ПБ України в умовах російської збройної агресії: результати ІІІ етапу дослідження

 

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого (НБУ ім. Ярослава Мудрого) провела в 2022 р. дослідження «Публічні бібліотеки України в умовах російської збройної агресії».

Мета дослідження – моніторинг стану публічних бібліотек регіонів (сільських, селищних, міських, обласних)  в умовах російської збройної агресії та аналіз її впливу на діяльність публічних бібліотек України у 2022 р.

Завдання дослідження:

  • Зібрати та проаналізувати інформацію про стан публічних бібліотек регіонів в умовах російської збройної агресії за такими параметрами:
  • мережа публічних бібліотек;
  • стан зайнятості працівників бібліотек;
  • матеріально-технічна база публічних бібліотек (зокрема втрати та руйнування);
  • бібліотечні фонди (зокрема втрати);
  • орієнтовний розмір збитків.
  • Вивчити та узагальнити інформацію з відкритих джерел.
  • Проаналізувати вплив російської агресії на діяльність публічних бібліотек України у 2022 р.

Дослідження проводилось шляхом опитування головних регіональних методичних бібліотечних центрів – обласних універсальних наукових бібліотек, Київської обласної бібліотеки для дітей, Публічної бібліотеки імені Лесі Українки для дорослих м. Києва – у 3 етапи:

1 етап – отримання та аналіз інформації станом на 25 травня 2022 р.;

2 етап – отримання та аналіз інформації станом на 25 серпня 2022 р., виявлення змін у порівнянні з першим етапом дослідження;

3 етап  – отримання та аналіз інформації станом на 25 грудня 2022 р., аналіз впливу російської збройної агресії на діяльність публічних бібліотек України у 2022 р.

Зауваги

Інформація для дослідження збиралась від публічних бібліотек, що перебувають на територіях, підконтрольних Україні.

Не збиралась інформація у т. о. Автономній Республіці Крим, м. Севастополі, Донецькій та Луганській областях.

На кінець 2022 р. відсутня інформація про стан публічних бібліотек у деокупованих районах Херсонської області.

З об’єктивних причин упродовж року виникали складнощі зі збором інформації про стан публічних бібліотек у Миколаївській, Харківській, Запорізькій областях.

Дані, отримані від решти регіонів, також не є вичерпними через складнощі в комунікації з бібліотеками територіальних громад (працівники перебувають у простої / відпустках за власний рахунок; діяльність окремих бібліотек «тимчасово призупинена»; відсутність електропостачання, зв’язку тощо).

 

МЕРЕЖА ПУБЛІЧНИХ БІБЛІОТЕК

За результатами трьох етапів дослідження можна стверджувати, що наслідки російської збройної агресії в 2022 р. негативно позначилися, а подекуди стали руйнівними для бібліотечної сфери всієї України, в тому числі й тих областей, що не потрапили в зону бойових дій.

Тенденція до скорочення мережі публічних бібліотек, яка мала місце і в попередні роки, у воєнний час лише пришвидшилась. Якщо на момент російського вторгнення в Україні фактично функціонував 14 351 бібліотечний заклад (сільські, селищні, міські, обласні), то, за даними головних регіональних методичних бібліотечних центрів, станом на кінець грудня 2022 р. їх кількість зменшилася до 11 993.

Таким чином, за 10 місяців повномасштабного російського вторгнення припинили або «тимчасово призупинили» свою діяльність не менше 2 358 публічних бібліотек, що перебувають на територіях, підконтрольних Україні. Практика «тимчасового призупинення» діяльності бібліотек застосовується в разі руйнації їх будівель, ведення бойових дій у безпосередній близькості з населеними пунктами або частими ворожими ракетними обстрілами, перебування персоналу у відпустках без збереження заробітної плати або простої, а також через відсутність бюджетних коштів на утримання бібліотек.

Ця проблема характерна практично для кожної області (крім Вінницької, Одеської, Чернігівської обл. та м. Києва).

