Цінність освіти – це не знання, а дії

Необхідність постійного професійного та особистісного розвитку нині стала характерною рисою для більшості професій.

Від успішного та постійного підвищення кваліфікації бібліоспільноти, без перебільшення, виграють усі: і бібліотечні фахівці, і користувачі, і мешканці громад, і держава загалом.

Провідною складовою діяльності НМВ обласних бібліотек України – питання підвищення кваліфікації бібліотечних кадрів на різних рівнях (регіональному, міському, селищному, сільському).

Пропоную вашій увазі добірку, яка висвітлює дії і заходи методичних служб публічних бібліотек, спрямованих на всебічне підвищення професійної майстерності своїх фахівців, на збагачення й розвиток їх потенціалу.

  Певним чином пальму першості в напрямку підвищення кваліфікації бібліотечних працівників можна віддати Дніпропетровській ОУНБ. Судіть самі:

13 травня 2024 року розпочали роботу обласні курси підвищення кваліфікації для бібліотечних працівників сільських бібліотек територіальних громад Дніпропетровської області за темою «Публічні бібліотеки в інформаційному просторі регіону: напрямки діяльності та стратегія розвитку». У зв’язку з воєнним станом обласні курси організовані у форматі онлайн на платформі ZOOM.

До курсів долучилось 30 працівників сільських бібліотечних закладів з 22 територіальних громад 7 новостворених районів області: Дніпровського, Кам’янського, Криворізьского, Нікопольського,Новомосковського, Павлоградського та Синельниківского районів.

Протягом 2 тижнів керівники сільських бібліотечних закладів вивчатимуть організаційні питання, що стосуються сучасних проблем та напрямків функціонування публічних бібліотек області в умовах воєнного стану, участі бібліотек у корпоративних технологічних та соціокультурних проєктах ДОУНБ, опрацьовувати питання актуалізації бібліотечних фондів, нормування бібліотечних процесів, стратегічного планування, програмно-проєктної та фандрейзінгової діяльності бібліотек, організації внутрішнього простору бібліотеки та ін. Низка лекцій присвячена вивченню питань створення безперешкодного середовища для всіх груп населення територіальних громад Дніпропетровської області для забезпечення рівних можливостей з реалізації прав та отримання послуг шляхом інтегрування інформаційної,цифрової та соціальної безбар’єрності публічними бібліотеками області.

У програмі курсів передбачено низку лекційних матеріалів з економічної та правової діяльності бібліотек, проблемних питань формування та використання бібліотечних фондів та організації каталогів. Лекційні матеріали під час виступу супроводжуються мультимедійними презентаціями.

За підсумками навчання усі слухачі курсів отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації Державного зразка.

В останні дні квітня в онлайновому режимі відбулася ХХІ обласна квітнева школа методиста: «Методична робота в реаліях воєнного часу: досвід подолання викликів, збереження традицій, нові вектори розвитку». До заходу долучилось 40 працівників методичних служб області. Привітали учасників квітневої школи методиста директор КЗК «ДОУНБ» Надія Тітова та завідувач відділу наукової організації та методики бібліотечної роботи КЗК “ДОУНБ” Ірина Луньова.

Для бібліотекарів Дніпропетровщини – це справжній клондайк різноманітного досвіду та крутих передових ідей. Так, про роботу бібліотек для дітей під час війни розповіла у своєму виступі «Бібліотеки для дітей Дніпропетровщини: час діяти разом заради майбутнього» завідувач відділу удосконалення методики бібліотечної роботи з дітьми КЗК “ Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей” Наталія Резніченко. Під час марафону бібліотечних практик «Дружні, сильні, єдині», в якому взяли участь методисти і провідні фахівці публічних бібліотек територіальних громад КЗ «Кам’янські міські публічні бібліотеки» КМР та КЗ «Павлоградська міська ЦБС» було презентовано волонтерські, соціокультурні, просвітницькі онлайнові проєкти та проєкти культурно-гуманітарного партнерства, які реалізуються у міських та селищних територіальних громадах вищезазначених громад в умовах воєнного стану. Не менш цікавою була і “ZOOM – кава”, під час якої відбулись розмови про Stories учасників школи: “Мої улюблені хобі та історії про захоплення”. На згадку про ювілейну квітневу школу, методисти зробили онлайн-селфі для випускного альбому школи 2024 року. Вже третій рік працюючи в складних умовах воєнного стану методисти області не втрачають традиції минулих років ,організуючи щорічну екологічну акцію «Посадимо дерево дружби». Цього року фахівці КЗ «Магдалинівська публічна бібліотека» Магдалинівської селищної ради посадили у сквері біля бібліотеки кущ калини – символ рідної землі,символ нашого краю та українського народу.

