«В Європу з Україною в серці»

9 травня в Україні відсвяткували День Європи. З минулого року його відзначають саме в цей день, спільно з державами Європейського Союзу. Адже ми єдині не лише за географічною ознакою, а й за духом, історією, спільними цінностями.

За декілька десятиліть свого існування День Європи в Україні став невід’ємною частиною культурного та політичного життя країни, відображаючи тісні зв’язки між Україною та Європою.

До повномасштабної війни, на центральних площах Києва, Харкова, Одеси, Львова, Дніпра та інших українських міст в цей день проводилися святкові заходи, презентації про історію та культуру європейських країн, концерти, тощо. Через повномасштабне вторгнення РФ уже третій рік українці вимушені пристосовуватись до умов постійної небезпеки та обмежень воєнного стану. Але й за таких умов публічні бібліотеки залишаються вікном у світ і надають можливість своїм відвідувачам розширити знання про Європейський Союз, його принципи функціонування, керівні інституції, органи ЄС та їх діяльність, про наше партнерство та як усе це може стосуватись нашого повсякденного життя …

  Так, 9 травня 2024 року працівники Сумської ОУНБ  завітали до Сумського міського центру соціального обслуговування «Берегиня» – відділення денного перебування «Злагода» та провели розважально-пізнавальну вікторину «Подорожуємо Європою». Вікторина складалася із кількох частин, зокрема відео-конкурсу «Що ми знаємо про Європу», гри-відгадування країн за допомогою карток Домана. Дружня атмосфера допомагала та підтримувала ритм вікторини. По завершенню зустрічі бібліотекарки подарували присутнім картки Домана «Країни світу».

  Вінницька ОУНБ ім. В. Отамановського запропонувала своїм друзям: акцію «Об’єднані миром» (безкоштовне оформлення читацьких документів з видачею квартального читацького квитка) ;  виставку однієї книги «Україна в європейському атласі XIX ст. «Historisch-Geographischer Hand-Atlas»;  книжкову виставку «Україна в системі міжнародних відносин»; книжкову виставку-калейдоскоп «Вінниця – європейське місто»;  інформаційну годину «Відкрий Європу для себе» для вихованців КЗ «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій»;  майстер-клас «Україна – це Європа»;  віртуальну виставку «Українське мистецтво в Європі; відеопрезентацію «Європейський досвід медицини в період світових пандемій»; Бібліоквіз «Єдність у різноманітті: історія та культура країн ЄС»  та багато іншого. Детальніше тут

  В Дніпропетровській ОУНБ:

– Центр європейської інформації, який базується у відділі документів іноземними мовами, організував флешмоб «В об’єктиві – Європа» – тиждень європейської книги». Користувачі відділу із задоволенням взяли участь в заході із своїми улюбленими книгами європейських авторів;

– у відділі документів з питань мистецтва відвідувачів відправили у відеоподорож до прекрасного міста Праги;

– на абонементі під час пізнавального рандеву «Парад країн Європи» молодь подорожувала відео-меридіанами і паралелями різних країн Європи.

  На базі Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека  , відбувся захід “Читаємо твори Вільяма Шекспіра мовами народів світу”, на якому представники національно-культурних товариств читали твори великого поета й драматурга: українською, англійською, німецькою, вірменською, польською, болгарською, грузинською мовами, Також до заходу  долучились представниці Володимирівського ліцею “Успіх”.

  У цей день бібліотекарі Гончарівки ( КЗ “Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара”)  разом з Центром професійного розвитку педагогічних працівників Херсонської міської ради провели для вчителів та учнів міста тематичний огляд “Відстань від Європи до Європейського союзу: український вимір”.  Під час зустрічі учасники дізналися про  історію виникнення Європейського союзу, умови його існування,  про державні символи та основні цінності об’єднання країн Європи, також  познайомилися зі структурою  та інституціями ЄС, сферами впливу, міжнародною діяльністю та  взаємовідносини України та Європейського союзу. Особливий інтерес викликала презентація різноманітних європейських програм,  спрямованих на розвиток  освітян, студентів, молодих підприємців, науковців тощо.

  Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова запропонувала на платформі ZOOM  учням херсонських шкіл гід-мандрівку “Культурна столиця Європи – Тарту”. Працівники відділу читального залу познайомили з історією створення ЄС та запровадженням Дня Європи, пояснивши, чому саме 9 травня вважається днем народження Європейського Союзу.

  Європейське онлайн-рандеву «Привіт, Європо!» від Житомирської обласної бібліотеки  для дітей і юнацтва об’єднало читачів і бібліотекарів міста Житомира та Житомирської області. Учасники заходу здійснили захоплюючу арт-подорож країнами Європи, під час якої дізналися цікаві моменти з історії видатних особистостей, відповідали на запитання вікторини «Країни та міста Європи», відвідали уявний ресторан «Кухня Європи»

 

Також в бібліотеці відбулася зустріч студентів ВСП “Фаховий коледж будівництва, архітектури та дизайну Поліського національного університету” з доктором соціологічних наук, професором, головою ГО “Євроклуб” Оленою Діковою-Фаворською на тему “Європейський Союз: відомий та невідомий”. Присутні дізналися про Європейську ідею, країни ЄС, що входять в асоціацію, детально зупинилися на європейських цінностях. Детальніше тут .

  Активні користувачі Центральної бібліотеки для дітей м.Сміла, учні 4-Б класу школи №3-колегіум разом із класним керівником Ольгою Осадчою відвідали заклад і здійснили пізнавальну – мандрівку «Відкрий для себе Європу». Захід провела керівник Євроклубу «Долоньки» Карина Манько. Колегіанти взяли активну участь у вікторині з питаннями про країни Європейського Союзу, вивчали символіку ЄС та за допомогою гри створювали прапор європейців. За активність діти отримали подарунки від представництва Євросоюзу в Україні. Бібліотекарі вдячні Євроклубу за подаровану пізнавальну літературу про країни ЄС, яка поповнить інформаційний стенд книгозбірні «Майбутнє України – в Європейському Союзі!»

Захід відбувся у рамках проєкту “Україна – для життя, а не сміття!”, який реалізується за підтримки проєкту Представництва ЄС в Україні «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні». Детальніше тут

  9 травня  Група “Золота рибка” КЗДО 164 знову зустрічала працівників П’ята дитяча бібліотека, які завітали до дітей на європейський бульвар «Казкові герої дружніх країн». Білосніжка (Ірина Дімова) розповіла малечі про чудові казки Братів Грімм, Ганса Андерсена, Джані Родарі та ін. Ну і як же без веселих ігор! Почали з перетягування канату, щоб бути сильними, як Котигорошко та конкурсу «Перенеси горошинку», щоб бути спритними, як він. Потім Білосніжка захотіла мати таку ж довгу косу, як і Рапунцель, тому діти робили їй ноу зачіску. Ще на свято хотіла прийти русалонька, але не змогла через відключення води, тому передала всім черепашки з чарівними героями всередині, а малеча відгадувала, з якої вони казки. Навіть зла відьма з казки «Гензель і Гретель» завітала на свято! Щоправда, іграшкова. А діти весело змагалися один з одним у тому, хто вправніше закине її у котел.

Детальніше тут

  Бібліотека-філія 6 Херсонської ЦБС запропонувала читачам надзвичайно цікаву та пізнавальну мандрівку за книгою Олександра та Даніель Мізелінські “Карти”. Як це вибувалось? Див. за посиланням:

  Цілу низку заходів було проведено КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту» Попівської сільської ради  : бесіда біля книжкової виставки «Знай про Європу більше» (Соснівська сільська бібліотека-філія), арт-акція «Прапор дружньої держави»( с. Юрівка), фото-акція «Європа починається з кожного з нас» (с. Кузьки), вулична вікторина «Що ти знаєш про країни Європейського Союзу?» (с. Дептівка), вулична акція «З Європою в серці» (с. Шевченкове), інформаційна година «День Європи: історія свята та значення для України» (с. Сарнавщина), флешмоб «Будуймо Європу в Україні» (с. Малий Самбір), година цікавих повідомлень «Європейські письменники дітям» (Попівська сільська бібліотека-філія), інформаційна година «Наш дім – Європа» (с. Карабутове).

