Календар-нотатник «Щоденна звичка»: лютий – 2024

Продовжуємо розглядати книжкові події лютня задля популяризації книг і читання

 5 лютого – Всесвітній день читання вголос

Уперше проводити Всесвітній день читання вголос запропонувала LitWorld  у 2010 році. Головною метою організатори назвали отримання спільної насолоди від читання та співпереживання історій, а також популяризацію навичок грамотності. Відтоді це переросло в масштабний рух, який об’єднує читачів, письменників та слухачів по всьому світу.

Вже не один рік значна кількість публічних бібліотек України доєднана до цього масштабного заходу. Впевнена, що і цьогоріч цю подію бібліотеки не оминуть увагою.

Для новачків, які планують приєднатися до події, пропонуємо звернути увагу на допис за 30 Січня, 2023 на блозі НМВ НБУ України «ПБ територіальної громади»  ,

9 лютого – Національний день читання у ванній (США)  

Читання у ванні – один із найцивілізованіших способів провести годину, що заспокоює тіло і розум. Крім того, це дуже ефективно: принаймні 10 хвилин читання, поки ванна наповнюється, і ще півгодини під час паріння.

Публічні бібліотеки США поширюють в соціальних мережах не лише інформацію про День читання у ванні, а й пропонують  списки літератури, а також обговорюють технічні моменти, наприклад, як тримати телефон, книги, електронні пристрої для читання та журнали сухими під час миття.

Можливо і серед читачів українських бібліотек знайдуться охочі поділитися відповідними світлинами?

14 лютогоМіжнародний день дарування книг

Незважаючи на те, що свято ще зовсім молоде, його вже полюбили і дорослі, і діти у всьому світі, адже воно  поєднує тих, хто не тільки сам любить читати, а й готовий поділитися прочитаною книгою з іншими. Відзначають свято у понад 44 країнах, зокрема у Франції, Україні, Південній Африці, Японії, Нігерії, США, Великій Британії та Малайзії та ін.

То ж не забуваємо цьогоріч заздалегідь оформити відповідні плакати, оголошення, звернення. Розміщуємо їх в соціальних мережах, приміщеннях бібліотек та надихаємо людей на День Святого Валентина подарувати книгу – бібліотеці, другу, членам родини, військовим…

17 лютого – День кота в Європі

Святкування Дня кота в Європі прийшло до нас від італійців. Саме в Італії 28 років тому було започатковано це свято на честь вишуканих та надзвичайно непередбачуваних тварин.

Цей день з’явився в історії святкувань завдяки італійській журналістці Клаудії Анжелетті. Оскільки за гороскопом знаком вільних і незалежних є Водолій, то саме лютий був обраний місяцем, коли необхідно святкувати День кота. Нині для святкування дня котів влаштовуються різноманітні ініціативи, серед яких – фотовиставки, конференції, дебати, і, перш за все, збір їжі та коштів для допомоги бездомним пухнастикам.

Можливо виникне питання: до чого тут коти, коли мова йде про популяризацію книг і читання?

 Говорячи про котів одразу згадується книга Вікі Майрон “Дьюї. Кіт з бібліотеки, який здивував весь світ”. Книжка не є художньою, це мемуари, присвячені дивовижній істоті, коту на ім’я Дьюї, який усе своє життя, 19 років, жив у публічній бібліотеці американського містечка Спенсер, штат Айова. І не просто жив, а виконував дуже важливу місію – він любив людей!

Трохи цитат з книги:

🐱  «Як вийшло, що нещасне кошеня-підкидьок зробило маленьку бібліотеку місцем зустрічі місцевих жителів і центром тяжіння для туристів, одухотворило класичне американське містечко і стало відомим у всьому світі?».

🐱  “Дьюї чудово поєднується з бібліотекою і дуже важливий для неї. Він знімає стреси. Він дає людям можливість відчувати себе як вдома. Люди люблять його, особливо діти. Всім подобається проводити час з Дьюї. Він робить нас щасливими. Він один з нас”.

🐱  «Дьюї був особистістю: енергійною, чесною, чарівною, яскравою, скромною (для кота), і, крім того, він був другом для всіх і кожного».

🐱 “Він день за днем ​завойовував серця однієї людини за іншою. Він ніколи не залишав нікого без уваги, ні до кого не лащився, щоб отримати винагороду. Якщо ви були відкриті і чуйні, він існував заради вас. Якщо ви були замкнуті, намагався розворушити». 

Коли Дьюї помер у 2006 році у віці 19 років, його некролог з’явився в понад 250 газетах, включаючи New York Times, USA Today і Des Moines Register, і був оголошений у вечірніх новинах національного телебачення.

В реаліях сьогодення кіт займає одне із почесних місць в бібліотеках.

Про історію трьох польських котів, які з вулиці потрапили до бібліотеки можна дізнатись тут.

Варто пригадати трьох котів, які «працюють» у Житомирській міській бібліотечній системі “ЛІТтера”: Рудий, Касик та Чорний Макс. Коти мають не лише дах і “робоче місце”, у них є ветеринарні паспорти, щеплення та власний лікар.

Детальніше тут.

