Профорієнтаційна робота у бібліотеках

   Профорієнтаційна робота – один із важливих напрямків роботи бібліотек з молоддю, який передбачає тісну співпрацю з навчальними закладами, центрами зайнятості та  батьками користувачів. Це системна робота, що включає в себе надання інформації про різні професії та популяризацію профорієнтаційної літератури, інтерактивне спілкування з представниками різних професій, професіональна консультативна допомога у виборі професії, знайомство з навчальними закладами регіону та  ринком праці, знайомство з основними принципами побудови професійної кар’єри  та навичками поведінки на ринку праці ,  щоб  допомогти усвідомлено вибрати майбутню професію. Звичайно, і форми роботи бібліотек з цього напрямку досить різноманітні і креативні.

Так, в рамках профорієнтаційної роботи для старшокласників у Бібліотеці-філії №15 КЗК «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради відбулася профі платформа «Від мрії – до професії», де зустрілися: фахівець з профорієнтації Центру зайнятості з учнями навколишніх шкіл, дітьми ВПО та їх батьками. Фахівець розповіла про алгоритми вибору професії, ситуацію на ринку праці регіону, дисбаланс викликаний перенасиченням ринку праці фахівцями з вищою освітою, та гостру необхідність в фахівцях робітничих професій. Присутніх ознайомили з Інтернет ресурсами, за допомогою яких вони мають змогу отримати всю необхідну інформацію щодо навчання та побудови кар’єри, отримати необхідні знання і навички, пройти профдіагностичне тестування, визначити свої сильні та слабкі сторони, віртуально відвідати великі компанії та отримати кваліфіковані консультації кар’єрних радників. Під час зустрічі бібліотекар презентувала книжкову виставку-орієнтир «Професій безліч. Обери свою!», на якій були представлені науково-популярні видання, посібники та довідники в яких розповідається про різні спеціальності.

Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва запрошує своїх  відвідувачів  на онлайн-зустрічі “Професія за покликом серця”. Нещодавно така зустріч відбулася зі старшою сестрою медичного відділення реанімації і інтенсивної терапії №1 Обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського.

 Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва організувала виставку-показ оригінальних моделей одягу в етностилі, створених студентами Миколаївського муніципального академічного коледжу. Це вже друга виставка робіт вихованців муніципального академічного коледжу, котра експонується в Молодіжному просторі бібліотеки. Створюючи свої моделі, студенти вивчали традиції пошиття національного одягу в різних куточках України, аби втілили в них свідомість нації, її естетичний ідеал, прагнення та цінності. Крім того, юні майстри додали сучасні тенденції до традиційного українського вбрання. Відвідувачі мали виняткову можливість не лише приміряти диво-костюми, а й взяти участь в імпровізованому показі моделей і фотосесії від професійних фотографів Андрія Шведова і Анастасії Маклюк.

В Центральній бібліотеці Олександрійської міської ЦБС реалізується новий проєкт «ВільноХаб: працевлаштування», в рамках якого було створено сучасний пункт з працевлаштування для молоді. Він оснащений новою комп’ютерною технікою та доступом до швидкісного Інтернету. Для юних шукачів роботи заплановано проведення ряду інформаційних заходів, серед яких: тренінги, інтерактивні зустрічі, групові сесії та індивідуальні консультації, які допоможуть зорієнтуватися на шляху до омріяної роботи. Зокрема, під час індивідуальних консультацій відвідувачі знайомляться з переліком університетів України за обраним напрямком,  умовами вступу, переліком необхідних документів, наявністю гуртожитків тощо.

Проєкт «ВільноХаб» та новий напрямок з працевлаштування втілюється у межах програми Мріємо та діємо, яка впроваджується за фінансової підтримки USAID Ukraine – USAID Україна – USAID Україна та виконується IREX in Ukraine.

Учасником цього проєкту є Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка. Щоб краще зорієнтувати молодь в питаннях працевлаштування фахівці книгозбірні організували семінар-практикум  «Працевлаштування молоді. Покрокова інструкція». Спікеркою заходу виступила психолог Кропивницького обласного центру зайнятості. Під час семінару розглядались питання надання послуг Державною службою зайнятості, електронні сервіси Служби зайнятості; обговорили стан ринку праці та дієві Soft skills при працевлаштуванні.

Централізована бібліотечна система Хмельницької міської ТГ також успішно реалізовує  на базі Центральної публічної бібліотеки Хмельницької міської територіальної громади проєкт «ВільноХаб». Віднині тут для молодих людей проводять заходи, що допомагатимуть їм будувати та розвивати власну кар’єру. Для реалізації ініціативи з молодими людьми працюватимуть спеціалісти бібліотеки та залучені фахівці з працевлаштування. Вони організовуватимуть тренінги, інтерактивні зустрічі та надаватимуть підтримку в зборі, підготовці й оформленні документів, що є необхідними для початку кар’єри або ж її розвитку. Наразі у бібліотеці вже відбувся тренінг для молоді. На ньому учасникам розказували: як створити резюме; як спланувати свою професійну кар’єру; як зорієнтуватися на ринку праці.