  У березні 2024 року на платформі ZOOM відбувся перший професійний навчальний онлайн вебінар «Безбар’єрна мова: про правила етичної комунікації» (Флагманський проєкт «Цифрова безбар’єрність публічних бібліотек Дніпропетровської області») для 29 міських, селищних та сільських територіальних громад Дніпровського та Кам’янського районів. Більше ніж 69 бібліотечних фахівців стали учасниками онлайн-заходу. Учений секретар Юлія Зюлева ознайомила присутніх з етичними правилами безбар’єрного спілкування та запропонувала список корисних освітніх інтернет-ресурсів.

  В Хабі цифрової освіти Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки відбулося навчання в межах проєкту «Якісні бібліотечні послуги – жителям громад Волині». Тренінг для бібліотекарів Торчинської, Цуманської, Городищенської, Копачівської, Олицької, Луцької та Боратинської ТГ був присвячений «Основи створення та монтаж бібліотечного відеоролика».

На тренінгу досліджували різні аспекти та техніки, які допоможуть бібліотечним фахівцям  створювати якісний відеоконтент для бібліотеки:

🎬 Основи редагування відео: розглянуто основні принципи формування відео, включаючи композицію кадра, використання звуку, принципи роботи основних інструментів для досягнення кращого ефекту

✂ Монтаж відео: практичні поради щодо використання програм для монтажу, таких як: InShot або Movavi і т.п.

💡Креативні ідеї та підходи: обговорення креативних підходів до створення відео, включаючи використання анімації, візуальних ефектів та різноманітних інструментів для створення унікального контенту

👋 Обмін досвідом

Цей тренінг став чудовою нагодою не лише вивчити нові навички, а й зустріти однодумців та знайти натхнення для майбутніх бібліотечних проєктів.

  8 травня 2024 року У Волинському ТЦ відбулося громадське обговорення освітньо-професійної програми «Інформаційна, документно-аналітична діяльність» другого магістерського рівня вищої освіти спеціальності 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа. Організована онлайн-зустріч фахівців в програмі ZOOM кафедрою музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності ВДУ імені Лесі Українки.

До обговорення теми «Про підготовку фахівців спеціальності 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа ОС «Магістр» долучилася Наталія Граніч, т.в.о. директора Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки.

  Методичне вивчення роботи бібліотек Житомирської області – постійна практика НМВ регіональної бібліотеки. Так, 10 квітня 2024 року в Черняхівській центральній книгозбірні відбувся тренінг «Аналіз потреб громади та послуги бібліотек» для бібліотечних фахівців Черняхівської ТГ «Аналіз потреб громади та послуги бібліотек»  від завідуючої НМВ ОУНБ – Оксани Костюченко та головного методиста НМВ ОУНБ – Галини Козаченко. Бібліотекарі вчилися робити профіль громади, вивчати реальних та потенційних клієнтів/користувачів, аналізувати їх культурно-інформаційні потреби та запити.

Захід привабив бібліотекарів новими практиками роботи з громадою та викликав цікавість до цього напрямку роботи.

Також в інформаційно-ресурсному центрі  «Вікно в Америку» ЖОУНБ ім. О. Ольжича було проведено тренінг для бібліотечних працівників на тему «Як подолати стрес та зберегти ментальне здоров’я». Під час заходу учасники не лише обговорювали питання, ментального здоров’я, факторів, які впливають на психологічний стан, а й виконували практичні вправи, які допомагають зняти стрес та емоційну напругу. Були розглянуті бібліотечні ініціативи, спрямовані на підтримку ментального здоров’я, які можуть надихати, стимулювати та навчати людей краще розуміти себе та світ навколо.

  Продовжується сезон методичних виїздів в Львівському регіоні. Відбувся черговий семінар бібліотечних працівників КЗ « Жидачівська міська публічна бібліотека».

