Бібліотечні «фішки» Берліна: подорож українських бібліотекарів до Німеччини

11-15 грудня 2023 року учасники міжнародного проєкту “Бібліотека – місце сили!”, представники 5-ти українських бібліотек та департаментів культури з деокупованих областей, здійснили подорож до Берліна.

Завдяки цій поїздці учасники не тільки оцінили німецький підхід до бібліотечної роботи, а й отримали дружню підтримку, нові ідеї та невичерпне джерело натхнення. А ще українські бібліотекарі переконались, що німецькі бібліотеки є центрами культурного та соціального життя, а бібліотекарям вдається об’єднати різноманітні ініціативи, поєднуючи комфорт та сучасні технології.

Міжнародний проєкт “Бібліотека – місце сили!” реалізується завдяки партнерству між Українською бібліотечною асоціацією та Центральною бібліотекою Берліну, за підтримки Європейського Союзу у рамках програми House of Europe.

Загальна інформація про принципи роботи всіх бібліотек Берліну:

Читацький квиток:  У Берліні діє єдиний читацький квиток для всієї бібліотечної системи міста. Для дорослих читачів вартість читацького квитка становить 10 євро на рік. Доступні пільги для дітей та інших категорій, включаючи пільги для українців. За допомогою цього квитка читач може скористатися будь-якою бібліотекою у місті.

Автоматизація: Всі бібліотеки міста автоматизовані. Читачі можуть самостійно здавати та брати книги, використовуючи автоматизовані системи. Також є можливість замовлення книг із дому через єдиний онлайн-каталог і пізніше забрати їх у бібліотеці.

Відділ попереднього замовлення: Кожна бібліотека має відділ попереднього замовлення, де читачі можуть отримати замовлену літературу із онлайн-каталогу.

Доставка книг: Існує можливість замовлення доставки книги додому з будь-якої бібліотеки Берліна, проте ця послуга є платною. Це надає додатковий комфорт та гнучкість для читачів, які не можуть відвідувати бібліотеку особисто.

Далі до вашої уваги – найцікавіші відкриття по кожній з відвіданих бібліотек:

Central Library Schöneberg: бібліотека, де люди – головна цінність!

Центральна бібліотека Шенеберг – головна бібліотека одного з районів Берліна. В цьому районі проживає велика громада – близько 360 000 мешканців, яких обслуговує шість бібліотек, включаючи волонтерську і бібліо автобус.

Хочеться детальніше розказати про волонтерську бібліотеку. Це ініціатива, яка почалася у Німеччині два десятиліття тому для збереження бібліотеки. 20 колишніх працівників зголосилися працювати на безоплатній основі, аби бібліотеку не закрили в межах програми економії бюджету. Тепер бібліотекарі працюють як волонтери, але всі комунальні послуги та інші витрати на бібліотеку – за рахунок бюджету. Волонтерство у бібліотеках Берліну не нове явище, але повністю волонтерська бібліотека одна.

Та повернемось до Центральної бібліотеки, яку і відвідали наші учасники. Відкритий простір 1400 кв. метрів, ліфт та ексклюзивні сервіси, які роблять перебування тут дуже комфортним. Всі фонди бібліотеки відкриті, користувачі приходять вчитися, працювати, побути в тиші (до речі тут можна купити в автоматі беруші) або познайомитись із однодумцями.

Адже бібліотека вона не для книжок, а для людей!

Заходи бібліотеки включають ініціативи з допомоги із цифровими навичками, події з класичною музикою, заходи для дітей та інші.

Також великою популярністю користується послуга Re-use, де одні читачі лишають непотрібні картонні коробки, а інші – беруть їх для використання за потреби. Це дуже актуально в період свят для пакування подарунків.

А ще тут можна орендувати велосипед з валізкою для зручних поїздок, наприклад в супермаркет – на 2 тижні. Все це – безкоштовно! Для дітей є окуляри віртуальної реальності, робототехніка та 3D-принтери: так бібліотеки намагаються зменшити соціальний розрив між різними верствами населення і відкривати світ нових технологій дітям, які не можуть придбати таке обладнання для власного користування.

Центральна бібліотека Шенеберг – це не просто місце, де читають книги. Це місце, де збирається спільнота, обмінюється ідеями та натхненням, підвищує рівень знань.

Amerika Gedenkbibliothek: бібліотека з душею та фантазією!

Американська бібліотека – це структурний підрозділ Центральної бібліотеки Берліна (їх всього 2). Була побудована у післявоєнні роки, коли Берлін був поділений між різними країнами і приміщення бібліотеки зведене за кошти США.

Тут зберігається багатий фонд суспільної літератури, а також є деякі унікальні сервіси, що роблять її особливою.

