Одна з помст ворогу — успіх наших бібліотек !

Повномасштабне вторгнення збройних сил рф 24 лютого 2022-го стало без перебільшення найтрагічнішим випробуванням у сучасній історії України, назавжди розділивши життя українців на «до» і «після».
Попри весь трагізм ситуація українці вкотре довели свою здатність дієво й оперативно реагувати на критичні для народу України виклики та мужньо протистояти на всіх фронтах: військовому, інформаційному, мовному,  культурному  і т.п.
Так само дієво і оперативно реагують на виклики, що постають перед нами внаслідок військової агресії, публічні бібліотеки України.
Прикладами підтримки населення, користувачів, колег є реалізація бібліотеками різноманітних проєктів і акцій. Лише за останні  три місяці бібліотеки реалізовують:

  проєкт “ТАТОhub – на базі Закарпатської ОУНБ ім. ім.Ф.Потушняка   , основна місія якого  – підтримка родин під час воєнних дій в Україні.

TATO Хаб – це проєкт школи батьківства, розроблений Фондом ООН у галузі народонаселення, UNFPA, спільно з Promundo (США) та інститутами громадянського суспільства на засадах партнерства з муніципалітетами з метою допомоги татам у відпрацюванні навичок та дій, які допоможуть їм стати більш відповідальними батьками та партнерами.
Схожий підхід до створення батьківських клубів застосовується у багатьох країнах Європи.
Концепція тато хабів – це про залучене татівство, піклування, проведення змістовного дозвілля разом, і забезпечення всебічного розвитку дитини, а також сприяння партнерським відносинам в родині.

З 24 лютого більшість ТатоХабів перекваліфікувалися у гуманітарні штаби для допомоги переселенцям, людям, які постраждали від російської агресії, а також у центри підтримки родини у воєнний час.
На базі Tatohub Закарпатської ОУНБ вже відбулись: тренінг про надання домедичної допомоги, психологічна зустріч “В пошуках ресурсів”, майстер-клас з виготовлення іграшки із фетру, панельна дискусія «Інформаційні війни: як протидіяти дезінформації» , тренінг з фінансової грамотності для дітей та їх батьків та ін.

  ГО «Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації»   розпочало проєкт «Бібліотекарі України та Німеччини ‒ разом до Перемоги». У межах проєкту планується передати у 50 публічних бібліотек територіальних громад Рівненської області комп’ютерну техніку для обслуговування внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово проживають на Рівненщині.
Головні організації-партнери проєкту: Ernst von Siemens Kulturstiftung (Культурний фонд Ернста фон Сіменса) з Німеччини та ГО «Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації». Співвиконавці проєкту ‒ управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації та КЗ «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека».
З часу військової агресії росії проти України Рівненщина прийняла більше 68 тис. внутрішньо переміщених осіб (ВПО). У селах, селищах та містах краю нині проживає 53 тис. людей, які, перебуваючи в новому місці, відчувають тривогу й стрес, потребують допомоги у вирішенні різних питань життєдіяльності.
У центрі особливої уваги ‒ ВПО, для яких публічні бібліотеки стали інформаційними центрами, місцями доступу до дистанційної освіти та роботи, адміністративних послуг та цифрової освіти. У бібліотеці можна дізнатися про інфраструктуру населеного пункту, соціальні заклади та медичні центри, благодійні місії, послуги та культурні можливості території, туристичні відомості про край.
Разом з тим, не всі публічні бібліотеки готові здійснювати потужну підтримку ВПО через брак технічного обладнання та відповідних навичок у персоналу бібліотек. Тому Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації спрямувало свої зусилля для пошуку відповідних партнерств та залучення технічної допомоги для впровадження цифрових послуг у бібліотеках територіальних громад.
Інформаційну та контактну допомогу у вирішенні цих завдань надала Valentyna Pashkova , голова Експертної ради ВГО Українська бібліотечна асоціація, результатом чого стали нові партнерства з німецьким Культурним фондом Ернста фон Сіменса та спільний проєкт «Бібліотекарі України та Німеччини ‒ разом до Перемоги».
Проєктом передбачається передання сучасних ПК для публічних бібліотек територіальних громад Рівненщини; актуалізація знань та підготовка «цифрових» тренерів з числа бібліотечних працівників, які проводитимуть навчання для ВПО та місцевої громади у своїх населених пунктах; організація серії тренінгів з різних тем.
Ефективності реалізації проєкту сприяє Меморандум про співпрацю між ГО «Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації», управлінням культури і туризму Рівненської ОДА, Рівненською ОУНБ.
У межах першого етапу реалізації проєкту досягнуто домовленостей між партнерами, здійснено логістику та доставку 50 системних блоків у Рівненську ОУНБ, проведено попередній моніторинг відповідності умов отримання бібліотеками громад технічної допомоги, виготовлено наліпки з логотипом проєкту та розміщено на ПК. Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації веде перемовини з Німецьким Культурним фондом Ернста фон Сіменса щодо подальших проєктних заходів.

