«Щасливе, змістовне і плідне життя»

Нещодавно в медіях промайнула інформація щодо впровадження в українських школах “Уроків щастя” –  українську адаптацію американського курсу Well Being, що враховуватиме українські реалії. Програма спрямована на розвиток знань і навичок, які допоможуть українським дітям створити «щасливе, змістовне і плідне життя». Зокрема, на курсі буде йтися про: вміння будувати стосунки з людьми; емоційну компетентність; ментальне здоров’я і т.п.

І одразу ж з голови, мов з рогу достатку, посипались програми, заходи наших публічних бібліотек, спрямованих на плекання психічного здоров’я, змістовне дозвілля та розвиток дітей, молоді, дорослих, осіб літнього віку …

Лише за останні липневі  тижні  публічні бібліотеки запропонували:

  Третю гру з серії настільних ігор “Electionville / Місто Виборів”  у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди. Місто Виборів – гра, дуже актуальна для сьогодення, адже вчить учасників громадянської відповідальності, системного аналітичного мислення, розуміння потреб суспільства, ефективної взаємодії задля добробуту громади, вміння аргументувати й доносити свою думку та налагоджувати співпрацю у форматі Win-Win. Тож і не дивно, що кількість її прихильників неспинно зростає.

Кожен хід у цій грі – про Вибір, за яким проглядають цінності. Що ближчі наші цінності – то більш узгоджені і суголосні вибори всіх учасників, а відтак більше часу можна присвятити суспільно корисним речам, а не суперечкам на користь особистих амбіцій і зисків.

Гра Electionville позбавляє від тунельного мислення і змушує поглянути на будь-яку проблему міста ширше, очима інших – дуже різних людей.

Детальніше тут

  На базі Комунальний заклад Публічна бібліотека Бобровиця долучитись до унікального проєкту для батьків і дорослих – CМУГА ЕМОЦІЙ (UHU SMUHA від United Help Ukraine).

Щоб мати сили, натхнення виховувати діток в таких непростих умовах, в яких ми є, треба навчитись розуміти і керувати своїми емоціями. Чому ці зустрічі стануть цінними для доросли? Бо кожний:

– Отримає знання з емоційної компетентності.

– Навчиться відрізняти свої емоції від емоцій інших ( або своєї дитини), свідомо відноситися до себе та своїх емоцій.

– Випрацює навички роботи зі своїми емоціями.

– Отримає задоволення від творчості та спілкування ( а це-неймовірний ресурс).

  Навчальні тренінги  для бібліотекарів регіону «Бібліотеки на захисті ментального здоров’я громади», які розробили і провели фахівці Донецька обласна бібліотека для дітей. Цикл тренінгів складався з чотирьох онлайн-зустрічей, на яких 28 працівників бібліотек набули навичок роботи з інструментами для створення груп самодопомоги в бібліотеках. Кожна зустріч була спрямована на ознайомлення з можливостями психологічних та арттерапевтичних технік і вправ, які можна впроваджувати в бібліотечній діяльності.

Також фахівці обласної бібліотеки розробили збірку «Скриня корисних вправ», що містить матеріали, які можна застосовувати у роботі з дітьми та дорослими під час заходів, направлених на покращення ментального здоров’я.

Зі «Скринею корисних вправ» можна ознайомитися за посиланням: https://bibliokids-mrpl.com.ua/images/2024/07/SK.pdf.

    За підтримки Український культурний фонд в інклюзивній бібліотеці міста Запоріжжя стартував проєкт «Бібліохаб для кожного». Проєкт має на меті створення інклюзивного креативного простору, який сприятиме соціальній адаптації та забезпеченню доступності культурного продукту для людей з інвалідністю та осіб, які ментально та фізично постраждали від війни.

Наразі триває набір на курс «Бібліотерапія». Це – новий і заснований на методі арттерапії проєкт з регулярними зустрічами для дорослих. Він передбачає використання літератури як інструменту для самоаналізу і покращення психологічного стану людини. Модератором заходу виступить психологиня Anastasiia Stanishchuk. На зустрічах учасники будуть не тільки зачитувати готові тексти, а й за спеціальним алгоритмом складати свої.

Ще один проєкт –   «Нейрографічна терапія». Унікальна форма психотерапії, яка об’єднує мистецтво та самопізнання. «Нейрографічна терапія» використовує малювання та графіку для дослідження внутрішніх станів та вирішення психологічних проблем. Модератором виступатиме Elena Smirnova

Джерело: Бібліотеки Запоріжжя

  Казкотерапії як інструменту профілактики емоційного вигорання присвятили чергове засідання Батьківського клубу, якк пройшло у відділі обслуговування користувачів бібліотеки Чижевського (Кіровоградська ОУНБ).

 Спікером заходу була Надія Гармазій – поетеса й літературознавиця, кандидатка філологічних наук, очільниця Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України, викладачка, тренерка креативного мислення.

 Казкова терапія для дорослих – метод, який базується на переказуванні або творенні казок, на їхньому аналізі та обговоренні.

У казковій терапії для дорослих є багато переваг. Казкові персонажі та сюжети можуть допомогти відсунути реальні турботи і створити емоційний відпочинок. Казкові історії часто містять символи та алегорії, які дозволяють дорослим краще розуміти власні почуття, думки та проблеми, тобто стимулюють самопізнання.

