Календар-нотатник «Щоденна звичка»: серпень – 2024

«Серпень – найдовший повільний і лагідний місяць у році. Він позіхає і затримується зі світлом у долонях».

– Вікторія Еріксон

   Новий місяць, новий початок. Новий фокус. Нові наміри. І сподіваємось на нові результати.

Тож зустрічаймо серпень з енергією, яку ми мали в попередні літні  місяці.

  1 серпня – День всесвітнього павутиння

День всесвітнього павутиння (World Wide Web Day) – це день, коли ми можемо оцінити величезну кількість знань і ресурсів, що знаходяться у нас під рукою завдяки Інтернету та його “павутинню”. Це можливість не лише згадати, а й продемонструвати ті знання, зв’язки і можливості, які він приніс у бібліотечне життя.

  4 серпня – День собаки-помічника

День собаки-помічника (Assistance Dog Day) відзначається щороку 4 серпня, це день, щоб відзначити дивовижну роботу, яку виконують ці собаки. Вони надають допомогу та товариство тим, хто цього найбільше потребує.

І як не згадати про каністерапію, яка надає підтримку та розслаблення людям, які переживають певні фізичні або емоційні труднощі.

Ми неодноразово згадували про досвід роботи бібліотек із сертифікованими собаками-терапевтами: в Кременчуцькій міській ЦБС для дорослих (допис від 19 Липня, 2023 ), в Рівненській ОУНББ (допис  від 17 Липня, 2024),  Херсонській ОУНБ ім. Олеся Гончара, Житомирській ОУНБ ім. О. Ольжича, Волинській ОБДЮ (допис від 5 Травня, 2019 ).

На жаль, в реаліях сьогодення посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), депресивні розлади, панічні атаки стають одними із найбільш частих “трофеїв”, з якими військовослужбовці повертаються з передової. Каністерапія є одним зі способів допомоги українським ветеранам та ветеранкам у боротьбі з психологічними травмами. Метод реабілітації за допомогою спеціально навчених собак добре зарекомендував себе в Україні ще до 2022 року.

Можливо співпрацюючи із відповідними громадськими організаціями й інші публічні бібліотеки України спроможуться проводити сеанси психотерапевтичної допомоги за участі собак-терапевтів.

  9 серпня  – Всесвітній день книголюбів (Book Lovers Day)

Всесвітній день книголюбів – це ще одне свято книги, слова, та магії читання.

Цей день надає бібліотекам додаткову можливість представити цікаві видання/новинки/раритети,  влаштовати зустрічі з авторами бестселерів, провести позачергові зустрічі в Клубах читання, організувати відкриті години читання/обговорення/диспутів, конкурси, акції, флешмоби, квести, відзначити найчитаючі родини тощо.

Тож голосно та на всю країну популяризуємо книгу та читання!

  13 серпня – Всесвітній день шульги

Всесвітній день шульги (Lefthanders Day) або його ще називають Міжнародний день шульг (International Lefthanders Day) відзначається у всьому світі.

На перший погляд відзначення цього свята може здатися недоречним у рамках промоції книгочитання. Але розглянувши цей момент з точки зору розкриття бібліотечних фондів, отримаємо можливість на книжкових виставках, тематичних стелажах, переглядах представити наявні видання: мемуари, біографії, мистецькі альбоми, листівки, збірники, платівки і т.п., присвячені:

♦політикам (Степан Бандера, Вінстон Черчилль, Рональд Рейган, Джордж Буш, Білл Клінтон, Бенджамін Франклін, Махатма Ганді, Барак Обама, і ін.),

♦ акторам (Анджеліна Джолі Сара Джессіка Паркер Скарлетт Йоханссон, Брюс Вілліс, Мілла Йовович, Кіану Рівз, Бред Пітт , Роберт де Ніро, Мерилін Монро, Чарлі Чаплін і ін.);

♦співакам (Святослав Вакарчук, Леді Гага Пол Маккартні, Селін Діон, Рікі Мартін, Курт Кобейн (Nirvana), легендарний гітарист Джимі Хендрікс  і ін.);

♦ музичним геніям (Нікколо Паганіні, Бетховен, Моцарт, Шопен та ін.);

♦художникам (Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Рафаель (Раффаелло Санті), Пабло Пікассо, Пітер Пауль Рубенс і ін.);

♦письменникам (Марія Матіос, Джоан Роулінг,  Франц Кафка, Ганс Християн Андерсен, Льюїс Керролл, Герберт Уеллс, Марко Твен і ін.);

♦вченим (Альберт Ейнштейн, Нікола Тесла, Ісаак Ньютон, Алан Тьюринг, французький фізик Марі Склодовська-Кюрі та її чоловік П’єр Кюрі і ін.);

♦спортсменам ( Дієго Марадона, Пеле, Мішель Платіні, Олег Блохін, Оскар Де Ла Хойя, Менні Пакьяо і ін.)

які є (або були) шульгами.

Також, цей день – нагода замислитись над питанням щодо комфортності наших бібліотечних приміщень для шульг. Мінімальна наявність ручок, олівців, стругачки, лінійки, ножиць, комп’ютерної миші, письмового стола, які відрізняються за своїм зовнішнім виглядом та конструкцією від стандартних – це не примха, а  необхідність.