Дивний вусатий щодня о 10:00 приходить до Луцької бібліотеки-філії №6. За словами працівників закладу, кіт протягом дня ходить по залах, щось видивляється, перевіряє, зазирає у читацькі формуляри та каталожні ящики. А, коли настає 19:00, вухастий йде зі свого “робочого місця”. Працівники бібліотеки зізнаються, що й гадки не мають, куди на ніч йде кіт. Детальніше тут

Тобто, 17 лютого – день, коли бібліотеки зайвий раз можуть засвітити своїх пухнастиків у соціальних мережах, запропонувати відвідувачам: зустрічі з ветеринарами; тематичні перегляди художньої та галузевої літератури про котів; презентації  (про цікаві факти, найпопулярніші породи, коти у мистецтві і т.п.); розробити закладки з адресами найближчих державних/приватних ветеринарних клінік; організувати голосні читання віршів про котів, благодійний захід, наприклад, для підтримки безхатніх тварин, фотовиставки,  конкурс малюнків, перегляд відповідних культових фільмів/мультфільмів  тощо.

Схожі події:

День поваги до кішки (28 березня)

 Міжнародний день обіймів вашої кішки (30 травня)

Всесвітній день кішок (8 серпня )

Міжнародний день чорного кота (17 серпня)

УВАГА!  Міжнародний день котів 1 березня в Україні не відзначається, адже це свято має російське коріння

20 лютого – День прибирання книжкової шафи 

День очищення книжкових шаф/полиць присвячений їх фізичному прибиранню, упорядкуванню та розвантаженню.

Для бібліотекарів цей день може стати додатковою можливістю щодо актуалізації БФ (відбір документів на списання) та організації нових тематичних полиць, а для користувачів – фізично очистити свої книжкові полиці;  відібрати книги, які дійсно хочеться залишити, а які можна відпустити, щоб інші читачі місцевої бібліотеки могли ними насолоджуватися; прийняти рішення щодо системи упорядкування книг (за алфавітом, розміром, жанрами, кольором і т.п.).

Зрозуміло, що цей день може стати додатковим днем дарування книг бібліотекам. Головне – своєчасно розповісти про нього читачам !

24 лютогоТиждень єврейської книги

Відзначається щорічно та розпочинається в останню суботу лютого (у 2024 році – з 24 лютого).

  Тиждень єврейської книги, організований Єврейською книжковою радою, є традицією, що бере свій початок у 1925 році. Єврейська книжкова рада, одна з найстаріших організацій, що обслуговує єврейську громаду в США та Великій Британії, започаткувала цей захід, коли Фанні Ґолдштейн, бібліотекарка Бостонської публічної бібліотеки, організувала виставку єврейських книг. Захід швидко набув популярності в єврейській громаді.

Сьогодні Тиждень єврейської книги відзначається в багатьох місцях по всій території Сполучених Штатів, а найпомітніша подія відбувається у Сполученому Королівстві.

Фестиваль щороку збирає письменників і спікерів, що спеціалізуються в різних галузях, таких як історія, журналістика, філософія, наука, мистецтво, музика, поезія і художня література.

Єврейська спільнота — одна з найдавніших, що мешкає на території України. Переважна більшість українських євреїв є нащадками одного із найчисельніших субетносів єврейського народу — ашкеназі. Зараз в Україні проживає приблизно 300 тисяч осіб з єврейським корінням. Долученість бібліотек України до Тижня єврейської книги означатиме не лише популяризацію єврейської літератури та українських літераторів єврейського походження, а й збагатити розуміння і вшанування єврейської культури в українських громадах.

 

   Додатково:

Український інститут книги голосив мистецький конкурс культурно-мистецьких  проєктів, спрямованих на організацію та проведення заходів з промоції читання.

Дедлайн прийому заявок: 20 лютого 2024, 18:00.

Учасник може подати заявку на виконання одного культурно-мистецького проєкту.

Заявку в електронній формі (завірені в установленому порядку копії документів) потрібно надіслати на офіційну е-адресу Інституту ubi@ubi.org.ua. У темі електронного листа обов’язково зазначити: «Заявка на участь у конкурсі заходів із промоції читання (назва учасника)».

Заявку у паперовій формі, завірену підписом уповноваженої особи та печаткою (за наявності), потрібно надіслати на офіційну поштову адресу Інституту: м. Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 20.

Контактна особа: Ірина Кузьменко, очільниця відділу промоції читання, (098) 985 72 20,

е-адреса:  iryna.kuzmenko@ubi.org.ua.

Результатами виконаних культурно-мистецьких проєктів (заходів) можуть бути:

  • методичні та інформаційні матеріали для батьків, бібліотекарів, вчителів та викладачів закладів освіти і дошкільного виховання, перекладачів з української мови, видавців, книготорговців, популяризаторів читання, широкої аудиторії читачів;
  • тематичні добірки, порадники з читання для українських та іноземних читачів;
  • мультимедійні профайли українських авторів і видавців, переклад англійською, промоційні та комунікаційні заходи;
  • літературні фестивалі, тематичні акції, літературно-публіцистичні та авторські зустрічі, конференції та інші події з промоції української і перекладної літератури та читання;
  • тематичні літературні огляди;​
  • літературні, перекладацькі та книжкові семінари, конкурси тощо.

Уся необхідна інформація за посиланням:  https://bit.ly/48Jz3rs

 

Далі буде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)