День молоді в публічних бібліотеках України

День молоді – це свято енергії, креативності та безмежних можливостей. Вже втретє саме 12 серпня  українські бібліотеки стають центрами святкових заходів, які об’єднують молодь навколо культури, знань і творчості.

Публічні бібліотеки вже давно перестали бути лише місцем для читання книг. Вони перетворилися на сучасні центри освіти, дозвілля та культурного розвитку для молодого покоління. День молоді є особливим приводом для того, щоб привернути увагу молоді до бібліотек та продемонструвати різноманітність можливостей, які вони пропонують.

Цього року публічні бібліотеки України підготували насичену програму заходів, орієнтованих на молодь:

  Творчі майстер-класи: Молоді люди мали можливість розкрити свій творчий потенціал на майстер-класах з живопису, рукоділля та написання літературних творів.

Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка стала учасником вуличної акції – vibe-party “На одній хвилі”. До проведення заходу долучилися давні друзі та партнери бібліотеки: представники Центру підтримки переселенція “ЯМаріуполь” та Чеської неурядової гуманітарної організації “Людина в біді”, а також нові партнери – молодіжний креативний бренд одягу Charwish, який популяризує місто Кропивницький та його театральну спадщину.

Цього дня на учасників вуличної акції чекала насичена локаціями та активностями програма: усі бажаючі могли освіжитися смачним прохолодним мохіто, взяти участь у різноманітних майстер-класах, зробити собі патріотичний малюночок на тілі, переглянути тематичні книжкові виставки та перевірити себе, зробивши анонімно тест на ВІЛ/СНІД.

Крім того, бібліотека традиційно проводила збір на потреби ЗСУ під час благодійного розпродажу та продажу брендового одягу від “Charwish”.

   Творчо, енергійно, пізнавально було на інтерактивному майданчику Житомирської обласної бібліотеки для дітей і юнацтва.   Працівники бібліотеки ознайомили своїх читачів з кращими книгами для молоді і про молодь. Під час артзустрічі «Вільні мріяти» присутні за теплим спілкуванням створювали композиції із зібраних власноруч польових квітів, вчилися поєднувати їх між собою. Створені букети сприяли гарному настрою читачів, викликали позитивні емоції та насолоду від квіткових ароматів.

На молодіжному просторі «Ідея – клуб» для любителів кінострічок відбувся кінопоказ за мотивами відомих книг, що є у фондах бібліотеки.

У Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді пройшов Молодіжний open air “Колір настрою Переможний!”.

До уваги відвідувачів були підготовлені: Книжкові інсталяції «МИ – юний цвіт нової України», «Мрій! Твори! Дій!»; Гру вікторину «Молодь. Що? Де? Коли? Як?»; Вуличну виставку-продаж художніх робіт арт студії на підтримку ЗСУ «Переможемо разом»; Акцію-лотерею «Молодіжний ЧИТАЙмер»; Майстер-клас з малювання 3D ручкою «Серце України»; Виготовлення патріотичної листівки для воїнів ЗСУ «Все буде Україна»;Майстер-клас: ліплення з пластиліну«Фантазуємо, творимо, ліпимо»; Виставку вінілових платівок з приватної колекції із записами зарубіжної рок-музики «We will rock you!»

  Інтерактивні лекції та зустрічі: Бібліотеки організували зустрічі з відомими молодими авторами, блогерами, представниками креативних індустрій, які надихають молодь на власні досягнення.

У Міжнародний день молоді, у Баштанській публічній бібліотеці відбулося засідання молодіжного клубу «Арт-Грані»: калейдоскоп захоплень «Іскри творчості захоплюють серця». Під час мультимедійної презентації «Молодь за майбутнє України» учасники клубу ознайомилися з молодими українцями, які є зірковими особистостями, а також з творчими, талановитими земляками, які прославляють не тільки наш край, а й всю Україну. Із задоволенням арт-гранівці представляли свої захоплення: малювали, читали власні вірші. Цікаво пройшли ігри, конкурси, вікторини. Увазі присутнім були представлені виданнями книжкової виставки «Читай. Фантазуй. Твори».

Бібліотека 115 для дітей м. Києва запросили читачів на відкритий мікрофон “Активна молодь”. Відвідувачі здивували і вразили своїми талантами. Читачі вправно розігрували сценки, декламували вірші, співали, грали і вголос читали, досліджували проблеми буденності і підіймали болючі питання.

Працівники Вінницька ОУНБ ім. В. Отамановського з метою привернення уваги до книги та читання, сервісних послуг бібліотеки, залучення нових користувачів ініціювали для мешканців міста акцію-лібмоб «Як пройти в бібліотеку».

Це була чудова нагода привітати молоде покоління з їхнім святом та запросити до обласної наукової бібліотеки. Цікава інформація та теплі побажання від бібліотекарів підняли настрій і порадували кожного. Всі охочі отримали рекламні закладки й буклети, а також можливість безкоштовно записатись до бібліотеки та отримати квартальний читацький квиток.

Книжкові виставки: Тематичні виставки літератури, що висвітлюють сучасні проблеми та інтереси молоді, стали важливою частиною святкової програми.

Херсонська обласна бібліотека для дітей до Міжнародного дня молоді підготувала  віртуальну книжкову виставку «На хвилі молодих і вільних: книжковий серфінг».

Актуальні питання освіти під час війни, творчі та спортивні здобутки  представила Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді у другому за 2024 рік випуску поточного покажчика “Молодь у сучасному суспільстві”. Покажчик, адресований учням, студентам, викладачам закладів освіти, бібліотечним і молодіжним працівникам, можна завантажити/почитати безкоштовно на нашому сайті за посиланням – https://dobm.dp.ua/pokazhchyk-molod-u-suchasnomu…/ .

