З циклу комунікативних заходів для працівників бібліотечної сфери щодо політики безбар’єрності та недискримінації

Пропонуємо вашій увазі відеозапис заходу для працівників бібліотечної сфери щодо політики безбар’єрності та недискримінації, що відбувся 20 грудня за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, проведений Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого у співпраці з партнерами.
До вебінару «Безбар‘єрність у публічних бібліотеках України: визначення стану та планування необхідних змін» долучились:

  • фахівці Міністерства культури та інформаційної політики України: Катерина Орлюк, начальник відділу соціокультурного розвитку регіонів Управління соціокультурного розвитку, Леся Хемраєва, начальник відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я.;
  • в. о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Олег Сербін та Наталія Розколупа, заступник генерального директора;
  • директори обласних бібліотек: Надія Тітова, директорка Дніпропетровської ОУНБ імені Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія, Валентина Ярощук, директорка Рівненської ОУНБ.

У виступах посадовці міністерства наголошували на важливості проведення комунікативних заходів щодо політики безбар’єрності та недискримінації, залучення широкого кола громадськості для напрацювання ефективних напрямків реалізації державної політики. Зокрема, йшлося про порядок денний оновлення стратегій та підходів у покращенні доступності до культурних, освітніх ресурсів у бібліотеках.
В. о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Олег Сербін відзначив важливість співпраці та підтримки з боку Міністерства культури та інформаційної політики з даного питання, висловив думку, що презентація «реалізованих бібліотеками кейсів можна брати за орієнтир».
Наталія Розколупа, заступник генерального директора НБУ ім. Ярослава Мудрого, анонсувала презентацію у січні 2024 року методичного видання, що включатиме основні етапи, які необхідно здійснити бібліотекам для досягнення безбар’єрності своїх закладів.
Про реалізацію флагманського проекту «Цифрова безбар’єрність у публічних бібліотеках Дніпропетровщини» розповіла директорка Дніпропетровської ОУНБ імені Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія Надія Тітова.
Валентина Ярощук, директорка Рівненської ОУНБ поділилася досвідом впровадження політики безбар’єрності у діяльності бібліотеки, що реалізується з 2004 року.
Мотивуючим фактором, що вплинув на подальший розвиток обраного напряму стало створення у 2006 році межах Секції ВГО Української бібліотечної асоціації «Бібліотека на допомогу людям з інвалідністю та похилого віку».
Які саме пропозиції для успішного створення безбар’єрного простору в публічних бібліотеках запропонувала наприкінці свого виступу Валентина Ярощук, ви дізнаєтеся переглянувши відеозапис зустрічі.

Якщо бібліотеки реалізують програми та проєкти присвячені темі безбар’єрності у публічних бібліотеках і хочуть поділитися досвідом – будуйте плани на майбутнє, адже цикл комунікативних заходів за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України буде продовжено в наступному році.

P.S. про проєктування інклюзивних просторів з доступністю та універсальним дизайном від Carli Spina у виданні DESIGNING LIBRARIES FOR THE 21ST CENTURY, 2022 ТУТ (матеріал англійською мовою).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)