День пам’яті та перемоги над нацизмом

Україна приєдналась до європейської традиції відзначення 8 травня як Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Минулого року Верховна Рада законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років»   встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує пам’ять загиблих у Другій світовій війні. Вихідний день відтепер також буде 8 травня, коли завершиться дія воєнного стану в Україні.

Як зазначив Інститут національної пам’яті,  поступовий офіційний перехід до європейської традиції памʼятання розпочався після Революції гідності. Ця традиція полягає не тільки в зміні дати, а й у зміні фокусу – з культу зброї та перемоги на внесок різних спільнот у подолання нацизму, на окрему людину, її страждання і втрати у війні.

Цьогоріч бібліотечний сегмент інтернету не рясніє світлинами  виставок на яких російськомовні книги радянських часів висвітлювали викривлену, перекручену, цензуровану інформацію про ключові події, постаті лише «великої вітчизняної війни», тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

Перемога над нацизмом була здобута внаслідок неймовірної концентрації всіх сил, взаємодопомоги, консолідації і мобілізації суспільств, солідарності народів та повного перелаштування економічного, політичного і соціального життя в інтересах боротьби зі злом. “Чорно-біла” версія Другої світової  відійшла в минуле.

Сьогодні публічні  бібліотеки України ілюструють правдивий шлях спільнот до важливих перемог:

 

  у Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки м. Києва розгорнуто книжкову виставку «Україна у Другій світовій війні, до Дня пам’яті та примирення»

 

  простір подій Охтирської центральної публічної бібліотеки представляє книжкову виставку “Пам’ятаємо. Славимо. Шануємо” до дня пам’яті та Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні:

  «Мужність і відвага крізь покоління» – це назва віртуальної книжкової виставки, яку підготували в Центральній бібліотеці ім. Михайла Петренка міста Слов’янська до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

 

  ілюстративно-книжкова виставка “Роки війни – століття пам’яті” в Бібліотеці 11 для дорослих (м. Кривий Ріг)

 

 

 

  виставки не лише  в:

а в багатьох тисячах інших бібліотек .

Також бібліотеки запропонували  відвідувачам долучитись до :

  патріотичного майстер-класу ” «Не згасне пам’яті свіча» (відділ мистецтв Центральної дитячої бібліотеки, м. Ізмаїл)

  майстер-класу  “Мак пам’яті” у  відділі мистецтв Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових :

   перегляду з обговоренням документального фільму «Крик чорнозему» (до Дня пам’яті та примирення) в  Бібліотека імені Павла Тичини Дніпровського району міста Києва разом з кіноклуб Docudays UA:

  прослухати рекомендації щодо сучасних книг про Другу світову війну  від профі Київська молодіжна бібліотекаДетальніше тут

  години-реквієму ” Минулого вогонь не згасне”. Працівники бібліотеки-філії с. Облапи ПШБ Дубівської сільської ради (Волинська обл.) разом з жителями села вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до Пам’ятного знаку борцям за волю і Незалежність України.  Настоятель церкви Святого Симеона Стовпника от. Любомир  відправив панахиду за всіх убієнних, котрі віддали життя за свободу та незалежність України

   2024 року Україна зустрічає День пам’яті під час іншої повномасштабної війни. Пам’ятаємо тих, хто віддав життя в боротьбі з нацизмом у Другій світовій війні. Пам’ятаємо тих, хто загинув у боротьбі за Україну та її свободу. Віддаємо глибоку шану кожному, хто бореться за Вільну та Соборну Україну сьогодні.

Слава Україні та нашим героям!

Віримо, що в календарях незабаром з’явиться День перемоги над росією.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)