Водночас, на кінець 2022 р. вдалося збільшити кількість фактично функціонуючих бібліотек у Дніпропетровській, Рівненській, Хмельницькій областях. А в Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій областях цей показник хоч і не повернувся до довоєнних значень, втім упродовж крайніх семи місяців не демонструє тенденцію до збільшення.

Примітно, що в м. Києві, на Одещині та в деокупованій частині Чернігівської області відновили роботу всі бібліотеки, які надавали послуги на момент російського вторгнення.

На кінець 2022 р. окремим міським і сільським територіальним громадам вдалося відремонтувати будівлі, в яких розміщувалися публічні бібліотеки, що зазнали різного ступеню пошкоджень. Загалом було відновлено роботу 79 бібліотек, зокрема: 38 – Київська обл., 11 – Чернігівська обл., 9 – Сумська обл., 6 – Дніпропетровська обл., 5 – м. Київ,  4 – Черкаська обл., 3 – Запорізька обл., по 1 бібліотеці в Житомирській, Полтавській і Рівненській областях.

Зміни в мережі публічних бібліотек на кінець 2022 р. представлено в Таблиці 1

ЗАЙНЯТІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ ПУБЛІЧНИХ БІБЛІОТЕК

Ситуація в сфері зайнятості бібліотечних фахівців у 2022 р. була складною.  Воєнні дії змусили багатьох працівників бібліотек евакуюватися з місць постійного проживання.

Пікові показники кількості працівників, що перебували у простої, відпустках за власний рахунок або розірвали / призупинили дію трудових договорів, припали в більшості областей на період із березня до серпня цього року.

Загалом на кінець 2022 р. на підконтрольних Україні територіях було звільнено (розірвано трудові договори) не менш ніж 696 осіб.

Має тенденцію до зменшення кількість працівників бібліотек, з якими була призупинена дія трудових договорів – 212 осіб (проти 249 на попередньому етапі дослідження). Найбільше таких випадків зафіксовано в Харківській (80), Дніпропетровській (21), Київській та Тернопільській (по 17),  Львівській (12), Житомирській (11) областях. Зауважимо, що в регіонах, де не ведуться бойові дії, застосування даної правової норми можливе хіба що, коли працівник перебуває за межами свого регіону чи України, а забезпечувати йому роботу в дистанційному режимі недоцільно.

Є і позитивні приклади. У Запорізькій і Чернівецькій областях, а також у м. Києві впродовж третього етапу дослідження не зафіксовано жодного факту розірвання або призупинення дії трудових договорів з працівниками бібліотек.

Наприкінці 2022 р. у бібліотеках більшості областей у 2–3 рази зменшилась кількість працівників, що перебували у відпустках без збереження заробітної плати – не менше 567 осіб у грудні (проти 1 265 у травні та 914 у серпні). Водночас, у Дніпропетровській, Львівській та Харківській областях цей показник дещо збільшився порівняно із попереднім етапом дослідження.

Більш поширеним є простій. У грудні 2022 р. кількість тих, хто перебував у простої  становила 2 051 особи (проти 5 866 у травні та 3 715 у серпні). Можемо констатувати, що практика відправлення бібліотечних працівників на простій застосовується нині фактично в усіх регіонах України через екстрені або стабілізаційні відключення електропостачання, хоча найбільш поширеною вона є в Харківській (589 осіб), Одеській (288 осіб), Дніпропетровській (238 осіб) областях.

Стан зайнятості працівників бібліотек на кінець 2022 р. представлено в Таблиці 2

ВТРАТИ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ПУБЛІЧНИХ БІБЛІОТЕК

З кожним місяцем війни втрати матеріально-технічної бази публічних бібліотек стають все відчутнішими. Йдеться не лише про прифронтові області або регіони, що були окуповані та звільнені ЗСУ на різних етапах війни, а й про тилові території України, що нині регулярно страждають від ракетних обстрілів агресором.

