Підсумки міжнародного проєкту “Бібліотека – місце сили!”: результати та нові перспективи

9 місяців, 5 бібліотек з прифронтових регіонів України, 7 днів у Берліні, 6 інноваційних послуг для громад, 1 місяць навчання методології Дизайну мислення, тренінги з психології, фандрейзингу та проєктної діяльності, 500 книг і 5 ноутбуків, подарованих бібліотекам-учасницям, понад 200 публікацій в соцмережах та ЗМІ, понад 60 заходів у межах нових послуг та не менше 2600 мешканців, які скористалися новими послугами, книгами чи комп’ютерами — все це про міжнародний проєкт “Бібліотека – місце сили!”, який завершився в липні.

Цей проєкт став важливою віхою у відновленні бібліотек на деокупованих територіях України, допомагаючи їм перетворитися на центри підтримки та розвитку для місцевих громад.

Про етапи та результати проєкту — у статті Марії Лапшиної.

Жовтень 2023 року: Старт проєкту

Першим кроком став відбір 5 бібліотек з деокупованих міст Харківської, Київської, Чернігівської, Сумської та Херсонської областей. Після ретельного відбору, переможцями конкурсу на участь у проєкті стали:

  • Публічна бібліотека Балаклійської міської ради Харківської області.
  • Публічна бібліотека Макарівської селищної ради Київської області.
  • Городнянська центральна бібліотека Чернігівської області.
  • Публічна бібліотека Конотопської міської ради Сумської області.
  • Центральна міська бібліотека імені Лесі Українки Херсонської області.

Більше про досвід кожної з бібліотек під час окупації та їх шлях до відновлення можна прочитати в статті на Читомо: “Зруйновані, але незламні: бібліотеки під російською окупацією та їхній шлях до відновлення”

Листопад 2023: Тренінги з психології

У листопаді 2023 року відбувся цикл онлайнових тренінгів з психології, які провели для учасників практикуючі психологи Яна Сасіна та Сергій Лахоцький. Під час онлайн-вебінарів говорили на такі теми, як: Емоційне вигорання, Мотивація, Тайм менеджмент, Планування проєктної діяльності.

 

Грудень 2023: Професійна міжнародна поїздка до Берліна

Разом з Центральною бібліотекою міста Берлін було організовано тижневий візит до Німеччини для 5 бібліотекарів та 5 представників влади, що приймають рішення в сфері культури у цих місцевих громадах. Учасники відвідали інноваційні бібліотеки, культурні центри та історичні місця, а також представили українські бібліотеки для німецької аудиторії та розповіли про період окупації.

Більше про цей візит, висновки та враження учасниць, можна прочитати в блозі Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого  https://oth.nlu.org.ua/?p=8661

Січень 2024: Створення блогу проєкту

Був розроблений блог проєкту , де з січня по липень 2024 року опубліковано 12 авторських статей. Ці статті стали джерелом натхнення та ідей для учасників проєкту та бібліотечної спільноти України.

Лютий та квітень 2024: Онлайн-тренінг з “Дизайн-мислення для бібліотекарів”

Організовано онлайн-тренінг для бібліотек-учасниць з формування нових проєктних ідей та послуг. Метою тренінгу було надати учасникам інструменти і допомогти отримати навички для розробки інноваційних послуг для людей, які потребують підтримки після складних періодів окупації, та для внутрішньо переміщених осіб.

Детальна стаття про методику дизайн-мислення і навчання учасниць доступна на порталі ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Березень 2024: Отримання бібліотеками-учасницями книжок та ноутбуків в межах проєкту

Учасники проєкту отримали 5 ноутбуків та понад 500 книг для громад аби допомогти користувачам у цей скрутний час. Ці ресурси сприятимуть залученню відвідувачів та наданню якісних послуг. Детальніше про це — тут

Квітень 2024: Фіналізація розроблених послуг та менторство від німецьких бібліотекарів

Німецькі бібліотекарі стали менторами для українських колег, надаючи рекомендації щодо розроблених проєктів. 18 квітня відбулася онлайн-презентація нових послуг від бібліотек-учасниць для членів Президії Української бібліотечної асоціації, тренерів та бібліотекарів з Німеччини. Серед нових послуг:

  • PROFI-хаб “Обери професію своєї мрії” (Макарівська дитяча бібліотека, Київська обл.)
  • Платформа “Херсонський спротив очима очевидців” (Центральна бібліотека ім. Лесі Українки, Херсон)
  • Бібліотека насіння (Публічна бібліотека Конотопської міської ради, Сумська обл.)
  • Креативний простір «Веселі бджілки» та пересувна «Бібліотека з рюкзачка» (Балаклійська центральна бібліотека для дітей, Харківська обл.)
  • Територія творчості (Городнянська центральна бібліотека, Чернігівська обл.)