КЗК “Солонянська публічна бібліотека” з нагоди Дня молоді, представила пізнавально-мотивуючу виставку «Молодь, яка вражає» на бібліотечному бульварі в смт Солоне.

Перехожі знайомилися з представниками успішної і талановитої молоді України, Дніпропетровщини, Солонянської територіальної громади.

КЗ “Олександрівська публічна бібліотека”  оформлено книжкову виставку “Цікаво тому, що це читають молоді”, на якій представлено підбірку видань, які не тільки захоплюють і розважають, але й спонукають розмірковувати та шукати відповіді, надихають працювати над собою.

Черкаська обласна бібліотека для юнацтва імені В.Симоненка організувала літературно-мистецький вернісаж «МолоДійте з юнацькою!», присвячений творчості сучасних українських та світових письменників, картини молодих митців.

 Ігрові заходи та квести: Організовані бібліотеками квести та ігри привернули увагу молоді та сприяли розвитку командного духу та лідерських навичок.

Херсонська обласна бібліотека для дітей організували унікальну подію під назвою «Славетний Херсон: місто молодості та краси». Ця бібліотечна зустріч була спеціально створена для того, щоб надихнути молодь Херсона на нові звершення, розкрити перед ними красу рідного міста та показати, що їхні мрії мають підґрунтя для реалізації саме тут, у Херсоні.

У рамках заходу відбулася козацька вікторина, яка перенесла юних херсонців у славетні часи Кам’янської та Олешківської Січі. Діти пригадали героїчні події минулого та дізналися більше про історію створення міста Херсон. Особливо захопливою стала гра «Впізнай за фото», під час якої учасники вгадували знайомі архітектурні пам’ятки та визначні вулиці рідного міста.

Учасники активно залучилися до різних ігор, зокрема до завдання «Добери риму», а також відгадували популярні пісні, які створюють атмосферу міста. Крім того, діти мали можливість висловити свої побажання рідному Херсону, створивши яскравий плакат із зображеннями та написами, що відображають їхні мрії та сподівання щодо майбутнього міста. Наприкінці заходу кожен юний херсонець отримав солодкий подарунок – цукерки з побажаннями.

Комунальний заклад Публічна бібліотека Бобровиця у рамках Дня молоді провели низку цікавих заходів, серед яких були і квести, і концерти та конкурси, і спортивні змагання  для мешканців громади.

«Молодь – гордість нації». Під такою назвою проведено розважальну програму в Олександрівці, у Марківцях зацікавленість молоді викликала конкусно – розважальна програма “Молодь за здоровий спосіб життя”. Неабиякий інтерес викликала вікторина , де команди активно приймали участь у конкурсах, а журі гідно оцінило змагання обох команд. Зі спортивним азартом пройшов і шахово-шахматний турнір.

У Щаснівці працівники закладів культури провели розважальну програму “Молоді та кмітливі”. Бібліотекаркою була запропонована виставка літератури “Молоді – про цікаве і корисне”. У Старій Басані бібліотекарка провела танцювальний батл ,,Молодь єднається в танці “.

   День молоді в публічних бібліотеках України – це ще один доказ того, що бібліотеки залишаються важливим елементом у житті молодого покоління, надаючи їм можливість розвиватися, вчитися та творити.

Наостанок кілька порад до проведення Дня молоді в публічній бібліотеці, оскільки це  чудова нагода для бібліотек створити особливу атмосферу, яка приваблюватиме молодих людей та заохочуватиме їх до активної участі в культурному житті. Проведення цього свята в бібліотеці дозволяє не лише відзначити молодіжний потенціал, але й підвищити інтерес до бібліотечних послуг серед нової аудиторії.

  1. Плануючи заходи, доречно провести вивчення потреб аудиторії (проведення опитувань серед молоді для виявлення їхніх інтересів, визначення актуальних тем та форматів заходів, які будуть цікаві саме молодим людям).
  2. Розробка програми з різними форматами заходів:

♦ Тематичні виставки: Організація книжкових виставок, присвячених сучасним молодіжним темам: самоосвіта, підприємництво, екологія, культура, технології тощо.

♦ Творчі майстер-класи: Проведення майстер-класів, де молодь може проявити свою творчість: малювання, рукоділля, музика, письменницькі воркшопи.

♦ Інтерактивні лекції та тренінги: Запрошення молодих експертів або блогерів для обговорення актуальних тем, таких як кар’єрний розвиток, особистісний ріст, медіаграмотність.

♦  Культурні події: Організація кінопоказів, музичних вечорів або поетичних читань.

♦ Ігрові заходи: Проведення квестів, вікторин або інших інтерактивних ігор, які можуть залучити молодь.

  1. Партнерство з місцевими організаціями (співпраця з молодіжними центрами, культурними закладами та громадськими організаціями для залучення більшої кількості учасників та ресурсів; пошук спонсорів для фінансової підтримки заходів або надання подарунків для учасників.
  2. Проведення Інформаційної кампанії (створення анонсів та афіш для розміщення у бібліотеці та соціальних мережах; використання інструментів цифрового маркетингу (Facebook, Instagram, TikTok) для залучення молоді;розсилка запрошень місцевим школам, коледжам та університетам).
  3. Залучення молоді до організації (залучення волонтерів із числа молоді для допомоги в організації заходів; надання можливості молоді самостійно проводити деякі заходи, під керівництвом бібліотекарів).
  4. Фіксація подій (проведення фото- та відеозйомки для подальшої публікації в соціальних мережах та на вебсайті бібліотеки; збір зворотного зв’язку від учасників для оцінки успішності заходів).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)