На кінець грудня 2022 р. відомо про 47 повністю зруйнованих бібліотечних будівель або приміщень, в яких вони були розташовані, зокрема: 30 – у Харківській обл.; 8 – у Миколаївській обл.; по 3 – у Запорізькій і Чернігівській обл.; 2 – у Київській обл.; 1 – у Житомирській обл.

Ці цифри, на жаль, не є остаточними, адже наразі ми не маємо інформації про бібліотеки деокупованої частини Херсонщини, із об’єктивних причин неможливо зібрати інформацію з багатьох районів Запорізької обл., а також Луганщини і Донеччини. Можемо припустити, що кількість повністю зруйнованих бібліотек надалі буде збільшуватися.

Ще 158 будівель бібліотек у 2022 р. були частково зруйновані / пошкоджені та потребують капітального ремонту. Серед них: 72 – у Київській обл., 58 – у Харківській обл., по 7 – у Запорізькій, Миколаївській, Чернігівській обл., 3 – у Дніпропетровській обл., по 1 – у Житомирській, Одеській, Сумській, Черкаській обл.

Постійно зростає кількість публічних бібліотек, які розміщувалися / розміщуються в будівлях, що зазнали незначних пошкоджень та потребують ремонту (заміна вікон, дверей, частковий ремонт даху, фасаду тощо). Наразі вона становить 276 бібліотек, з них: 74 – у Харківській обл., 50 – у Миколаївській обл., 43 – у Київській обл., 26 – у Запорізькій обл., 24 – у Сумській обл., 20 – у Чернігівській обл., 15 – у Житомирській обл., 10 – у Дніпропетровській обл., 5  – у Черкаській обл., 5 – у м. Києві, по 1 – у Вінницькій, Закарпатській, Одеській, Полтавській обл.

Відповідно збільшилися і обсяги втрат матеріально-технічних засобів (персональні комп’ютери, копіювально-розмножувальна техніка, мультимедійне обладнання, меблі тощо).

Станом на кінець 2022 р. часткових втрат зазнала 131 бібліотека (на кінець серпня – 111). Найбільше таких закладів наразі в Київській (72) і Харківській (30) областях. 81 бібліотека внаслідок військової агресії втратила всі матеріально-технічні засоби (на кінець серпня – 24).

У залежності від ступеня пошкоджень будівель і втрат матеріально-технічної бази, а також фінансової спроможності територіальних громад, підтримки благодійників і волонтерів, які допомагають ремонтувати приміщення, бібліотеки намагаються якомога швидше повернутися до обслуговування користувачів. Із 434 бібліотек, що були частково зруйновані або зазнали незначних пошкоджень, на кінець 2022 р.  79 закладам вдалося відновити свою роботу після ремонту будівель або після переміщення в інші будівлі. Однак, слід зауважити, що інформація про стан бібліотек не є остаточною, адже наразі триває робота спеціальних комісій з актування пошкоджень. Не до усіх закладів, приміром, у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях ще є доступ.

Втрати матеріально-технічної бази публічних бібліотек на кінець 2022 р.  представлено в Таблиці 3

Постійно збільшується кількість закладів, які мають втрати бібліотечних фондів. На кінець 2022 р.  частину своїх документних ресурсів втратили 178 бібліотек (проти 118 – у серпні), а в 42 закладах не збереглося жодного документа. Такі факти маємо виключно в областях, де велися бойові дії, або чиї території були деокуповані.

Втрати бібліотечних фондів публічних бібліотек на кінець 2022 р. представлено в Таблиці 4

ОРІЄНТОВНИЙ РОЗМІР ЗБИТКІВ

Процес визначення розміру збитків, нанесених публічним бібліотекам внаслідок  російської збройної агресії, триває. Наразі надати вичерпну і достовірну інформацію з цього питання не є можливим, адже визначення розміру збитків ускладнено низкою об’єктивних факторів, зокрема таких, як: відсутність доступу до численних бібліотечних закладів і можливість дізнатись про стан бібліотек лише зі слів бібліотекарів; незавершеність інвентаризації бібліотечних фондів, а також роботи комісій, що фіксують пошкодження і втрати бібліотек,тощо.

