Бібліотечне літо: 2022 (ч.2.)

   Незважаючи на складні обставини, пов’язані з російською агресією на території нашої країни, бібліотечні працівники  протягом усього літнього сезону намагалися зберегти найкраще в серцях наших малюків, дітей, підлітків і разом здолати темні часи, зафарбовуючи їх яскравими барвами посмішок незламності, впевненості та віри у краще!
У дописі за Липень 4, 2022   ми висвітлили лише маленьку частину тих зусиль, які докладали наші фахівці заради створення безпечного, змістовного, цікавого, дружнього середовища для дітей під час літніх канікул.
До кінця літа залишилося менше 2 тижнів. Пропоную додатково потішитись натхненням та ентузіазмом колег у цей непростий для усіх нас літній сезон.

  Так, у рамках програми літнього відпочинку дітей в ОУНБ імені Дмитра Чижевського відбулася низка заходів: «Бібліотека – острів фантазії та творчості». Відвідувачами заходів були чудові дівчатка та хлопчики, що перебували у літніх таборівках ДК «Радій», ДЮК «Чайка» та «Гермес», учні хореографічної школи «Аеліта», дошкільнята садочку «Краплинка» та ін. Юні відвідувачі мали можливість: долучитись до виготовлення з  різнокольорового паперу вітальної листівки «Веселе цуценя» та підставки для ручок у вигляді метеликів; майстер-класи з бісероплетіння, «З жита й волошок наш прапор ясний» ; ознайомитись з виставкою малюнків «Зоологічна галерея»;  стати учасниками екоквесту;у відділі рідкісних та цінних видань  роздивитись найбільшу книгу – Євангеліє XVIII століття, яка має лист висотою 70 сантиметрів; ознайомитися з вмістом аптечки, правилами зберігання ліків, а також з небезпекою, яку можуть приховувати пігулки та вітаміни;

У бібліотечному кінозалі діти мали можливість переглянути серії анімаційного серіалу «Моя країна Україна”. Так, перегляд серії  – «Легедзине» та уривку документального фільму «Трипілля. Забута цивілізація Старої Європи» надихнув дітей на відтворення трипільського глиняного посуду: на папері обводили черепки трипільського глиняного посуду та прикрашали його елементами прадавнього орнаменту:  космічними зміями, місячними собаками, деревами життя, знаками сонця та ін.
У відділі документів іноземними мовами діти мали можливість практикувати навички англійської, виконуючи ігрові завдання на інтерактивній дошці. Особливою популярністю у хлопців користувався іграшковий середньовічний замок, а у дівчат – синтезатор, на якому вони підбирали мелодії відомих пісень.

Детальніше тут .

  Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека започаткувала серію інтеграційних заходів під назвою «Змістовні посиденьки».
На них запрошують дітей віком від 6 до14 років. І не тільки, щоб почитати книжки. На відвідувачів чекають різні цікаві заняття. Тепер у читальних залах можна опанувати різні мистецькі техніки оригамі або навчитись плести стрічками. А з волонтерами можна пограти в різні ігри, виконати психологічні вправи для емоційної підтримки та зняти стрес у спілкуванні.

Мета проекту – не тільки відволікти дітей від війни, а й допомогти переселенцям інтегруватись у громаду, знайти своє коло спілкування та корисні контакти, психологічно та соціально підтримати одне одного. Для цього бібліотекарі працюють спільно з ГО “Молодь за краще майбутнє”, їх підтримують Національний фонд сприяння демократії та Товариство Червоного Хреста України.   Детальніше тут.
  Ще на початку літа Івано-Франківська МЦБС започаткувала проєкт «Бібліотека у дворах». Мета проєкту – бути ближче до мешканців громади, популяризувати книгу та підтримувати патріотичний дух українства.
В рамках проєкту кожного дня працівники котроїсь із 30 міських бібліотек виходять за межі своїх закладів, щоб поспілкуватися з мешканцями різних мікрорайонів міста. Так само і в селах громади – бібліотекарі організовують надзвичайно цікаві заходи просто неба для своїх односельчан.
Форма і тематика таких заходів найрізноманітніша – від патріотичного спрямуваня – і до цікавих розвиваючих ігор, від книжкових виставок – і до захопливих вікторин та майстер-класів. Місця, де відбуваються заходи – парки, сквери, двори, дитячі майданчики, майданчики біля бібліотек і навіть річка. За два місяці в рамках проєкту «Бібліотека у дворах» проведно вже близько 200 заходів.