Для юних користувачів Тулущанська сільська бібліотека-філія спільно з сільським клубом провела вуличну акцію «Україна – європейська держава».

  Бібліотекарі Подільської центральної міської бібліотеки  провели  у парку Культури для дітей пізнавально – розважальну гру ” Єврознайка”. З задоволенням діти  взяли участь у вікторині «Що я знаю про Європу», де активно відповідали на цікаві та несподівані запитання стосовно ЄС та Європи, складали попарно назви країн та їхніх столиць, визначали прапори відповідно до країн, грали в гру” Казки мандрують Європою” , малювали крейдою, ознайомлювалися з книжковою  виставкою літератури  ” Парад країн Європи”.  А потім бажаючи завітали до бібліотеки на перегляд мультфільмів  Детальніше тут

  Відбулись інформаційно-просвітницькі заходи в бібліотеках Білгород-Дністровської міської територіальної громади : відео – подорож «Вікно у світ європейської культури»; книжкове рандеву «Привіт, Європо!»; дайджест «Видатні люди Європи» та ін.

  За часи російської агресії багато українців  стали  частиною європейської спільноти. В КУ «Публічна бібліотека Білгород-Дністровської міської територіальної громади» відбувся круглий стіл «Європа – спільний дім» бібліотекарів з користувачами, рідні яких мешкають в Польщі, Німеччині, Чехії, Італії, Франції.

 Ще напередодні Дня Європи Центральна районна бібліотека імені Григорія Сковороди (м. Київ) провела для учнів 2-х класів спеціалізованої школи “Грааль” майстер-клас “Україна в європейському просторі”. Діти вчилися створювали яскраві та креативні листівки з прапорами України та Євросоюзу.  Цей майстер-клас надихав маленьких українців мріяти, творити та вірити у краще майбутнє, де Україна посяде гідне місце в Європі та стане її невід’ємною складовою.

  Завершилася зустріч піснею “Погожою дниною над Україною”, яка викликала особливо теплі емоції у всіх присутніх, створюючи атмосферу єднання.

   День Європи – це час для вшанування культурного різноманіття та спільної ідентичності європейців. Він також нагадує про значення миру, свободи, демократії та прав людини, які є основними цілями Європейського Союзу.

Для бібліотек і надалі залишатиметься актуальним висвітлення таких пріоритетних тем, як:

–          Допомога ЄС Україні для здобуття перемоги у війні, кращі приклади волонтерства, підтримки ЗСУ, допомоги біженцям, тимчасово переміщеним особам тощо.

–          Європейська ідея, європейські цінності та принципи: історія розвитку та практичні підходи до впровадження (активна роль у громаді, права людини, участь молоді у врядуванні тощо).

–          Європейський зелений курс, захист довкілля, циркулярна економіка, енергозбереження.

–          Цифровізація: розвиток цифрових навичок, безпека та захист прав людини у цифровому середовищі.

–          Медіаграмотність: розвиток навичок критичного мислення та стійкості до дезінформації, маніпуляцій та пропаганди.

–          Проведення Тематичних інформаційних днів, що відзначаються європейськими інституціями, з метою привернення до ключових надбань і політик світових демократій та Європейського Союзу.

Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи . Бо Україна – це Європа. Ментально й духовно.

    Відзначення Дня Європи в умовах війни надає нам можливість показати свою вольову силу, незламність та готовність до змін. Це також важливий момент для наших європейських партнерів, які бачать нашу відданість спільним цілям і прагнуть до нашої Перемоги.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)