   «Бібліотека – простір де панує добро» під такою назвою провела презентацію Олена Василівна Шматько, завідувачка науково-методичним відділом ЛОУНБ, яка акцентувала свою увагу на роботі  бібліотек з внутрішньо переміщеними особами.  Наголосила, що бібліотеки  стали потужними центрами підтримки найбільш постраждалих від війни верств населення, що робити , щоб комунікації з ВПО була ефективними  і позитивними, звернула увагу на організацію дозвілля для дітей ВПО.

      Бібліотечні працівники почерпнули  багато інноватики , креативних ідей у роботі із ВПО.

  30 квітня комунальна установа «Одеська обласна універсальна наукова бібліотека імені М.С. Грушевського»  провела онлайн семінар-нараду «Разом сильніші: підсумки і перспективи роботи бібліотек області в умовах воєнного часу».

Учасники семінару активно обговорювали тема щодо актуалізації бібліотечних фондів та поповнення їх новими виданнями на 2024 рік згідно Програми поповнення бібліотечних фондів. Директорка КУ «Публічна бібліотека Білгород-Дністровської міської територіальної громади» Алла Уманець розповіла про успішну участь в різноманітних книжкових грантах ПБ, завдяки яких було покращено кількісний і якісний склад фондів бібліотек міста.

  Ось уже 20 років, у квітні місяці працівники науково-методичного відділу ВОУНБ ім. В. Отамановського в рамках екологічного місячника бібліотеки проводять методичний захід  для бібліотекарів публічних бібліотек області. Для бібліотек, як установ, що виконують суспільну місію,  цілком природно  сприяти вирішенню основних цілей екологічного просвітництва  населення громади. До заходу підключилось 50 часників.

 Головним напрямком роботи бібліотеки залишається  популяризація читання, адже  бібліотека це середовище, в якому читання заохочується, цінується, поважається, вмотивується   та підтримується. І одним з інструментаріїв формування культури читання є бібліографічна діяльність. Для бібліотекарів територіальних громад області  13-14 березня 2024 року проведено вебінар,  на якому Тетяна Мазур завідувачка та Ольга Кізян провідний бібліограф відділу  наукової інформації та бібліографії розкрили три теми «Довідково-бібліографічна діяльність публічної бібліотеки», «Види  бібліографічних видань та  вимоги до їх укладання»,  «Бібліографічний опис документа відповідно до діючих стандартів».

  У Запорізькій ОУНБ для бібліотечних фахівців відбувся черговий тренінг з міжнародної програми «Турбота і взаємопідтримка» (SESAME – UKRAINE)

Під час заняття учасники дізналися основи психосоціальної підтримки дітей, сприяння розвитку їхньої стресостійкості, а також позитивний вплив спільного читання літератури та керованої гри на розвиток малюків і налагодження зв’язку із дітьми.

Нагадаємо, що основна мета програми «Турбота і взаємопідтримка» — розширити знання батьків про власне емоційне здоров’я і запропонувати їм інструменти для надання соціально-психологічної допомоги дітям.

Програма також спрямована на укріплення соціальної толерантності місцевого населення і внутрішньо переміщених осіб в Україні. Вона містить навчально-методичні матеріали, які відповідають рівню розвитку дітей, здатні їх зацікавити та доступні для батьків. За допомогою цієї програми українські батьки мають змогу познайомитись та поспілкуватись з іншими батьками, які виховують дітей в умовах війни, та отримати підтримку один від одного.

  Регіональний консультаційно-тренінговий центр Запорізької ОУНБ періодично проводить онлайнові заняття, до яких до яких приєднуються бібліотечні фахівці з різних регіонів України. Цьогоріч було запропоновано: онлайн-тренінг “Прямі трансляції на Facebook”! , онлайн-тренінг “Проведення прямих трансляцій на Youtube”!, Майстер-клас: “Інтерв’ю онлайн: від підготовки до трансляції” та ін.

 6 березня 2024 року у Сумській ОУНБ фахівцем науково-методичного відділу Дарією Лук’яніхіною був проведений тренінг «Застосування платформи графічного дизайну Canva в роботі клубу та бібліотеки».

  09 травня 2024 р. науково-методичний відділ Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка організував онлайн консультацію для бібліотек територіальних громад Івано-Франківщини. В ході онлайн зустрічі були висвітлені питання щодо правильного заповнення електронної статистичної річної звітності ЕСМАР.

Віра Хімейчук, завідувачка науково-методичного відділу обласної книгозбірні, фахово і доступно інформувала бібліотечних працівників про ряд допущених помилок при заповненні електронних таблиць.

