Бібліотечна робота в Публічній бібліотеці Сіетла (США) : маленькі діти та сім’ї як користувачі

Публічна бібліотека Сіетла/The Seattle Public Library  (США) окрім центральної бібліотеки, має  26 філій та мобільних служб і понад 650 штатних працівників. У всіх великих пунктах є бібліотекар дитячого відділу, який обслуговує дітей віком 0–12 років, бібліотекар юнацького відділу, який обслуговує підлітків і молодь віком 12–24 роки, і бібліотекар відділу для дорослих. Центральна бібліотека займається  комплектуванням книг і матеріалів для всіх філій. Бібліотекарі кожної філії орієнтуються на свою цільову аудиторію і відповідно до цього формують спектр бібліотечних послуг. 

Одна з основних місій бібліотекаря дитячого відділу – залучати сім’ї та дітей до бібліотеки, підтримувати батьків, пропонуючи матеріали для раннього мовного розвитку та заохочуючи до читання.

Однією з найважливіших послуг для малечі в родині є Час для розповідей\ Story Time – це півгодинні заняття, розділені за віком для немовлят, малюків і дошкільнят. У цих заходах бібліотекар разом з дітьми читає казки, співає та бавиться. Сюжетні години важливі не лише тому, що залучають сім’ї до бібліотеки та надають можливості для соціальної взаємодії, але й:

  • навчають батьків і опікунів, як читати дітям вдома;
  • популяризують різні книжки із завданнями, щоб продовжувати розвиток мови дитини вдома під час гри.
  • Такі події пропонуються в різний час, а також у вихідні, щоб якомога більше людей могли приєднатися. Наприклад, у будні вечорами можна взяти участь у програмі «Піжами та ляльки», яка призначена для дітей різного віку та їхніх сімей.

Через пандемію цю діяльність довелося перенести в Інтернет (можна відвідати віртуально тут ). Привертає увагу те, що, пропонуються казкові історії різними мовами, наприклад китайською та іспанською. Таким чином бібліотека намагалася допомогти дорослим і дітям вдома, адже спілкування з людьми були мінімальними. 

Ще одна важлива пропозиція для наймолодших членів сім’ї – книжки та інші матеріали. Зокрема пропонують книжки з картону та малюнків, а також зручні для читання дитячі книжки, які можна брати додому без бібліотечного квитка. Тому сім’ї можуть зберігати книги скільки завгодно, і не потрібно хвилюватися, якщо книга буде втрачена чи знищена.  Мета полягає в тому, щоб заохотити сім’ї брати книги, і це дуже важливо для сімей, які не можуть дозволити собі купувати власні книги. 

Малюкам і дошкільнятам також пропонують бібліотечні пакети «Почни з книжок» , які можна взяти додому. Кожен пакет містить п’ять книжок з картинками, один музичний диск, посібник для батьків та ігрову картку. Пакунки можна замовити за тематикою, яка варіюється від тварин і природи до цифр і літер. Мета полягає в тому, щоб запропонувати дітям кілька різноманітних способів залучення до світу мови, книг і читання. Пакети також можна замовити іспанською мовою.

Усі філії бібліотеки Сіетла наразі відкриті, але казки залишатимуться онлайн, доки всі молодші діти не зможуть отримати вакцину від коронавірусу. 

Джерело: https://www.kirjastot.fi/lanu/kirjastotyotaseattlessa?language_content_entity=fi

Фото заставки з сайту бібліотеки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)