Бібліотека для юнацтва м.Олександрія Олександрійської міської централізованої бібліотечної системи стала місцем проведення конкурсу «Оволодіння медичними навичками – необхідна умова сьогодення», започаткований КЗ “Олександрійський медичний фаховий коледж” і покликаний навчити молодь основним навичкам надання першої медичної допомоги. Була організована фотовиставка у вікнах читальної зали, де місцеві жителі та гості міста можуть ознайомитися зі спеціальностями, які готує медичний коледж; розроблені питання для тесту, де кожен охочий може з’ясувати, чи здатний до прояву милосердя – необхідної якості професії медика; розроблені питання тесту «Чи можете Ви стати студентом медичного коледжу?», який допоможе визначитися із фахом (акушерка, фельдшер, технік зубний, сестра медична), що готує медичний коледж Олександрії; організовані три зони для відпрацювання практичних навичок конкурсантів із педіатрії, хірургії та основ медсестринства; підготовлені студенти медичного коледжу виступали у ролі асистентів викладача, інформаторів щодо професій, що готує коледж.

Порядок роботи конкурсу передбачав відпрацювання практичних навичок з основ медсестринства (вимірювання артеріального тиску), хірургії (накладання турнікета на верхні кінцівки), педіатрії (промивання шлунку у дітей). Після етапу тренування кожна команда мала обрати одного представника від команди, який демонстрував викладачам рівень оволодіння навичкою вже на оцінку. В кінці конкурсу були підведені підсумки та оголошені переможці.

Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського спільно з Школою моделей та естетичного виховання «MIX Models»  традиційно проводить свій Fashion Day. Цього разу у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук  для юних моделей під час  заходу «Мода як мистецтво» говорили про вплив мистецтва на дизайн і моду на прикладі творчого доробку двох чудових митців – української художниці-модельєра Наталії Давидової та японського дизайнера Ісея Міяке.

Рогатинська Центральна Бібліотека (Івано-Франківська область) вже вдруге реалізовує проєкт ”Школа молодого журналіста” завдяки підтримці Благодійного фонду ”Рокада” та Рогатинської міської ради. Під час роботи «Школи молодого журналіста» майбутні абітурієнти знайомляться з жанрами журналістики, ораторським мистецтвом, правилами інтерв’ю, вчитися створювати і просувати особистий бренд.

Наразі відбулося кілька занять, учасники Школи детальніше розглянули тему ”Як писати, щоб текст дочитували” на прикладі мотиваційного листа абітурієнта; ”Робота журналіста в кадрі’ від кореспондентки телеканалу ICTV Христини Величанської; урок сценічного мовлення головного режисера РБК Віри Дзери.

Дитяча бібліотека на Соборній, м. Кременчук  (Полтавська область) прикрашає вітрини книгозбрні профорієнтаційними виставками, що дає змогу молоді зацікавитись новими спеціальностями і обрати професію. Завдяки 10-річній співпраці з Кременчуцький професійний ліцей ім. А С Макаренка щороку вітрини Філії №3 КМПБ приваблюють глядачів та є гарною рекламою закладів, які експонують свої роботи. Цьогоріч Кременчуцький професійний ліцей ім. А. С. Макаренка знову вразив багатством і красою своєї профорієнтаційної виставки «Обери свою професію у нас».

Бібліотека на Шевченка (м. Кам’янське, Дніпропетровська область) у співпраці з БФ “Карітас Кам’янське” реалізує профорієнтаційний проєкт “Кар’єрний радник”. У формі соціально-рольової гри “Жива книга” учасники проводять зустрічі з представниками різних професій, які розповідають про власний досвід і випадки з життя.

Зокрема, спілкувалися із заслуженою артисткою України та режисеркою Іриною Чварковою, фінансистом – головним бухгалтером Центральної бібліотечної системи Кам’янського Любов’ю Високопоясною та інспектором Ювенальної поліції Любов’ю Головій. Після 10-хвилинного спілкування з однією з груп дітей представники професій мінялися місцями. Подібні зустрічі планують проводити й надалі. На наступній підлітків познайомлять з художником-дизайнером, програмістом та садівником.

У Волинська обласна бібліотека для юнацтва на базі Освітній Хаб Волині реалізується профорієнтаційний проєкт «Відбій кар’єрної тривоги!», у межах якого створено однойменний мультимедійний SCORM-курс з вибору професії без гендерних стереотипів. Цей електронний курс складається із 5 онлайн-уроків, які зроблено у міжнародному інтерактивному форматі «SCORM» (Shareable Content Object Reference Model), що дає змогу контролювати знання користувачів і користувачок та утримувати їхню увагу за рахунок сторітелінгу, гейміфікації, інтерактивних вправ та тестів протягом усього уроку. Онлайн-курс покликаний сприяти вибору омріяної професії, уникаючи гендерних бар’єрів і традиційних уявлень, та доступний усім охочим, не лише школярам і школяркам.

Окрім курсу у бібліотеці, у закладах освіти області відбудуться практичні профорієнтаційні тренінги, що охоплять учнів та учениць 8-11 класів Волинської області.

Також доступним є профорієнтаційний тест, що допоможе підліткам визначити власну схильність до різних сфер професійної діяльності, дізнатися про нові, актуальні та перспективні професії та зрозуміти, наскільки успішним буде вибір обраного ними фаху у майбутньому.

Профорієнтаційна ініціатива «Відбій кар’єрної тривоги!» реалізується у межах проєкту «Трамплін до рівності», що імплементується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення у партнерстві з Офісом Віцепрем᾿єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та БО «Бітрут Академія» за фінансової підтримки Швеції.

Мережа Українських Освітніх Хабів ініційована Міністерством освіти і науки України, з метою реалізації концепції Навчання Впродовж Життя (Life Long Learning). Даний проєкт увійшов до переліку пріоритетних проєктів у сфері освіти під час воєнних дій, які розв’язала рф на території України.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)