 

  Харківська ОУНБ підготувала Випуск 6 Бібліотечного дайджесту «Бібліотеки Харківщини в реаліях війни»,  який висвітлює роботу бібліотек у воєнний час.

 Харківською державною науковою бібліотекою імені В. Г. Короленка за сприянням Харківського обласного відділення (філії) ВГО Українська бібліотечна асоціація було підготовлено дев’ятий випуск дайджесту бібліотечних інновацій «Бібліоspace». У цьогорічному випуску висвітлені інновації в бібліотечній діяльності світу: створення безбар’єрності, передусім для дітей та інвалідів, впровадження інклюзивної культури та поведінки тощо.

    Знайомство з передовим досвідом книгозбірень Європи, США та Австралії наразі є дуже актуальним для нашої країни, оскільки дозволяє ґрунтовно дослідити та задовольнити особливості та потреби користувачів. Сучасна бібліотека допомагає реалізувати державну політику у сфері освіти, науки, культури та охорони здоров’я, у ній формується особливе мультифункціональне культурне середовище, в якому відбувається соціальна інтеграція членів громади. Важливість формування подібного середовища сьогодні важко переоцінити, оскільки вже другий рік поспіль ми потерпаємо від ворожих обстрілів, і, на жаль, потерпає наше фізичне, психологічне та ментальне здоров’я.

    Новий випуск «БібліоSPACE» доступний за покликанням: Читати випуск №9 

ДОЗВОЛИМО НАГАДАТИ! 28–31 травня 2024 року на платформі Zoom проходитиме ХІІІ Всеукраїнська онлайнова-школа бібліотечного журналіста на тему «Бібліотечний журналіст і безбар’єрність: розширюємо горизонти». Цьогоріч школа відбуватиметься в межах реалізації основних завдань Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Набути відповідні знання та навички вам допоможуть досвідчені спікери з журналістської, бібліотечної та освітньої сфер.

Учасники, які відвідали всі заходи, отримають електронні сертифікати (1 кредит ЄКТС – 20 год.).

Заявки на участь приймаються до 22 травня 2024 р. за покликанням: https://forms.gle/bHRq4XtGU9JYs9wt5.

Діджиталізація культурної спадщини – пріоритетний напрямок діяльності  КЗ “Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара”

Саме тому фахівців Гончарівки, не вагаючись, взяли участь у Pitch Day – онлайн – заходу платформи HATA Hub, презентувавши проєкт «Життя та побут мешканців Херсонської губернії: діджиталізація періодичних видань 19-20 століття». Експертні рекомендації, як вдосконалити проєкт, знайомство з іншими яскравими ініціативами, нетворкінг – ось що отримали учасники заходу.  Усі поради взяли на озброєння та продовжуємо працювати далі.

  Де шукати фінансування? Як знайти вдалу ідею для реалізації? На що потрібно звертати увагу під час визначення мети? Які основні компоненти успішного проєкту? Саме такі питання розглядали бібліотекарі Чорнобаївської громаді, які завітали на тренінг «Європейські можливості для сфери культури», організований фахівцями Гончарівки.

Родзинкою зустрічі стало те, що учасниці не тільки отримали теоретичні знання, але й побачили, як на практиці можна втілювати ідеї, що працюють на користь громаді. Яскравим прикладом стала презентація простору «Незламна бібліотека», реалізація якого стала можлива завдяки грантовій підтримці програми «Дім Європи».

У Хмельницькій ОУНБ на базі Регіонального тренінгового центру розпочалося триденне стажування новопризначених керівників центральних бібліотек та фахівців, які відповідають за діяльність бібліотек у територіальних громадах Хмельниччини  (Новодунаєвецької, Закупненської, Наркевицької, Гуківської, Шепетівської, Ямпільської, Війтовецької, Плужненської та Жванецької територіальних громад).

Відкрила захід Катерина Чабан, директор бібліотеки, голова Хмельницького обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація, яка ознайомила учасників з програмою стажування, окреслила роль центральної бібліотеки громади, важливість участі фахівців бібліотек у професійній бібліотечній спільноті.

Надія Синиця, учений секретар ОУНБ, висвітлила питання законодавства з питань діловодства, класифікацію документів, інструкцію з діловодства, шляхи документа в бібліотеці – архівування та групування. Детальніше розглянули номенклатуру справ бібліотеки, внутрішню документацію та її класифікацію, терміни зберігання документів.