Квітень-Липень 2024: Реалізація проєктів

Кожна бібліотека-учасниця впровадила презентовані послуги у своїй громаді. Було проведено рекламні кампанії нових проєктів у соціальних мережах, створено логотипи для послуг, організовано та проведено численні масові заходи та зустрічі в межах створених послуг.

Детально про кожну послугу від учасниці проєкту “Бібліотека – місце сили!” можна прочитати в новій статті на Читомо.

Травень 2024: Онлайн-навчання проєктній діяльності

Організовано дводенний тренінг з від кандидатки історичних наук, доцентки, виконавчої директорки ВГО Українська бібліотечна асоціація Ярослави Сошинської. Метою цього тренінгу було надати бібліотекарям знання та навички, необхідні для ефективної реалізації ідей, розроблених у рамках проєкту.

Тренінг був присвячений темі “Проєктний менеджмент та міжнародні бібліотечні проєкти”. Під час навчання учасники дізналися про основні поняття, такі як “проєкт”, “проєктна діяльність” та “проєктний менеджмент”. Були детально розглянуті всі етапи створення проєкту, починаючи з ідеї та розробки, підготовки проєктної документації, до реалізації проєкту. Обговорювалися необхідні ресурси для виконання проєкту, а також – які донорські організації можуть надавати допомогу бібліотекам та їх мотивація.

Особлива увага була приділена роботі з міжнародними донорами. Учасники мали можливість задати питання та отримати відповіді на реальні практичні кейси, що допомогло їм краще зрозуміти процес проєктного менеджменту та підготовки успішних проєктів.

Червень 2024: Онлайн-тренінг з фандрейзингу

У червні 2024 року Лариса Лугова, віце-президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація та заступниця директора Львівської обласної бібліотеки для дітей, провела дводенний тренінг з фандрейзингу. Метою тренінгу було надати бібліотекам знання та навички для залучення додаткових ресурсів на реалізацію існуючих та майбутніх проєктів.

Під час тренінгу було розглянуто такі теми:

  • Визначення фандрейзингу та пов’язаних з ним термінів і понять
  • Фандрейзинг як процес
  • Форми фандрейзингу
  • Законодавча база України, що стосується фандрейзингу

Учасники тренінгу отримали домашнє завдання — підготувати “Презентацію у ліфті”, тобто коротку, до однієї хвилини, розповідь про свою послугу, яку можна використовувати під час розмови з можливим донором. Лариса Лугова ділилась своїм досвідом, наводила практичні кейси, а також надавала можливість учасникам задавати питання.

Партнерство з організацією “Бібліотеки без кордонів”

Додатковим бонусом проєкту стало партнерство з організацією “Бібліотеки без кордонів” (BSF – Libraries without borders ), яка надала додатковий паперовий та цифровий контент, а також обладнання (Ideas Cube) для двох бібліотек учасниць проєкту – в Балаклії та Херсоні. Також було організовано дводенне спеціальне навчання для цих бібліотек по роботі з їхнім обладнанням та контентом.

Обмін досвідом з провідними бібліотеками України

Протягом проєкту було організовано низку онлайн-зустрічей з представниками провідних бібліотек України для обміну досвідом, розповідей про відновлення після повномасштабного вторгнення, втілені проєкти та плани на майбутнє.

Ці зустрічі сприяли не лише обміну досвідом, але й налагодженню нових професійних зв’язків, що можуть бути корисними для майбутніх проєктів.

Проєкт “Бібліотека – місце сили!” став можливим завдяки партнерству між ВГО Українська бібліотечна асоціація та Центральна бібліотека Берліну, за підтримки Європейського Союзу в рамках програми House of Europe. Під час підсумкової онлайн зустрічі-випускного 31 липня 2024 року учасниці проєкту висловили подяку та поділилися враженнями, а також обговорили свої досягнення та майбутні плани.

Під час зустрічі учасники зізналися, що на початку проєкту вони трохи соромилися, були менш активними та не завжди розуміли всі аспекти навчання. Однак з часом вони здружилися, стали більш відкритими для нових ідей і досвіду, набули сміливості та ініціативності. Учасниці проєкту зазначили, що навчання було не лише корисним, але й надихаючим, допомагаючи подолати страхи та поставити нові цілі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)