Станом на кінець 2022 р. орієнтовний розмір втрат оцінюється приблизно в 66 млн грн. (станом на серпень – 45,2 млн грн.). Гостро і в значному обсязі потребують фінансової допомоги бібліотеки Чернігівщини (≈54,3 млн грн.),  Київщини (≈5,4 млн грн.), Сумщини (≈2,4 млн грн.), Дніпропетровщини і Житомирщини (≈ по 1,5 млн грн.). Бібліотеки Вінниччини, Закарпаття, Черкащини та м. Києва зафіксували розмір втрат орієнтовно в межах від 100 до 460 тис. грн. А бібліотеки Запорізької, Миколаївської, Харківської областей та деокупованої частини Херсонщини з об’єктивних причин наразі не можуть розпочати підрахунок матеріальних втрат.

Орієнтовний розмір збитків публічних бібліотек на кінець 2022 р. представлено в Таблиці 5

Лише бібліотеки Дніпропетровщини, Житомирщини, Київщини, Сумщини та Чернігівщини змогли орієнтовно визначити розмір збитків, завданих внаслідок знищення бібліотечних фондів. Наразі  вони оцінюються більш ніж у 1,5 млн грн.

ВИСНОВКИ

Російське повномасштабне вторгнення в Україну впродовж 10 місяців 2022 р. мало несприятливі наслідки для бібліотечної галузі: загибель людей, руйнування і пошкодження будівель бібліотек, призупинення діяльності закладів і обмеження бібліотечного обслуговування.

  1. Пришвидшилося скорочення мережі публічних бібліотек. Якщо протягом останніх 5–6 років у середньому закривалося по 300–400 закладів, то лише за останні 10 місяців було припинено або «тимчасово призупинено» діяльність 2 358 бібліотек (без урахування даних із тимчасово окупованих, прифронтових територій та частини громад Миколаївської, Черкаської областей).
  2. Погіршується кадрове забезпечення галузі.Втрачаються досвідчені кадри, які обізнані у специфічних технологічних процесах, мають практичні навички. За 10 місяців повномасштабної війни на підконтрольних Україні територіях було звільнено не менше 696 працівників бібліотек.  Станом на кінець 2022 р. з різних причин не працювало (відпустка без збереження заробітної плати, простій, призупинення трудового договору) загалом не менше 2 830 працівників бібліотек, хоча цей показник суттєво зменшився порівняно з показником за серпень цього року (4 889).
  3. Продовжується руйнування матеріально-технічної бази бібліотек та втрата бібліотечних фондів. Станом на кінець 2022 р. доступна інформація про 47 повністю зруйнованих бібліотечних будівель, 158 будівель, що зазнали значних пошкоджень та потребують капітального ремонту чи реконструкції, та 276 бібліотек, які розміщувалися / розміщуються в будівлях, що зазнали незначних пошкоджень та потребують ремонту (заміна вікон, дверей, частковий ремонт даху, фасаду тощо). Водночас, 79 закладам вдалося відновити свою роботу після ремонту будівель або після переміщення в інші приміщення. Є втрати і матеріально-технічних засобів (персональні комп’ютери, копіювально-розмножувальна техніка, мультимедійне обладнання, меблі тощо). Так, часткових втрат зазнали 131 бібліотека, а 81 – залишилися без жодних технічних засобів. 178 бібліотек втратили частину своїх документних ресурсів, а в 42 не збереглося жодного документа.

Визначення розміру збитків, нанесених публічним бібліотекам внаслідок російської збройної агресії, ще триває.

Матеріал підготувала

Валентина Здановська,

головний бібліотекар

НМВ НБУ імені Ярослава Мудрого

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: ПБ України в умовах російської збройної агресії: результати IV етапу дослідження – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної грома

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)