Протягом трьох днів учасників очікує практичне ознайомлення з усіма основними процесами бібліотечної роботи на базі структурних відділів ОУНБ.

  28 березня в Чернівецька ОУНБ відбувся обласний семінар на тему: «Бібліотечне обслуговування: стратегія дій та переорієнтування послуг в інтересах читачів»

З презентацією «Публічні бібліотеки Чернівецької області: сучасний стан, інновації та перспективи» виступила заступниця директора з питань наукової роботи Марія Довгань, яка проаналізувала мережу, моделі бібліотечних закладів, обслуговування користувачів, інноваційні простори, інформатизацію, популяризацію інформаційних ресурсів, проєктну та методичну діяльність, матеріальну-технічну базу, волонтерську діяльність публічних бібліотек в 2023 році, також окреслила перспективи розвитку бібліотек області.

Аналіз нового формату електронного звіту (ЕСМаР) для бібліотек області здійснила головна методистка науково-методичного відділу Алла Лупан.

Пріоритетні завдання та напрями діяльності публічних бібліотек на 2024 рік окреслили завідувачка науково-методичного відділу Тетяна Макарейчук.

У заході взяли участь 48 бібліотекарів територіальних громад Чернівецької області.

  26 квітня в  Чернігівській ОУНБ ім. Софії та Олександра Русових відбувся онлайн-семінар “Розвиток бібліотек області як хабів цифрової освіти”. До семінару підключилися 50 представників бібліотек області. Метою семінарського заняття було ознайомлення зі спектром послуг хабів цифрової освіти, організацією роботи та новими викликами, які стоять перед бібліотеками.

Olena Popovych, завідувач відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів, координатор хабу цифрової освіти Чернігівської ОУНБ, у форматі взаємодії з слухачами, знайомила присутніх з послугами, які можуть надавати бібліотеки як хаби цифрової освіти, основними засадами та принципами їх функціонування. Також, нагадала як зареєструвати бібліотеку хабом цифрової освіти, в яких документах зазначити про функціонування хабу після реєстрації. Особливу увагу звернула на популяризацію послуг хабів у громадах. Крім того, методом опитування у чаті, пані Олена робила експрес аналітику щодо послуг, технічного забезпечення існуючих хабів області та на основі відповідей проводила аналіз діяльності хабів.

Друга частина семінару була спрямована на обмін досвідом бібліотек хабів цифрової освіти області.

  Наостанок ще раз про героїчний Херсон. Нещодавно в бібліотеці-філії для дітей №5 ЦМБ для дітей ім.Ш.Кобера і В.Хоменко відбулось професійне навчання в бібліотечній майстерні трендових ідей. Участь в ньому брали працівники бібліотек для дітей міста.

Бібліотека-філія №5 не випадково була обрана базою для проведення цієї майстерні, оскільки вона є справжньою територією дитинства, яка гарантує дітям цікаве читання, інтерактивне інтелектуальне дозвілля і безбар’єрність.

Під час знайомства з роботою бібліотеки, слухачі мали змогу побачити і почути захоплюючі соціокультурні заходи, як то: book-квести і батли, літературні побачення і піжамні вечірки, еко-паті і народознавчі дефіле тощо.

Справжнім трендом, за словами працівників, та найпопулярнішою формою спілкування з читачами, стало бібліокафе. В його бібліоменю входять книги на будь-який смак: від невигадливих книжкових страв до найсмачніших і найвишуканіших бібліофрешів та бібліоміксів.

Вразила всіх наочна популяризація книги: незвичні предмети та «круті» виставки, інсталяції, книжкові ай-стопери та інші родзинки.

Таке розмаїття форм і методів роботи дає можливість читачам, як реальним, так і віртуальним, долучатись до читання, брати участь в різних акціях, челенджах, флешмобах, конкурсах, бібліодесантах, як в самій бібліотеці, так і поза її межами. Детальніше тут .

Сподіваюсь, що добірка певним чином допоможе методистам:

проаналізувати розмаїття опцій,  визначити  явні й неявні тренди в процесі підвищення кваліфікації кадрів. Оцінити власний прогрес

здійснити кореляцію в планах підвищення кваліфікації (наприклад, трансформувати традиційні формати, започаткувати дискусію, якої часто бракує тощо)

замислитись над впровадженням моніторингу та оцінки ефективності результатів навчання

  активізувати комунікацію між регіональними методичними службами щодо можливої співпраці.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)