  Завжди людно, весело, пізнавально та цікаво в бібліотеках Запоріжжя.
Читання на подушках, правила дорожнього руху від патрульних поліцейських, караоке, тренінги з професійного вигорання для дорослих, клуб настільних ігор, різноманітні майстер-класи і навіть заняття з анімалотерапії – це лише частка активностей у фотозвітах

 

Більше тут

  Розпочалась третя зміна Літнього дитячого табору в Тернопільській обласній бібліотеці для молоді  Родзинками Літнього дитячого табору  стали –   екскурсії. Учасники табору разом із бібліотекарями  вже відвідали Тернопільську обласну раду, Тернопільський драмтеатр, Тернопільську пожежно-рятувальну частину-1, український греко-католицький храм св. Василія Великого.
                 

  Протягом літа насичену літню програму пропонували(ють) бібліотеки Львівської міської ТГ. Переконайтесь самі:

♦ Літні читання «Під горіхом» –  майданчик біля Бібліотеки на Повітряній;
♦ «Читаймо разом: мама, тато і я» сімейні читання в рамках «Книга на траві» – Бібліотека на Старознесенській ;
♦Щопонеділка і щосереди  в Бібліотека На Стрийській «Читання під парасолькою» /малювання, читання, малюнок на бруківці, ігри / залежно від погодніх умов/;
♦ Щопонеділка Простір ProFashion – Бібліотека Сихів – «У світі ігор» ігротека в рамках проекту від ЮНІСЕФ в Україні «Дитячі точки – «Спільно»;
♦ Щовівторка Spilno Бібліотека – майстер-класи для дітей;
♦ Щовівторка, щочетверга Сенсотека – майстер-клас з витинанки;
♦ Щовівторка Бібліотека Ім.О.ОльжичаСенсотека, Бібліотека На Стрийській, WIKI бібліотекаБібліотека Px – розмовні клуби “Єдині”;
♦ Щосереди Бібліотека Ім.О.Ольжича – бібліоКінозал «Подорож у світ українського кіно»;
♦ Щочетверга заняття літературно-мистецького гуртка «Смайлики» (Рудно Бібліотека);
♦ Щосуботи URBAN бібліотека – майстер-клас з гончарства «Ліпка-Здибка»;
♦ Недільна арт – терапія ірландськими танцями у #БібліотекаНаСтрийській . Танцюють за будь – якої погоди. Куратор –  Олена Бєлкіна (керівник львівськоі філії ірландських танців «Юнікорн»).

Більше див. тут

  В рамках проєкту «БІБЛІОліто 2022» Центральна дитяча бібліотека м. Павлоград (Дніпропетровська обл.) для своїх користувачів підготувала справжній серпантин веселощів: піратський квест «Мапа скарбів», майстер –класи «Веселе сонечко!» та «Смугасті пухнастики», подорож до «Мурашиного царства», родинні посиденьки «Веселимось, граємо, літечко вітаємо», відвідування  КЗ”Павлоградський історико-краєзнавчий музей”, ігротеку просто неба та багато ін. Особлива увага приділялась дітям з тимчасово окупованих районів, що знайшли прихисток в Павлограді.

Детальніше тут

   Протягом всього літа бібліотечні фахівці ЦБС Дарницького району м. Києва радували відвідувачів та гостей розмаїттям своїх заходів. У рамках літньої програми «Літо. Книга. Я і друзі» в бібліотеках та у літній читальні у Сквері «Читай-двір» діти мали можливість долучитись до: інформаційно-розважальної програми «Мудрі гіганти», присвяченої Міжнародному дню слонів, ігрової розважальної програми «Усім звірям – звір!» (до Всесвітнього дня лева), пізнавального марафону «Чемним треба бути скрізь», голосних читань «Хрещення Київської Русі» та творчої майстерні «Ангел-охоронець»; ігрової розважальної програми «Білий купол під блакитним небом», пізнавальної літературно-театралізованої забавлянки «Країна ласунів», майстер-клас «Символ сімейного затишку» (волонтери Благодійного фонду «Карітас-Київ» Сухоребра Вікторія та Кривоносова Марина допомагали діткам-переселенцям декорувати підсвічники в техніці декупаж), конкурсу «Кольорова фантазія», майстер-класу «Найкращому у світі татусеві» та багато ін.