  14 серпня – День «Люби свою книгарню»

День «Люби свою книгарню» було започатковано у 2014 році Австралійською асоціацією книготорговців. Ініціатива мала на меті привернути увагу до важливості місцевих книгарень, заохотити людей відвідувати та підтримувати ці громадські центри, а також підкреслити унікальну роль, яку книгарні відіграють у вихованні любові до читання та формуванні культури суспільства. Подія започаткована в Австралії набула популярності у всьому світі.

У цей день книгарні проводять різноманітні заходи та акції, щоб залучити своїх відвідувачів: автограф-сесії та зустрічі з авторами, презентації нових книжок, читальні сесії, майстер-класи з книжкової тематики, віртуальні авторські події, обмін рекомендаціями з онлайн-спільнотою тощо.

Чому я виділила це свято? Нещодавно отримала справжнє професійне задоволення, долучившись до онлайнової дискусії “Взаємодія бібліотек з книгарнями”, яка проходила за проєктом LeoTalks.

LeoTalks – це нетворкінговий проєкт від Львівської обласної бібліотеки для дітей, діалогова онлайн-студія, де бібліотекарі збираються на розмову з експертами/ками з різних галузей і напрямків для обміну професійною думкою та ідеями, побудови надійних міжгалузевих партнерств, критичного погляду на власну роботу і пошуку та втілення професійних рішень.

Фокус дискусії “Взаємодія бібліотек з книгарнями” передбачав обговорення питань:

– У яких форматах бібліотеки і книгарні є (можуть бути) партнерами?

– Клієнтоорієнтованість: спільне, відмінне, застаріле, нове.

– Як ми говоримо про дитячу книжку з дітьми і батьками?

– Молодь як цільова аудиторія і частина команди.

– Що можна перейняти бібліотекарям з менеджменту в книгарнях?

Вийшла цікава, якісна і , на мою думку, результативна розмова. Пропоную прослухати запис дискусії тут (є певні перепади у запису, але перетерплюємо).

Тож, для багатьох публічних бібліотек День «Люби свою книгарню» це не лише привід привітати своїх друзів і партнерів, а й можливість долучитись до проведення сумісних заходів.

  18 серпняДень поганої поезії

Кожен рік 18 серпня відзначається День поганої поезії. Засновниками події є відомі творці свят – подружжя Томас та Рут Рой з компанії Wellcat Holidays.

Цей  день – не лише можливість підтримати тих, хто хоча б спробує створити вірш, а й привід написати по-справжньому поганий вірш. Для чого? Можливо для того, щоб надати комусь змогу в порівнянні краще оцінити цікаву, глибоку поезію.

  22 серпня – Міжнародний день фольклору

Фольклор є частиною загальної спадщини людства, потужним засобом зближення різних народів і соціальних груп та утвердження їх культурної самобутності. До його форм, зокрема, належать: мова, література, музика, танці, ігри, міфологія, обряди, звичаї, ремесла, архітектура та інші види художньої творчості.

Український фольклор становить потужний пласт, який вбирає в себе духовні надбання нашого народу, його філософію, релігію, велику і славну історію.

Чому б зайвий раз бібліотекам не підвищити обізнаність користувачів щодо фольклорних традицій України та світу ? Маємо необмежені можливості провести різноманітні, різножанрові онлайнові та офлайнові заходи !

«Не вивчаючи фольклор – ми ніколи не зрозуміємо сучасної української культури, якщо не будемо розуміти суть і тяглість українського народного мистецтва, яке зберігає історію та самобутність –  ми не зможемо читати сучасні українські книжки і розуміти сучасну українську культуру. Мова, культура, фольклор та збереження своєї культури  – пояснення існування незалежної держави» , – наголосив свого часу Микола Княжицький.

28 серпня – Міжнародний день публічного читання  коміксів (International Read  Comics in Public Day).

  Це щорічне свято усіх героїв коміксів та шанувальників цього виду мистецтва.

У 2010 році Сара Мореан та Брайан Хітер з сайту альтернативних коміксів Daily Cross Hatch вигадали святкування International Read Comics in Public Day. Мета свята полягала в просуванні коміксів, щоб люди без сором’язливості могли читати їх публічно. Датою святкування було обрано день народження Джека Кірбі. Ця людина вважається генієм коміксів. Дату святкування обрали не випадково. Саме цього дня 1917 року народився Джек Кірбі, який вважається генієм коміксів., який створив таких відомих героїв як Халк, Люди Ікс, Фантастична четвірка.

Сьогодні образи супергероїв коміксів використовують на телебаченні, при виготовленні іграшок, відеоігор та одягу. Віднедавна комікси можна зустріти не лише на прилавках книжкових магазинів, а й в публічних бібліотеках. Тож доєднуємось до їх публічного читання, зокрема і наших українських мальопсів,  фоткаємось і викладаємо фото із своїми улюбленими коміксами/героями у мережу.

Стрім-огляд мальописів, створених українцями від київської Молодіжної бібліотеки тут 

«Я не знаю, куди я піду, але обіцяю, що нудно не буде», –  казав Девід Девід Бовї, британський рок-музикант, співак, продюсер, аудіоінженер, композитор, художник, актор.

Тож, діємо так, щоб і нашим користувачам не було нудно!

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)