Передноворічні законодавчі новації: 2023 рік

Кінець року – це привід  пригадати, які зміни відбувалися в українському законодавстві протягом осені-зими 2023 року. Певним чином вони впливатимуть на організацію діяльності бібліотек. 

 Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжено на 90 діб

У зв’язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України Президентом України продовжено воєнний стан із 05:30 16 листопада 2023 р. строком на 90 діб до 05:30 14 лютого 2024 р.

 Президент України Володимир Зеленський 28 листопада 2023 року підписав закон про Державний бюджет України на 2024 рік.

5 грудня в “Голосі України” опубліковано Закон України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” від 09.11.2023 р. № 3460-ІХ.

З 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць збільшується до 2920 гривень (з 2589 грн). Також з 1 січня мінімальна зарплата буде збільшена з 6700 грн до 7100 гривень, а з 1 квітня – до 8000 гривень.

У погодинному розмірі: з 1 січня — 42,6 грн, з 1 квітня — 48 грн (у 2023 році —  40,46 грн).

 Як підвищуватимуть зарплату бюджетникам у 2024 році ?

СПО об’єднань профспілок оприлюднив проєкт постанови КМУ «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери».

Згідно з документом посадові оклади (тарифні ставки) розраховуватимуться виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду:

  • з 1 січня 2024 р. – 3 195 грн;
  • з 1 квітня 2024 р. – 3 600 грн.

Керівники установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери мають забезпечити диференціацію заробітної плати працівників, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної у межах фонду оплати праці, шляхом встановлення доплат, надбавок, премій з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи.

У разі затвердження ця постанова набере чинності з дня її опублікування та застосовуватиметься з 1 січня 2024 року.

  Подолання гендерного розриву в оплаті праці

15 вересня 2023 р. КМУ схвалив Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року, а також затвердив операційний план заходів з її реалізації на 2023-2025 роки.

Метою стратегії є створення умов для надання можливості жінкам бути економічно незалежними, а чоловікам – поєднувати професійні обов’язки із сімейними.

Зокрема, стратегія передбачає проведення масштабних інформаційних та просвітницьких кампаній для жінок та чоловіків, спрямованих на розбиття гендерних стереотипів і дискримінації. Також буде вдосконалено трудове законодавство для гарантування рівної оплати праці та запроваджено методологію гендерно-нейтральної оцінки робіт.

Ознайомитись із стратегією можна тут

  Окремі питання адміністративно-територіального устрою України

26 жовтня, у газеті «Голос України» було офіційно опубліковано Закон № 3285-IX «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України».

Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування  – 26 січня 2024 року,

Законом визначено порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, їх найменування та перейменування, зміни категорій населених пунктів, вирішення інших питань адміністративно-територіального устрою України.

Детальніше тут

  Формування базової мережі закладів культури

7 грудня набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2023 р. № 1261, якою внесено зміни до Порядку формування базової мережі закладів культури.

Детальніше тут

  Верховна Рада остаточно схвалила нові правила надання різних видів відпусток

23 грудня 2023 р. у “Голосі України” № 257 було опубліковано Закон № 3494-ІХ, що набирає чинності з дня, наступного після його опублікування (з 24 грудня). Законом прописані нові правила встановлення вихідних днів та надання відпусток під час воєнного стану

Так, вносяться зміни до Кодексу законів про працю УкраїниЗакону України «Про відпустки» та інших Законів України. Зокрема, пропонується:

  • збільшити загальний максимальний термін надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин з 15 до 30 календарних днів на рік;
  • надати право роботодавцю у період дії воєнного стану відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, до виконання робіт та  виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення);
  • щорічну відпустку може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів, не тільки на прохання працівника, але й за такої потреби у роботодавця. При цьому поділ щорічної відпустки має бути відображений у графіку відпусток, який погоджується із профспілками;
  • встановити, що батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але спільно проживає разом із нею, має право на відпустку при народженні лише у випадку, якщо ухвалено рішення суду, що підтверджує факт спільного проживання, спільного побуту, взаємних прав та обов’язків матері та батька дитини;
  • зміни до ст.67 КЗпП передбачають, що перенесення вихідних та робочих днів тепер визначатиметься трудовим та/або колективним договором, без рекомендацій уряду. У разі відсутності відповідного положення у трудовому та/або колективному договорі перенесення вихідних та робочих днів здійснюється за наказом (розпорядженням) роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), а в разі відсутності первинної профспілкової організації – з вільно обраними та уповноваженими представниками (представником) працівників;
  • відтепер на час профспілкового навчання працівникам, обраним до складу виборних профспілкових органів підприємства, установи, організації, продовжуватиме надаватись додаткова відпустка тривалістю до 6 календарних не за рахунок роботодавця, а з компенсацією середньої заробітної плати за рахунок профспілкової організації, за рішенням якої працівник направлений на профспілкове навчання

Із текстом Закону можна ознайомитися за посиланням.

