День Соборності України 2024

   Щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) Україна відзначає день Соборності, що символізує наше єднання та міцність, які дарують нам сили протистояти будь-яким викликам. Сьогодні – особливий день, коли ми вшановуємо історичне об’єднання наших земель, духу боротьби та невгамовного прагнення до свободи.

Наша країна – це неймовірна мозаїка традицій, культур та людей, які об’єднані спільною метою – будувати майбутнє для наших нащадків. Важливо пам’ятати про те, що в єднанні наша сила, і разом ми здатні на неймовірні звершення.

Бібліотеки відіграють важливу роль у відзначенні дня Соборності України, оскільки вони є не лише місцем зберігання книг, але і центрами культури, освіти та інформації, виступають каталізатором об’єднання громади, сприяють усвідомленню історії та підтримують національну ідентичність. До цього дня бібліотеки підготували та провели різноманітні заходи та події: літературні вечори та читання, присвячені дню Соборності України; підготували виставки, присвячені історії Соборності України; проводили лекції та майстер-класи на тему історії та значущості дня Соборності, що сприяє глибшому розумінню подій, які призвели до формування сучасної України; створювали віртуальні ресурси, такі як онлайн-виставки, віртуальні екскурсії чи відео-матеріали; організовували літературні конкурси серед молоді на тему єднання та Соборності, що стимулює творчість та вираження особистих думок щодо історії країни.

Так, відділ абонемента Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського організував патріотичне коло «Соборна мати України одна на всіх, як оберіг», приурочене до Дня Соборності України.

Під час заходу згадували вікопомні історичні події, відомих українців; говорили про звичаї і традиції українського народу, силу єдності і щоденну працю задля перемоги; читали власні вірші, мріяли про щасливе майбутнє в рідній країні.

Активними учасниками заходу стали учні 8 класу гімназії № 8 імені Панаса Мирного Полтавської міської ради, які із цікавістю слухали розповідь ведучої, брали участь в різноманітних конкурсах, швидко відповідали на запитання, а також ділилися своїми роздумами і переживаннями.

З нагоди відзначення цієї дати відділ дитячого простору бібліотеки підготував книжковий перегляд «Соборність духу, розуму і серця», на якому представлена наукова, публіцистична та художня література, в якій повною мірою розкрита не лише суть Акту проголошення злуки, а й передумови і причини об’єднавчого процесу та історичний шлях українського народу до власної, незалежної, соборної України. За честь і волю якої й нині продовжується боротьба з ворогом.

 

Бібліотекарі  філії №3 КЗК КМПБ (дитяча бібліотека на Соборній) до цього свята оформили тематичний перегляд літератури «Україна соборна – моя велич і слава», щоб показати героїзм та жертовність українців у боротьбі за соборність та незалежність України на прикладі героїчних вчинків кращих  представників української нації. Підбірку книг з фонду книгозбірні доповнюють  цікаві факти про історію виникнення та становлення свята Соборності.

Бібліотека на Соборній Філія 2 м.Кременчук до дня Соборності організувала велику книжкову виставку-гордість «Дух  нації». Вона охоплює різноманітні аспекти життя українського народу: історію, культуру, мову, традиції.

На виставці багато книжок і про боротьбу українців за свою землю, свій народ, свій вибір. Окрема полиця присвячена людям і подіям сучасної російсько-української війни.

З цієї нагоди в Покровській центральній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка організовано книжково-ілюстративну експозицію «Лише одна на світі Україна».

Бібліотеки КЗ “Томаківська ЦБС” також  запрошують переглянути тематичні книжкові виставки.

З нагоди цього свята у Центральній бібліотеці Олександрійської міської ЦБС бібліотекарі оформили книжкову виставку «В єднанні сила і міць», на якій представлені книги про історичні віхи України початку ХХ століття, коли й відбулися знакові для нашої держави події, підготували відео «Вона – наша мрія, соборна вільна Україна».

Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка організувала книжкову виставку «Ми – єдина Україна». На ній представлені найкращі книги з історії України, які висвітлюють події 1919 року. А також по книзі автора з кожної області. Наприклад,  Кіровоградську область представляє Олександр Косенко з книгою «Апостроф».

В Гощанська центральна бібліотека для дітей відбулась незвичайна жвава літературно-історична вікторина “Як добре ти знаєш свою країну?”. Також присутні створили об’ємну аплікацію карти України, усі її області.

Донецька обласна бібліотека для дітей до цієї дати оголосила обласний патріотичний марафон «Поетичний ланцюг єдності», мета якого – згуртувати українців навколо омріяної багатьма поколіннями наших попередників події, результат якої маємо ми – єдина і неподільна Україна. Було  запропоновано всім охочим долучитися до заходу, а саме – надіслати до 20 січня відеоролик з декламацією одного з віршів про Соборність України.

Запорізькі міські бібліотеки запросили дітей на заходи до Дня Соборності України, зокрема  патріотичний майстер-клас з фоамірану “Моя Україна – вільна мов птаха” для дітей 8-12 років, історичні екскурси.

До дня Соборності для студентської молоді Дніпропетровського коледжу культури та мистецтв відділ читальних залів Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека провів онлайн історичний калейдоскоп за темою «Соборність невід’ємний ген українців». Учасники дізнались про історичні події того часу, про мрію українців бути незалежними та вільними в своїй об’єднаній країні, коли був проголошений Акт злуки 22 січня 1919 року. Але на деякий час історія внесла свої корективи і про цей факт багато років українці не знали. І тільки з 1999 року, коли Україна вже здобула Незалежність, стали святкувати День Соборності, єднання української держави. Студентам були продемонстровані цікаві науково-популярні видання, в яких розповідається історична правда того часу.

Комунальний заклад «Центральна публічна бібліотека м. Селидове» підготував Інфомікс «Історія України в подіях: Соборність». Працівником центральної міської бібліотеки та провідним інспектором відділу пробації для суб’єктів пробації м. Селидове, була проведена інформаційна година «Наша єдність -наша зброя».  Мета заходу – виховання патріотизму серед суб’єктів пробації, людської гідності та формування позиції гідного громадянина своєї держави. Під час заходу було проведено тематичну гру «Соборна».

Новогродівська міська бібліотека для дорослих провела зустріч зі слухачами Університету третього віку.

Працівники бібліотеки для дітей ім. О. П. Довженка (м. Чернігів) відвідали Чернігівську спеціальну школу №1, де провели для учнів патріотичний батл “Україна. Соборність. Єднання” до Дня Соборності України, в якому взяли участь дві команди: “Патріоти” та “Захисники”. Інтелектуальне змагання було спрямоване на знання історії та географії України, українського колориту, історичних постатей.

Центральна бібліотека Немишлянського району провела історичний екскурс до Дня Соборності “Україна Єдина! Україна – це ми!». З огляду на безпеку учасників та уникнення скупчень людей, усі охочі користувачі могли долучитися до різних частин заходу: дорослі слухали історичну лекцію; з дітками грали у гру та розбирали по буквам значення слова «СОБОРНІСТЬ»; молодь зацікавилась майстер-класом з виготовлення традиційного українського оберега – ляльки-мотанки; і, нарешті, кожен міг скористатися тематичною виставкою до свята.

До Дня Соборності України Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека відбувся історичний екскурс “Ідея соборності в становленні української державності” для курсантів Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького в рамках засідань історичних студій “Україна крізь віки”.

В Бібліотека села Степове філія КЗ “СЦКП”ССР  (Дніпропетровська область) до Дня Соборності пройшов патріотичний урок «Сонце Соборності». Присутні заходу дізналися про історичне значення Дня Соборності України, переглянули документальний фільм про події коли був прийнятий ІV Універсал Центральної Ради.

Матеріал підготувала – Горчинська В., гол. бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)