Бібліотечне літо 2022

   З чим зазвичай ми асоціюємо літо? Звичайно ж, з золотими променями пекучого сонця, чистим небом, зеленими оазами, відпочинком, засмагою, нескінченним морем і т.п.
На жаль, широкомасштабна агресія росії проти України змінила і звичний розклад літнього відпочинку. Отримали нові виклики, серед яких психологічні та фізичні травми внаслідок воєнних дій, переміщень, розлучень з близькими та друзями, змін звичного оточення та розпорядку.
Максимум зусиль, щоб літній відпочинок дітей відбувся в безпечній, змістовній, дружній атмосфері докладає бібліотечна спільнота.
Починаючи з 2017 року на нашому блозі ми щорічно оновлювали рубрику «Бібліотечне літо».  Цьогоріч збережемо і примножимо цю традицію.

 Вже майже місяць, починаючи з 1 червня, у бібліотеках Централізованої бібліотечної системи Хмельницької громади проходить «Бібліотечне літо – 2022».

Протягом червня відбулося понад 50 подій. Серед проведеного: етногра «Відгадай загадку – намалюй відгадку» (філія №4); бібліокінозал «Коли сторінки оживають» (філія №6); розважальна ігротека «У колі друзів гра стає цікавішою» (філія №9); бібліостолик та вікторина «Немає кращої пори, ніж літо сонячне й веселе» (філія №13); літературний пікнік «На всі „щo? де? коли?ˮ розумні книги відповідь дадуть» (Масівецька бібліотека-філія №22); розважальна програма «Літо на книжкових островах» (Іванковецька бібліотека-філія №23) та багато-багато іншого.

«Такі активності допомагають заспокоїти дітей, що особливо важливо у час війни, налаштувати їх на позитив, а ще переконати, що кожен день чудовий і може принести яскраві враження, знання, приємне спілкування з новими друзями та цікавими людьми», – розповіла завідуюча методично-бібліографічного відділу Іванна Білик.
Детальніше тут

Насиченим видався червень в бібліотеці ім. В.Маяковського   (ЦБС Дніпровського району, м. Київ). До організації «Бібліоліта» долучились: Інститут Інтегративної Арттерапії Арттерапевтичний центр; волонтери – Доманська Оксана, практичний психолог, Шиловська Олена Миколаївна, ст. науковий співробітник Інституту психології імені Г.С.Костюка НАПН України, кандидат психологічних наук, Біленька Надія, квіткар -декоратор та ін. і звичайно – батьки дітей.
На дітей очікували: зустріч з Андрієнко В.М., українським актором та режисером театру і кіно, сценаристом, продюсером, каскадером і дуже позитивною людиною; тренінг “Журналістика”; розваги із клоуном Мотею; майстер-класи з тістопласти, виготовлення короваю з артматеріалів, квести,  спортивні та інтелектуальні ігри  та  багато ін.

Бібліотечний кінозал долучив дітей до перегляду мультфільмів про українських захисників, славетних воїнів, героїв-переможців («Бравий молодий козак», «Пригоди Котигорошка та його друзів», «Лежень» та ін.). Недарма кажуть, що мультики — це антидепресанти, що дають змогу почуватися більш захищеними.
У рамках проєкту  «Відкриті обійми» діти отримали Хібукі, якого в Україні кличуть Собака-Обіймака.  Віримо, що «Хібукі допоможе діткам (особливо тим, хто пережив жахіття окупації та евакуації) впоратися зі своїми страхами і тривогами.

Проєкт створено у перші дні війни психологами Дафною Шарон-Максимов та Ольгою Леймунською. Хібуки в перекладі з івриту означає «обійми», ця іграшка вміє обіймати. Вона є терапевтичною методикою роботи з дитячою травмою. Створив її доктор Шай Хен-Галь у 2006 році під час другої ліванської війни в Ізраїлі. З того часу Хібукі допомагає дітям Ізраїлю, Японії, Америки, переживати травму, впоратися з болем, втратою та руйнуваннями, а зараз він допомагає дітям України.

   У Вінниці на початку червня в бібліотеках оголосили конкурс на здобуття престижного титулу «Кращий читач літа». Його мета – підвищити читацьку активність та прищепити любов до книг. У всіх 24 бібліотеках-філіях Вінниці обиратимуть по одному кращому читачу. Переможці після підбиття підсумків отримають призи: набори для творчості, канцелярія та інші корисні подарунки, які стануть у нагоді під час нового навчального року.
Зазначимо, що на початку канікул у бібліотеки записались понад 500 юних читачів, серед яких є діти-переселенці. Детальніше тут.
Також, на базі бібліотеки-філії №17  Вінницької міської ЦБС організували студію розвитку та дозвілля “Успіх”. Студія спрямувала свою діяльність на раннє виявлення здібностей та розвиток талантів дошкільнят та дітей молодшого шкільного віку. Завдяки креативним ідеям керівника студії Алли Павловської діти завжди з користю та цікаво проводять вільний час. Тут на них чекають різноманітні майстер-класи, інтелектуальні змагання, виставки робіт юних читачів.