  Ухвалено Закон України «Про цифровий контент та цифрові послуги» (від 10.08.2023 р. № 3321-IX)

Закон регулює відносини між виконавцем та споживачем щодо надання цифрового контенту та/або цифрової послуги.

Цифрова послуга — це послуга, що надає можливість споживачу створювати, обробляти, зберігати та поширювати дані у цифровій формі або отримувати доступ до таких даних, а також здійснювати будь-які інші дії з даними у цифровій формі, що були створені чи завантажені споживачем або іншими користувачами такої послуги. До цифрових послуг належать, зокрема, такі, що дають змогу створювати, обробляти, отримувати доступ або зберігати дані в цифровій формі, включаючи хостинг файлів, обробку текстів або гри, які пропонуються в середовищі хмарних обчислень і соціальних мережах.
Цифровий контент — це дані, які створюються і надаються в цифровій формі. До цифрового контенту належать, зокрема, комп’ютерні програми, застосунки, відеофайли, аудіофайли, музичні файли, цифрові ігри та електронні книги

Детальніше тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3321-20#Text

 ​​​​​​​ Унормовано технічні вимоги до електронних підписів і печаток

Постановою КМУ «Про затвердження вимог до форматів удосконалених електронних підписів та печаток, які використовуються для надання електронних публічних послуг, та вимог до створення та перевірки удосконалених електронних підписів та печаток, що базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів” від 12.12.2023 р. № 1298 унормовано технічні вимоги до електронних підписів і печаток.

Постанова № 1298 враховує норми частин другої та третьої ст. 17-1 Закону України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» від 01.12.2022 р. № 2801-IX та затверджує вимоги до:

  • форматів удосконалених електронних підписів і печаток, які використовуються для надання електронних публічних послуг;
  • створення та перевірки удосконалених електронних підписів і печаток, що базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів.

Постанова набере чинності 31.12.2023 р.

  Уряд вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати

Постанова «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100 і від 8 серпня 2016 р. № 500» від 08.09.2023 р. № 957

Внесено зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100, які передбачають таке:

  • обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки;
  • обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 р., проводиться виходячи з виплат, нарахованих у 2023 році.

  Внесено зміни до Інструкції про відрядження

Службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника державного органу (поїздка державного службовця – за розпорядженням керівника державної служби), підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримується (фінансується) за рахунок бюджетних коштів (далі – підприємство), на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв’язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства).

Зміни, серед іншого, стосуються підтвердження факту перебування у відрядженні та дати перетину кордону в разі відрядження за кордон. Детальніше тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1869-23#Text

  Компенсація за облаштування робочих місць осіб з інвалідністю

Наприкінці серпня Уряд запровадив програму, за якою роботодавець, що працевлаштував людину з інвалідністю та підготував для неї робоче місце, має можливість отримати компенсацію вартості облаштування такого місця.

Відтак, роботодавець, який надав роботу людині з першою або другою групою інвалідності та підлаштував під її потреби робоче місце, може отримати грошову компенсацію у сумі, що не перебільшує 100,5 тис. грн – за осіб з інвалідністю І групи та до 67 тис. грн – за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю ІІ групи.

Компенсацію надають за придбані роботодавцем допоміжні засоби для облаштування робочого місця працевлаштованих осіб з інвалідністю. Перелік таких засобів досить великий і включає:

  • меблі та фурнітуру для робочих місць;
  • комп’ютери та оргтехніку;
  • програмне забезпечення;
  • поручні та бруси;
  • машини для виробництва та оброблення;
  • засоби для захисту здоров’я і безпеки на робочих місцях;
  • програмне забезпечення тощо

Віримо, що  у наступному  році будуть можливості змінити ситуацію на краще!

Нехай Новий рік прийде до кожного з надією на Перемогу і буде щедрим на втілення планів і сподівань, додасть сил, здоров’я й оптимізму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)