Всесвітній день читання вголос

 

Всесвітній день читання вголос (World Read Aloud Day) відзначається в першу середу лютого і цього року припадає на 1 лютого. Цей день присвячений не просто читанню, а мистецтву та практиці читання вголос. Історії передавалися з покоління в покоління ще до того, як була винайдена писемність. Усні форми оповідання були найпершим способом збереження людських знань, проникливості та творчості. Цей день допомагає нам повернути цю традицію до читання, одночасно сприяючи грамотності.

ХРОНОЛОГІЯ ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ЧИТАННЯ ВГОЛОС

 3400 рік до нашої ери — 3100 рік до нашої ери

Письмо винайденоСтародавнім шумерам приписують винахід писемності.

   868 рік нашої ери

Перша друкована книга. Китайське видання «Алмазної сутри» вважається першою сучасною друкованою книгою у світі.

  1932 рік. Випущено першу аудіокнигу

Американський фонд сліпих починає випуск аудіокниг для людей з вадами зору.

  2010 рік. Перший Всесвітній день читання вголос

Цей глобальний рух започатковано LitWorld.

LitWorld – це некомерційна організація, яка працює у сфері освіти, зокрема грамотності. Їхня місія звучить так: «Зміцнення дітей і спільнот силою історій». Доведено, що читання вголос приносить користь дітям та їхнім батькам/опікунам, оскільки покращує правопис, збагачує словниковий запас, сприяє правильній вимові слів.  Це також посилює соціальні зв’язки та емпатію, коли слухачі спілкуються з героями оповідань.

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЧИТАННЯ ВГОЛОС

  1. Читати вголос
  2. Твітнути хештегом

#WorldReadAloudDay був найпопулярнішим хештегом у Twitter у лютому 2020 року.

  1. Слухати аудіокнигу

Всесвітній день читання вголос став глобальним рухом. У 2023 році запланована залученість 173 країн. Цьогоріч автори дитячих книжок читатимуть вголос і ділитимуться повідомленнями з 13 країн через Storyvoice , цифровий додаток, за допомогою якого діти, класи та сім’ї читають та спілкуються наживо з авторами Scholastic. Долучаючись – покращуємо англійську.

Існує міні-сайт, налаштований для тих, хто цікавиться подіями Всесвітнього дня читання вголос 1 лютого. Елементи, доступні на цій сторінці, включають розклад (у форматі PDF) з інструкціями, посилання на програму Storyvoice, цифровий комплект, який можна надіслано вам електронною поштою з посібниками для обговорення та списком книг із 30 книг Всесвітнього дня читання вголос, вибраних зі списку Scholastic.

 

ДОЛУЧАЄМОСЯ !

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: Календар-нотатник «Щоденна звичка»: лютий – 2024 – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)