Творення власних казок або розгляд існуючих стимулює креативність, уяву та сприяє розвитку творчих рішень в реальному житті. Казкова терапія надає можливість вкладати власні емоції у персонажів, що може бути особливо корисним для тих, хто має труднощі з прямим вираженням своїх почуттів.

Казкова терапія допомагає виявляти внутрішні ресурси для подолання труднощів. В  той же час аналіз казкових сюжетів допомагає розширювати світогляд, по-іншому дивитись на проблеми та формувати нові перспективи. Казкова терапія неминуче приводить до рефлексії, стимулює прагнення до самоаналізу, сприяє самопізнанню і, відповідно, особистісному зростанню.

Батьківський клуб відбувся у межах кроссекторального проєкту, що реалізується Благодійним фондом «Безпечне майбутнє» за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW.

   Неймовірно цікава і корисна зустріч зі спеціалістами Рівненського Центру каністерапії DOCADOG відбулась в  Рівненській ОУНБ.

Дорослі і діти ВПО Біловодська Луганської області, Бердянська Запорізької області, Бахмута Донецької області та інших міст та вихованці літнього табору « Простір Надії» зустрілись з психологом Оксаною, каністерапевтом Тетяною та чарівним «хвостатим лікарем», спеціально навченим пуделем Кенді.

Фахівці Центру каністерапії надають підтримку усім людям, що зіткнулися з психоемоційними наслідками воєнних дій.

Присутні відволіклись від тривожних думок, переживань та щоденних клопотів, спілкуючись з фахівцями та собакою-терапевтом Кенді. Вона зачарувала присутніх своєю приязністю, виваженістю та своїми вміннями та навичками.

Комунікація людей з собаками сприяє розширенню можливостей емоційного редагування страхів, агресивності, почуття безпорадності і самотності, знімає психічне напруження, дозволяє переживати зміни і шукати ресурси в самих собі, дає заспокоєння і впевненість.

  Протягом тижня 20 підлітків (місцевих та ВПО) вчились в бібліотабірі “Кольорові емоції” на базі Кіровоградської ОБЮ ім. Є. Маланюка пізнавати себе, керувати власними емоціями та взаємодіяти з однолітками та дорослими.

Детальніше тут

Також, в бібліотеці волонтерами Українського Червоного Хреста проведено інформаційну сесію з елементами творчості “Особистий простір та власні кордони”.

Збереження особистого простору – це важлива потреба кожної людини, яку потрібно поважати. Не залишили поза увагою особистий простір інших людей.

  ПОСПІШАЄМО РОБИТИ ДОБРО! Ця фраза стала лейтмотивом емоційного та захоплюючого заняття «Коло добра», яке відбулося у Центральній міській бібліотеці для дітей (місто Кропивницький). Говорили про чуйність, доброзичливість, співчуття, бажання допомагати друзям, батькам і не тільки.

 

Тренінг самодопомоги «Ти серед своїх» в ЦМБ ім. Ганни Світличної  (м. Павлоград, Дніпропетровська обл.) допоміг молоді оволодіти основними навичками у наданні самодопомоги, саморегуляції  та взаємопідтримки при кризових ситуаціях.

 А під час ігротеки «Стійкість для стійких»  вже діти тренували свої навички у влучності та спритності, грали у різноманітні ігри та приймали участь в естафетах. Головна  мета заходів під час війни – надавати психологічну допомогу дітям для подолання стресу та негативних емоцій. Гадаємо, що з цим бібліотека впоралась.

Заходи в бібліотеці були проведені завдяки підтримці Громадської організації «Центр інноваційного розвитку «Персона».

До речі. ООН до Міжнародного дня щастя, який відзначають 20 березня, опублікувала рейтинг найщасливіших країн світу. 2024 року його всьоме поспіль очолила Фінляндія. Україна опустилася з 92-го на 105-е місце у списку із 143 країн. 

Ключові факти

  • У десятці найщасливіших країн – Данія, Ісландія, Швеція, Ізраїль, Нідерланди, Норвегія, Люксембург, Швейцарія та Австралія.
  • Україна посіла 105-у сходинку, опустившись на 13 позицій в порівнянні з минулим роком (92).
  • Цьогоріч у звіті вперше подано окремі рейтинги за віковими групами, які в багатьох випадках кардинально відрізняються від загального рейтингу. Наприклад, Литва очолює список дітей та молоді до 30 років, тоді як Данія – найщасливіша нація у світі для тих, кому 60+.
  • Якщо порівнювати покоління, то ті, хто народився до 1965 року, в середньому щасливіші, ніж ті, хто народився після 1980 року. Серед міленіалів оцінка власного життя падає з кожним роком, тоді як серед бумерів рівень задоволеності життям зростає з віком.
  • В Україні найщасливішими виявилася молодь до 30 років. За цим показником Україна зайняла 82-е місце. Найнещасливіші – українці, кому за 60 (115).

При формуванні рейтингу враховуються показники ВВП на душу населення, тривалість життя в країні, дані про соціальну підтримку громадян та дотримання їх громадянських свобод, а також рівень корупції в країні.

Рейтинг базується на середній трирічній оцінці якості життя кожної групи населення. Людей просили оцінити, наскільки вони задоволені життям за 10-бальною шкалою. 

Звіт про щастя у світі створений Інститутом Ґеллапа, Оксфордським дослідницьким центром добробуту, Мережей рішень для сталого розвитку ООН та редакційною колегією WHR. 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)