Більше тут

Не можна оминути увагою й Ляльковий театр бібліотеки ім. Миколи Руденка (ЦБС Дарницького району м. Києва), який доставляє багато радості і приваблює своєї яскравістю, мальовничістю, динамікою. Протягом усього літнього сезону в Сквері “Читай двір” кожного вівторка можна було відвідати лялькові вистави. Актори-бібліотекарі не тільки чудово грали (ють), виконували(ють) по декілька ролей, але ще й шиють ляльок, пишуть сценарії. За 10 років існування бібліотечного театру , дітвора Дарниці побачила 21 виставу! Це і “Червона шапочка на новий лад” , “Лісові пригоди”,  “Лисичка та Журавель” , “Маленька Баба Яга”, «Про звірятко, яке загубило своє ім’я»….

   Ще 15 липня на майданчику поблизу  Бібліотеки – філії 2 ПБ Коростенської МТГ (Житомирська обл.) стартував проєкт літніх читань «Лавочки-читалочки» (в рамках проєкту «Бібліотека суспільного простору», обласної акації «Бібілотека просто неба») . Метою успішного проведення літніх читань стало створення комфортного бібліотечного простору для дітей та дорослих за межами бібліотеки . У рамках проєкту всі охочі мали(ють) можливість переглянути цікаві журнали, ознайомитись з різноманітними книжковими виданнями, взяти участь у вікторинах, пізнавальних іграх, творчих майстер – класах:

  
Також, у рамках проєкту «Бібліотека суспільного простору» Коростенська міська ЦБС
активно заохочувала до читання. Популяризації фонду бібліотек, читанню сприяла організація  на площі біля центральної міської бібліотеки книжкових виставок:
♦ book-ланч «Фентезі-forever» . Як зазначив Террі Пратчетт: «Фентезі – чудова дієта для зростаючих душ. У цих книгах є все те саме, що й у житті. Моральний кодекс, прагнення порядку, а часом і величезні зубасті зелені тварюки. Існують й інші книги, і я сподіваюся, що діти, які почали з фентезі, дістануться і них. Так сталося зі мною. Усім треба з чогось починати»;

 
♦ огляди художньої літератури «Дегустація літературних новинок» та ін.

  Завжди величезну порцію гарного настрою, який так необхідний дітям, які живуть під час війни, дарували “Галактики-Українознавтики” (бібліотека ім. Ю.Гагаріна, ЦБС Деснянського району м. Києва). Відбувалось це під час книго-мультикування (читати книгу, а потім дивитись те що прочитав – надзвичайно цікаво), експрес тренінгу з першої домедичної допомоги, який проводили для дітей і дорослих військові медики, сеансу позитивної каністерапії (зустрічі з п’ятьма неймовірно-слухняними собаками породи Хаскі)та багато, багато ін. Більше тут

 Триває літо і в Публічній бібліотеці Бобровиця   (Чернігівська обл.). В Бібліоальтанці ” День веселих пригод” можна не лише поринути у світ літератури, відкрити нових героїв, пізнати світ за допомогою книги, а й долучитись до ігор, вікторин…:

І наостанок: Діти – маленькі частинки великого щастя, ім’я якому – Життя! Впевнена, що всупереч війні бібліотечним працівникам вдалося подарувати нашим дітям три місяці тепла і свободи, посмішок і радості!

Прагнемо і надалі бути корисними і робити свій внесок у прискорення нашої перемоги і миру на українській землі! 

 

робота має назву: Слава Україні !
– від Олександра Барболіна Sasha Barbolin (Київ – Тель-Авів)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)