“Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти”

Активно проходить другий етап проєкту “Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти”, який реалізується ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Програми розвитку ООН (“Проєкт підтримки Дія”) та Міністерства цифрової трансформації України.

У  12-ти областях України, а саме: Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській у квітні-червні 2023 р. організовано навчання координаторів бібліотек-Хабів цифрової освіти.

Програма онлайнового навчання розрахована на п’ять днів і охоплює такі напрями:

  • Стратегічні цілі й дослідження Мінцифри щодо цифрової грамотності та освіти. Взаємодія ВГО Українська бібліотечна асоціація та Мінцифри. 
  • Портал «Дія. Цифрова освіта». Роль бібліотек у національному проєкті  «Дія. Цифрова освіта». 
  • Хаби цифрової освіти: організація роботи з урахуванням потреб користувачів.
  • Послуги і сервіси Хабів цифрової освіти. Досвід бібліотек України.
  • Комунікаційна стратегія бібліотеки – Хаба цифрової освіти. Використання соціальних мереж як інструмента поширення інформації. Створення цифрового контенту. 
  • Профіль компетентностей координатора Хаба цифрової освіти. Розроблення та виконання індивідуального плану навчання фахівця Хаба цифрової освіти. 

Під час навчання координатори бібліотек-Хабів цифрової освіти поглиблять свої знання та навички у цифровізації, познайомляться з кращими бібліотечними практиками, обміняються досвідом та зможуть надавати нові послуги і проводити корисні заходи для мешканців своїх громад.

Експертами ВГО Українська бібліотечна асоціація розроблено практичний посібник “Бібліотеки – Хаби цифрової освіти”, який допоможе всім, хто хоче створити у своїй бібліотеці Хаб цифрової освіти або удосконалити його діяльність, зробити це швидко та якісно, з оптимальним використанням ресурсів, врахувавши досвід, успіхи та помилки тих бібліотек, які вже пройшли цей шлях.

ВГО Українська бібліотечна асоціація закликає бібліотекарів долучатися до національного проєкту «Дія. Цифрова освіта», ставати його амбасадорами, створювати Хаби цифрової освіти, навчати громади і спільноти цифровій грамотності.

Нагадуємо,  що проєкт “Підтримка Дія» розпочав роботу в 2021 р. і спрямований на подолання цифрового розриву між поколіннями та різними соціальними групами. Його головна мета – підвищити доступність нових цифрових рішень, щоб кожен чоловік та жінка в Україні могли користуватися електронними послугами та ніхто не залишився поза увагою. Дізнатися більше про проєкт можна  тут.  

Інформацію про проєкт 

«Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти» див. на порталі ВГО Українська бібліотечна асоціація. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)