У цій бібліотеці є послуга Арто-тека, де можна орендувати безкоштовно на три місяці витвір мистецтва (здебільшого це картини). Є проєкт “Цифрова Зебра” – це про айті-грамотність, як працювати з планшетами та іншими гаджетами.

Тут також є окреме приміщення для заходів, котре забезпечує максимальний комфорт для учасників. Приміщення дуже сучасне, оснащене легкими меблями, які зручно пересувати і змінювати простір відповідно до поставлених задач. Є кухня, що дозволяє робити івенти з фуршетом. Є відеоспостереження і вся необхідна техніка – екран, камери, підсвітка, для того, щоб робити великі заходи.

Зараз бібліотека мріє про об’єднання 2-х своїх приміщень в одне, і навіть вже підібрала місце в центрі Берліна. І тепер бібліотекарі активно займаються фандрейзингом та візуалізацією креативних проектів у майбутньому просторі.

Олена Яцкова, Городнянська ЦБС: “Вражає доступність як послуг, так і свобода використання простору самої будівлі. Ми побачили дійсно “Завтра” наших закладів і гарний стимул діяти від МРІЇ до конкретних Планів реконструкції чи відновлення. Дякую проекту за жагу змінювати нашу свідомість!”

Американська бібліотека – жива та сучасна, відкрита для нових ініціатив і готова до перевтілень аби відповідати актуальним потребам своєї спільноти.

Ingeborg-Drewitz-Bibliothek Steglitz-Zehlendorf (Jens Gehring): дух України у серці Берлінської бібліотеки!

Третій день міжнародної поїздки учасниці провели у бібліотеці Інґеборґ Древіц у Штегліц-Целендорф (Єнс Герінг), розташованої у великому торгівельному центрі. Тут кількість відвідувачів сягає 2 тисяч на день!

У цьому незвичайному просторі знаходиться “Кафе Україна”, яке стало місцем єднання українців у Берліні та центром подій із українською атмосферою.

Кожен тиждень тут  проходять зустрічі із українцями і такі події:

  • Курс української мови «Говорімо українською»
  • Зустрічі з українськими письменниками
  • Письменницький курс «Як це пишеться?»
  • Воркшопи «Петриківський розпис»
  • Майстерні «Коллаж»
  • Воркшопи «Ти можеш створити книжку»
  • Інформаційні зустрічі (по запитам).

Німецькі колеги з радістю ділилися своїми інноваційними формами роботи , головне в їхній діяльності, щоб читачам було комфортно, зручно. Гордістю своєї бібліотеки вони ще вважають кафе, де можна смачно поїсти, послухати музику, поспілкуватися з друзями.

В Німеччині немає поняття “залучення читачів “, їм просто створюють ідеальний простір для навчання, натхнення, цікавих подій та приємного спілкування з друзями !

Тут, на волонтерських засадах, працює українка. Її зусилля спрямовані на розбудову української культурної присутності у цьому німецькому місті.

Крім того, бібліотека надає можливість оренди будь-яких музичних інструментів, забезпечуючи зручні умови для творчого розвитку.

Олена Шинкаренко, начальник відділу культури і туризму Конотопської міської ради Сумської області: “Бібліотеки у Німеччині – справжні багатофункціональні культурні та соціальні простори – величезна кількість послуг, доступність їх для мешканців  – вражає. Особливо вразив музичний простір в одній з бібліотек – великий вибір нотної літератури, та навіть можливість отримати музичний інструмент та пограти на ньому.”

Ця бібліотека – місце, де користувачі обмінюються енергією та натхненням, а слово “читач” виростає в поняття “творець”.

Stadtteilbibliothek Karow: маленька, але креативна бібліотека-філія!

Черговий пункт насиченої програми учасників проєкту був в районі Панков, де знаходиться Stadtteilbibliothek Karow.

Бібліотека, яка знаходиться в одному приміщенні зі школою, налічує фонд у 26 000 одиниць, що включає не лише книги, а й диски та інші цифрові носії, а також періодичні видання. Важливим етапом в історії бібліотеки була спроба її закрити, з міркувань економії бюджету. Був час, у 2016 році коли працювало лише 2 бібліотекарі і бібліотека була відчинена для користувачів 1 день на тиждень (режим економії). Але бібліотека почала проводити багато активностей, показувати, що вона потрібна, потім змінилося керівництво всієї бібліотечної системи цього району і у бібліотек почалось нове життя.

Зараз саме кількість проведених заходів, а не книговидача, є пріоритетом у вимірах успішності роботи бібліотеки.

Щосуботи традиційно в один і той же час (о 15-00) у бібліотеці відбувається якась цікава подія, користувачі звикли до такого розкладу та з нетерпінням чекають суботу всією родиною! У бібліотеки є можливість платити хороші гонорари спікерам, це передбачено бюджетом. А ще Stadtteilbibliothek Karow пишається тим, що у них є унікальна розробка: переносна розкладна вулична сцена – це такий велосипед, який трансформується в сцену і дозволяє проводити заходи під відкритим небом.