Детальніше тут 

  Стартував проєкт «Lib:продовження» для підтримки лідерів та лідерок бібліотечної галузі України.
Проєкт реалізує БФ «Бібліотечна країна» за підтримки The German Marshall Fund of the United States і його програми Black Sea Trust.
1 серпня відбулась перша установча зустріч.
Максимально включеними були учасники з 12 областей України, які обмінювалися інформацією щодо обставин, у яких перебувають їх бібліотечні заклади станом на сьогодні, щодо організації роботи в них та участі в житті громад.
До установчої зустрічі, яку проводила команда проєкту, долучилися партнери, зокрема вітальне слово для учасників та учасниць мали Лариса Лугова та Світлана Моїсеєва з Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association.

Спільні напрацювання дозволили окреслити коло проблем, з якими довелося мати справу працівникам бібліотек – питання безпеки, психологічної напруги, часом відсутності алгоритмів щодо дій, невизначеності в питанні продовження професійного розвитку. Відзначили також високу потребу в перегляді встановлених показників діяльності закладів, необхідності нових підходів до оцінки якісної роботи бібліотек.
Далі на учасників для їх підтримки чекає цикл фахових консультацій юриста та психолога. Також залучені лідери та лідерки галузі будуть об’єднані у внутрішні групи проєкту, щоб працювати разом із закріпленими менеджерками за двома напрямками:
проєктний менеджмент та фандрейзинг;
адвокація та партнертва.
Джерело тут

  З березня 2022 року на базі 24 бібліотек стартував проєкт “ВільноХаб”.
Ця ініціатива спрямована на зміцнення спроможності бібліотекарів забезпечувати вирішення надзвичайних інформаційних та навчальних потреб у громаді у зв’язку із війною та її гуманітарними наслідками, надання підтримки ВПО шляхом залучення їх до діяльності бібліотеки у рамках заходів проєкту, а також підтримки дітей та молоді серед ВПО та місцевої громади задля їх психосоціальної адаптації, зміцненню їхніх соціальних зв’язків та потреб шляхом спілкування з оточенням, а також отриманню можливостей для неформального навчання та розвитку.
Проєкт реалізує програма “Мріємо та діємо”, яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром “Розвиток корпоративної соціальної відповідальності” (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network та за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.
На базі осередків проєкту молодь отримує можливість брати участь в подіях, які спрямовані на:
 Удосконалення навичок та знань про побудову кар’єри та ефективний пошук роботи
 Навчання медіаграмотності та кібербезпеці
 Надання психосоціальної підтримки
 Емоційне розвантаження
 Знайомства між собою, «молодими і перспективними».
Серед бібліотек, які долучилися до проєкту – Рівненська обласна бібліотека для молоді, Хмельницька міська ЦБ, Смілянська Смілянська МЦБС (Черкаська обл.), КЗ « Ходорівська міська публічна бібліотека» (Львівська обл.), Виноградівська ЦМБ (Закарпатська обл.) та ін.

  У Долинській бібліотеці стартував еко-проєкт “Через прекрасне в природі до прекрасного в людині” .
Наше основне завдання, не тільки зробити інформацію про екологічну та природоохоронну діяльність доступною для читачів, а й намагатися донести до них злободенність цієї проблеми, довести необхідність по-іншому ставитися до природи, що нас оточує”, — прокоментувала мету проєкту директорка бібліотеки Надія Кушнірчук.
У рамках проєкту бібліотекарі Долинської бібліотеки створили “Еко-студію”, де з підручних матеріалів та вторсировини вдалося створити 6 зон, де можна зробити унікальні й оригінальні фото. Робота над  студією розпочалась з того, що працівники бібліотек почали зносити вторсировину, таку як порожні пляшки від води, кольорові пластикові кришечки, лотки від яєць, картон, бляшанки від консерви, обрізки дощок, сухоцвіти, нитки тощо.
Виконання проєкту передбачає:

  • Створення, розробку та розповсюдження листівок та буклетів на теми екологічного виховання, сортування сміття, розумного споживання;
  • Розробка книжкових виставок-інсталяцій про екологію;
  • Створення бібліографічних оглядів, рекомендаційних списків літератури тощо;
  • Створення соціальних відеороликів;
  • Створення цікавого екодизайну або фотозони з екоматеріалів;
  • Впровадження у своїх бібліотеках екоініціативи сортування сміття (роздільний збір макулатури, скла, пластику);
  • Співпрацю з екоактивістами й ініціативами;
  • Проведення екологічних акцій (суботники, висадка дерев тощо);
  • Еко майстер-класи;
  • Розробку і проведення інтерактивних лекції, інформаційних годин, бесід на теми екології;
  • Навчальні зустрічі з екологами та екоактивістами;
  • Благодійні ярмарки, вторговані кошти з яких можна використати на розвиток проєкт;
  • Конкурс дитячого малюнку;
  • Фотоконкурс;
  • Показ мод в одязі із вторсировини.