 
Детальніше тут 

У 6 міських бібліотеках м. Запоріжжя реалізується спеціальний проєкт «Family biblioclub», який передбачає розваги для дітей молодшого шкільного віку від шести років. У  бібліотеках проводяться: читання, майстер-класи, кава-брейк, ігри, квести, перегляди у відеозалах.
До занять залучено майстринь, художників, психологів, співробітників МНС, поліції, волонтерів.

 

Не можна обійти увагою роботу бібліотек Боратинської сільської громади https://boratyn.ukraina.org.ua/ustanovi/kultura (Волинська обл.), в якій проживає близько 9 тис. населення. Бібліотечні послуги надають 10 бібліотек.  На базі бібліотек діє 8 клубів та гуртків ( клуб вихідного дня «Всезнайки», літературно-мистецький клуб «Світанок», дитячий гурток «Веселі саморобки», шаховий клуб «Пішак», краєзнавчо-екологічний клуб «Мрійник» та ін.).
Лише за останній тиждень червня юні користувачі долучилися
в бібліотеці села Промінь до:
  літературного квесту “Земля де я народився” і дня музики “Сім нот і я” (:  )
Квест складався з шести станцій -завдань. Маршрут пролягав, від будинку, де найбільше книг, до будинку, де надають медичну допомогу, від найстарішої будівлі до будівлі, де навчають і до будівлі де торгують. Всі активно працювали і розв’язували завдання, співали пісні. Завершився квест веселим пікніком;

 Дня спорту “Здорова дитина – здорова Україна”!  Руханки, ігри, естафети та шашковий турнір

 Патріотичного флешмобу до Дня Конституції України.

 майстер- класу з виготовлення оберегів-ангелочків “Майстер паті в українській хаті”.
На території стадіону  Боратинська бібліотека спільно із закладом культури с.Новостав провели “Літературний квест” до Дня книги, де всі проявили себе на вищому інтелектуальному рівні.

В  бібліотеці села Радомишль маленькі читачі стали справжніми шукачами пригод. Прийшовши до бібліотеки вони знайшли послання,  яке повело їх по різних маршрутах, підказки чекали на них у магазині,  Будинку культури та приміщенні адміністрації. В кінці квесту їх чекав солодкий подарунок від бібліотекаря та морозиво від приватного підприємця Косика Тараса Федоровича.

 Гамірно, весело і трішки бешкетно в бібліотеках Луцької міської ЦБС. На період літніх канікул у всіх бібліотеках Луцької територіальної громади   підготовлено багато різноманітних заходів і програм для корисного та цікавого дозвілля. Веселі, заряджені позитивом та літнім сонцем маленькі гості бібліотек доєднуються до  цікавих ігор, пізнавальних вікторин, майстер-класів, занять з арт-терапії, зустрічей з письменниками, краєзнавчих екскурсій тощо.

Так,  «Бібліо-art-house» (бібліотека-філія № 2 для дітей) створює всі умови для поєднання книги, творчості та гри. У бібліотечному арт-просторі поряд з  місцевими читачиками малюють і розважаються діти, які вимушено покинули свої домівки. В рамках програми «Бібліотека – територія дитинства» працівники бібліотеки-філії № 2 для дітей провели застережливий захід «Поради доречні, щоб життя було безпечним», де нагадали дітям правила безпечної поведінки під час літніх канікул в умовах військового стану. Бібліотекарі пояснили дітлахам, як правильно поводитися під час повітряної тривоги, якщо вони залишаються вдома наодинці, а також про небезпечні предмети, на які можна натрапити, гуляючи у дворі. На завершення присутні переглянули дитячу абетку від ДСНС та послухали корисні поради від улюбленого пса Патрона. Подібний захід – актуальний для більшості бібліотек в Україні.

У бібліотеці-студії ДіМ відкрився арт-простір “Веселка” .  В арт-просторі Женя Шаповалова з м. Буча, за фахом, графічний дизайнер  допомогає дітям дізнатися про таємниці фарб, створювати із своїх клаптиків паперу  квіткове панно з кілець.

Серед постійних відвідувачів бібліотечних занять є п’ятирічний хлопчик Кирилко, який приїхав із міста Харкова, який зумів втілити у своєму малюнку особисту мрію – побувати на морі. У кожної дитини, що відвідала заняття, було своє оригінальне зображення мрій через малюнок, фарбу і творчий підхід.

  Детальніше тут  і тут

У нинішніх умовах організація відпочинку  дітей набуває особливої ваги, адже попри напружену ситуацію на фронті маємо дбати про наших  дітей, наше майбутнє.

Задаємо собі питання:  «А що ще можна зробити?»  і діємо далі.

  Перемоги нам!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)