Невдовзі в приміщенні бібліотеки планують оптимізувати простір, переробивши існуючі стаціонарні стелажі в пересувні та мобільні. Вражає креативний підхід з розташуванням картонного кіоску (точної копії реального кіоску в Латвії) в залі бібліотеки, де діти можуть слухати казки, які читає їм волонтерка-бабуся.

Бібліотека не тільки слідкує за актуальністю своїх книжкових фондів, але також створює “Ринок книг”, де списані книжки можна безкоштовно або за символічну суму забрати додому.

Ще одна визначна особливість – “Бібліотека речей”, де ви можете орендувати не лише книги, але й різноманітні предмети: починаючи від інструментів і закінчуючи тенісними ракетками. Такий економічний підхід до спільного використання в бібліотеках дієво втілює глобальні тенденції.

Зараз бібліотека активно взаємодіє з громадою, проводячи:

  • ігрові заходи для дітей (у співпраці з місцевим магазином іграшок),
  • заходи для підтримки жінок та матерів,
  • курси німецької мови,
  • заходи про мандрівки країнами,
  • шахові турніри,
  • заходи по створенню стоп-моушен мультфільмів.

Stadtteilbibliothek Karow – це своєрідний культурний осередок, невеличка бібліотека, яка стала центром подій цього району.

Heinrich-Böll-Bibliothek (Еко-бібліотека): зелена оаза великого міста!

В останній день подорожі учасниці завітали до неймовірної Heinrich-Böll-Bibliothek, яку ще часто називають Еко-бібліотекою. Розташована в найбільшому за кількістю мешканців районі Берліну. Ця бібліотека виконує важливу місію: вирівнювання рівня життя мешканців району та надання їм рівних можливостей.

Heinrich-Böll-Bibliothek стала першою бібліотекою в Берліні, що реалізує Програму загального добробуту суспільства. Це означає, що бібліотека активно включена у підготовку суспільства до змін, проводячи воркшопи з веганського харчування, ефективного використання ресурсів та інших екологічно орієнтованих тем.

Крім видачі книг, бібліотека пропонує для оренди широкий вибір побутових речей: включаючи швейні машинки, домашнє приладдя, сонячні батареї та навіть світломузику для домашніх дискотек. Всі ці речі бібліотека закуповує за потребами своїх користувачів.

У цій бібліотеці запроваджено інноваційну ініціативу – Холодильник їжі. Бібліотека співпрацює з супермаркетами, котрі передають продукти, у яких збігає термін придатності. Ця ініціатива стала популярною серед користувачів, оскільки вони мають можливість отримати продукти безкоштовно.

Heinrich-Böll-Bibliothek активно впроваджує концепцію “4 простори бібліотеки” (місце навчання, місце зустрічей, місце творчості та місце подій), додаючи до цього 5-й простір, що пропагує збереження навколишнього середовища.

Здавалося б, в бібліотеці є все: від медіа-студії для запису підкастів до автомата бджолиного харчування. Важливо ще зазначити, що тут докладають зусиль до навчання дітей ремонту власних речей, впроваджуючи у свою роботу ремонтне кафе та швейне кафе.

Heinrich-Böll-Bibliothek – це не тільки бібліотека, але й центр для спільноти з екологічною свідомістю. Завдяки креативним проєктам та сміливим планам на майбутнє (наприклад сонячні батареї на даху та створення власної пасіки), вона об’єднує різні сфери життя та робить кожен день своїх користувачів яскравішим та насиченішим.

Висновок: Бібліотеки Німеччини виступають не лише як місця, де можна отримати доступ до знань, але і як центри культурної та екологічної свідомості. Вони динамічно реагують на зміни в суспільстві, створюючи інноваційні програми та сервіси, щоб задовольнити потреби своїх користувачів. Зацікавленість у вивченні та впровадженні екологічно дружніх ініціатив, а також фокус на зручності, комфорті, універсальності та економічності роблять бібліотеки привабливими місцями для відвідування, роботи та навчання.

Гладка Ірина, КЗ Балаклійська  публічна бібліотека: “Бібліотеки в Німеччині вражають своєю популярністю, відкритістю і наповненням. Книги, медіа, інтернет, музика, гуртки, майстер класи, заходи, постійне спілкування людей…Сама атмосфера-настільки позитивна та затишна, що хочеться повернутися в це місце- місце сили!”

Ми впевнені, що цей корисний та цікавий досвід матиме позитивний вплив на розвиток бібліотечної справи в Україні!

Автори статті:

Оксана Бояринова, член Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація

Марія Лапшина, медіа-менеджерка ВГО Українська бібліотечна асоціація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)