Собаки-терапевти або каністерапія у бібліотеці

Валерія Крук,

провідний методист відділу

 методично – бібліографічної роботи

КЗК  Кременчуцька міська публічна бібліотека

Тетяна Майдак,

в.о. директора КЗК

Кременчуцька міська публічна бібліотека

У 2015 році, працівники тоді ще Кременчуцької міської ЦБС для дорослих під час стажування у польських  бібліотеках,  мали змогу спостерігати роботу собак під час каністерапії. І вже тоді зародилась чудова ідея про проведення занять з каністерапії у бібліотеках  Кременчука, але  на жаль на той час каністерапія не мала великої популярності.

Минулого року до Кременчуцької міської публічної бібліотеки з пропозицією партнерства у проекті по каністерапії звернулася громадська організація «Молодіжна організація інвалідів, ветеранів війни (АТО) «Струни серця» (голова правління Сергій Чирва). Ця організація,  за підтримки Українського Ветеранського фонду,  і  розробила проект  для психологічної та емоційної підтримки  ветеранів, захисників та захисниць та їх сімей, у т ч загиблих, та тих дітей які мають проблеми мовлення (запинання, заїкання, боязнь собак та інше).  

Каністерапія – це форма терапії з використанням собак або інших тварин, які надають підтримку та розслаблення людям, які переживають певні фізичні або емоційні труднощі. Також каністерія це метод, що підсилює ефективність розвитку особистості, освіти та реабілітації, в якій мотиватором є спеціально відібраний і навчений собака, який проводиться кваліфікованим каністерапевтом. Це може бути корисно для людей з аутизмом, депресією, тривожністю, посттравматичним стресовим розладом та іншими психічними та емоційними проблемами. У каністерапії тварини використовуються як форма терапевтичного зв’язку з людиною. Це може бути простим контактом з твариною, гри з ними, їх годуванням, або під час тренування тварин для певних дійств, наприклад, забігання на певну відстань. Каністерапія може бути ефективною формою терапії, оскільки вона сприяє підвищенню настрою, зниженню рівня тривоги та депресії, збільшенню відчуття соціальної підтримки та покращенню моторики та координації. Терапія включає в себе ряд форм:

Зустріч із Собакою

Заняття з собакою з метою створення позитивного контакту між учасниками та собакою. Під час спонтанної, веселої гри (під керівництвом ведучого) учасники звикають до контакту із собакою, гладять її, дають команди. Завданням занять ЗС є передача позитивних емоцій учасникам, отримання задоволення від спілкування з собакою, подолання страху у відносинах з навколишнім середовищем. Заняття стимулюють розвиток органів чуття та сприйняття, дозволяють відволіктися від навколишньої реальності. Залежно від потреб підопічних та можливостей установи, заняття мають форму індивідуальних зустрічей чи групової роботи. Можуть проходити у формі одноразових зустрічей чи циклічних занять. Тривалість зазвичай не визначається однозначно. Каністерапевт веде документацію у вигляді нотаток про поведінку учасників

Навчання з Собакою

Метою занять є покращення інтелектуальної та пізнавальної сфери дитини, що вимагає певної підготовки (сценарія), а також знань та умінь, що виходять за межі ВС. Тому їх виділили у окремій формі. Заняття зазвичай відбуваються в дитячих садках та школах. Собака використовується як «науковий помічника», мотивує до навчання і завдяки створенню благоприємних умов збільшує можливість засвоєння знань. Дитина охоче запам’ятовує зміст, героєм якого є його новий друг – собака. ОС також допомагає дітям із зниженим сприйняттям чи небажанням (з різних причин) засвоєння знань та відвідування школи. Заняття проходять у групах (класах) або індивідуально. Вони мають певний сценарій, що реалізує програму навчання.

Терапія із Собакою

Це комплекс вправ, спрямованих на конкретну, заплановану реабілітаційну мету, для яких складається методика, погодивши з реабілітологом або лікарем.

Характеризується індивідуальним підходом до кожного учасника, його можливостям та потребам. Терапія повністю документується: на кожного учасника заводиться інформаційна карта та карта протікання (проходження) занять, у якій записується вид вправ, що проводяться, а також їх ефекти. Це дозволяє періодично перевіряти ефективність підібраних методів. Терапія із собакою є системою, що розвиває, тобто. залежно від заходу досягнення успіхів у реабілітації застосовується поступово збільшення труднощів. Найефективнішою формою є індивідуальні заняття чи заняття у дуже маленьких групах.

Під час дії проекту, за допомогою працівників бібліотеки, кінологів, власників спеціально навчених собак, психологів, реабілітологів, педагогів, вихователів та волонтерів були сформовані групи для занять. Тривалість курсу складала 2 тижні, за цей час кожен учасник терапії отримав кваліфіковану допомогу та індивідуальний підхід до своєї проблеми. Терапевтична команда проєкту складалась з 5 спеціально навчених собак, породи пухнастих «лікарів» були різноманітні  зустрічалися і Джек Рассел Терьер, Золотистий  ретривер, та декілька французьких бульдогів.

За час роботи проєкту  для групових занять приєднувалися різні гості. Одними із запам’ятовуючих була  Катерина Белякова (м.Київ), лейтенант поліції, кінолог-інструктор, кандидат юридичних наук, тричі чемпіон світу з гирьового спорту з своїми службовими собаками. Пані Катерина разом з собаками прибула у м. Кременчук працювати по реабілітації та паралельно провести групове заняття по каністерапії. Господарка собак розповідала про їх героїчні вчинки: Бентлі знаходив вибухівки по всій Київській області, а Ванда знаходила загублених людей.

Завдяки великій проробленій роботі працівників бібліотеки, команди волонерів та самих собак – терапевтів  десятки родин наших захисників, жителів та гостей міста отримала необхідну психологічну допомогу та моральну підтримку. В перспективах на майбутнє є продовження співпраці та допомога ще більшій кількості людей.

P.S Дякуємо колегам за наданий матеріал і за готовність поділитися своїм досвідом!

Головне зображення із сайту УКРІНФОРМ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)