Для популяризації сортування сміття у бібліотеках також проводитимуться акції “Спробуй прожити день без поліетилену”, “Споживай розумно”, “Життя – нуль відходів”, “МК: вчимось сортувати правильно”, “Зроби закупки на тиждень без пакетів”, “Почни сортувати сміття, допоможи природі” та “Мікрогрін у бібліотеці”.
Також увагу молоді до збереження природи й розумного споживання планується привернути через проведення ряду майстер-класів:

  • “Розфарбовуємо екосумки”;
  • “Шиємо багаторазові екомішечки”;
  • “Інсталяції з пластикових кришечок”;
  • “Виготовлення еколистівок з насінинками”;
  • “Креативність врятує світ”;
  • “Апсайклінг – це круто”.

  Більше 5 місяців реалізується проект «Українська книжкова поличка», який передбачає поширення української літератури в оригіналі та перекладах у провідних бібліотеках світу. До проєкту долучені як офіційні інституції України, так і окремі публічні бібліотеки (неодноразово висвітлювали в дописах на блозі, наприклад за Травень 17, 2022  ).
Але не менш важливими залишаються питання забезпечення українською книгою наших військових (у шпиталях, війську) та відновлення і поповнення фондів бібліотек, які постраждали від воєнних дій, або знаходяться на тимчасово окупованих територіях.
  Так, на початку липня Кіровоградська ОУНБ імені Дмитра Чижевського започаткувала акцію «Книга для захисника».
Бібліотека оголосила збір книг для наших військових, які перебувають на лікуванні у закладах охорони здоров’я області.
Інформація про акцію швидко поширилася серед кропивничан. За цей невеликий проміжок часу зібрано понад дві тисячі книг: від класики до сучасних авторів, від романів до фантастики, пригоди і науково-популярну літературу, навіть книги з власними віршами.
Напередодні Дня Державності України бібліотекарі з книгами та смаколиками завітали до одного з медичних закладів міста, у якому проходять лікування та реабілітацію наші хлопці. Невеличкий концерт для них влаштували студія хореографічного мистецтва «Аеліта», бардеса Поліна Кочух та майбутня зірка української естради Олександра Сокирко.
«Ми як працівники інформаційного фронту вирішили допомогти у відновленні здоров’я наших захисників. Фізичне тісно пов’язане з духовним. Ми дякуємо землякам за їхню чуйність і підтримку, як ми вважаємо, гарного починання. І особливо за теплі слова і побажання військовим, які вони залишають у книгах…», – звернулась до пацієнтів лікарні директорка бібліотеки Валентина Животовська.

За словами Валентини Животовської, акція зі збору книг для українських захисників буде безстроковою.

  У Чернівцях збирають книжки для військових, які захищають країну на передовій. Акцію ініціювали працівники Чернівецької ОУНБ ім. Михайла Івасюка. Містяни активно відгукнулися – менш ніж за добу принесли вже майже пів сотні примірників. Переважно це художня література: романи, повісті та поезія. Бібліотекарі переконані – читання допоможе бійцям відволіктися від фронтових буднів та підтримає їх морально. Детальніше тут .

  Через геноцид української культури окупантами та зухвале знищення української художньої та історичної літератури на окупованих територіях Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека ініціювала та запустила безстрокову Всеукраїнську акцію «КНИГИ ДЛЯ НЕСКОРЕНИХ».
Акція має на меті:
 відновити та поповнити фонди бібліотек Запорізької області, які постраждали від воєнних дій, або знаходяться на тимчасово окупованих територіях, де світові україномовні художні/історичні видання були знищені російськими окупантами.
Завдання Акції:
 кращі зразки україномовної вітчизняної та світової художньої літератури в перекладі українською мовою, науково-популярні видання з історії Української держави, її культури тощо, будуть зібрані та передані до бібліотек Запорізької області, які постраждали від воєнних дій та/або знаходяться на тимчасово окупованих територіях.
На період реалізації Акції до Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки приймаються ВИКЛЮЧНО УКРАЇНОМОВНІ ВИДАННЯ вітчизняної та світової художньої літератури в перекладі українською мовою, науково-популярні видання з історії та культури Української держави, видані не раніше 2014 року. Долучитися до Акції поповнення фондів постраждалих бібліотек можуть всі бажаючі:

  • − видавництва та окремі автори;
  • − державні, благодійні, громадські, приватні підприємства та організації;
  • − бібліотеки, що мають можливість поділитись дублетними виданнями;
  • − громадяни тощо.

Акція стартувала у липні. А вже за три тижні бібліотека отримала для фондів постраждалих бібліотек 1458 книг! Серед дарувальників Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука, яка надіслала 111 книг.
Всі умови і деталі акції за хештегом #книги_для_нескорених
Детальніше тут

І наостанок, дякуємо за вашу роботу, за все, що ви створюєте. Від вашої ініціативи та невтомної праці залежить не лише розвиток конкретної бібліотеки, ви є рушієм зростання бібліотечної галузі в Україні. Нехай творча наснага та завзятість не залишають вас навіть у такий складний для України час.

Тримаймо стрій !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)