Обмін досвідом з бібліотеками Великобританії

26 січня Жива сучасна бібліотека – БФ Бібліотечна країна організувала чудову зустріч   – обмін досвідом з бібліотеками Великобританії. Захід став можливим за партнерського сприяння організації Libraries Connected та особисто керівниці Ізобель Хантер. Загалом до участі зголосилося понад 100 колег з Великобританії.

Довідка: Libraries Connected   – це благодійна організація. Частково фінансуємося Радою мистецтв Англії (Arts Council England (ACE)). Організація складається з усіх бібліотечних служб Англії, Уельсу та Північної Ірландії. Організація працює  над підвищенням цінності бібліотек, виступає посередником у національних партнерствах, ділиться найкращим досвідом і сприяє інноваціям у секторі. Libraries Connected має команду з одинадцяти співробітників, яку очолює Рада опікунів. До консультативного комітету входять керівники бібліотек з кожного 11 регіонів Англії, Уельсу та штату Нью-Йорк.

Подія включала дві панелі:

Панель 1.  Стратегія розвитку бібліотек  Великобританії/ Універсальні бібліотечні пропозиції.

Панель 2. Стан бібліотек України під час війни. Як бібліотеки України орієнтуються  на потреби громад та суспільства.

Після кожного виступу спікери  відповідали на питання учасників, а після завершення кожної панелі відбувалося обговорення порушених питань в групах.

Керівниця Libraries Connected Ізобель Хантер модерувала першу панель та представляла учасників.

Isobel є першим виконавчим директором Libraries Connected. Раніше вона була керівником відділу розвитку архівного сектору Національного архіву, де обслуговувала національний округ із 2500 архівів. Вона вірить, що бібліотеки займають центральне місце в житті людей і спільнот по всій країні, і прагне працювати з членами, щоб допомогти розвивати та відстоювати сектор публічних бібліотек.

Стефані Вілсон (Лондонська бібліотека) поділилася з учасниками основними напрямками діяльності бібліотеки, спрямованими  на пропагування здорового способу життя, покращення добробуту та психологічного стану мешканців громади. Зокрема, розповіла про три основні програми, які реалізуються бібліотеками за державної підтримки: Бібліотечні колекції відповідного спрямування для різних груп населення; Проведення інформаційного Тижня здоров’я; Програма «Друзі за читанням» (об’єднання людей задля читання в т.ч.  залучення маломобільних людей). Стефані Вілсон зазначила, що між бібліотеками відбувається  обмін різними практиками з фокусом на здоровому способі життя, відбувається відповідне навчання персоналу на тренінгах, а на базі університетських бібліотек  здійснюється  оцінка ефективності реалізації цих практик.

Сара Хассан (Norfolk Library) розповіла про універсальні пропозиції бібліотек з промоції читання  та залучення до читання різних вікових категорій. Серед іншого, поділилася планами на 2023 рік: підвищення рівня грамотності серед дорослих; створення нових моделей залучення до читання; реалізація проєкту «Попроси книгу» (створено веб-сайт, який допомагає обрати книгу за вподобаннями користувача); Національна програма з промоції читання; дослідження щодо різноманітності тем читання; низка матеріалів-пропозицій,  з яких кожна публічна бібліотека відповідно до своїх ресурсів та запитів може обрати відповідні заходи та реалізовувати на базі своєї бібліотеки. Важливо, що бібліотеки створюють середовище, де цікаво, приємно, безпечно читати. 

Девід Лойд зупинився на пропозиціях бібліотек з надання цифрових інформаційних послуг, національних програмах, що впливають на покращення  сервісів бібліотек та  ознайомив з новими  інформаційними технологіями, що впроваджуються  в бібліотеках Великобританії. Пріоритети: доступ до всіх цифрових послуг; медіаграмотність; цифрова культура. Значна увага приділяється збереженню потенціалу бібліотечних працівників: розроблено онлайн-Модулі з розвитку їх цифрових навичок . Також  він зазначив, що бібліотеки виступають інформаційними хабами для українців, які вимушені були покинути свою країну, де вони можуть  отримати необхідну інформацію та допомогу у вирішенні міграційних питань та налагодження їх проживання у Великобританії.

Мішель Алфорд говорила про мистецькі та культурні проєкти, які реалізовуються  в публічних бібліотеках (загалом у країні нараховується 4,5 тисяч публічних бібліотек) та мають на меті  допомагати людям працювати разом, розвиваючі свої ідеї та творчі здібності.

Було зроблено наголос на те, що  співробітники бібліотек наполегливо працюють, щоб забезпечити участь своїх громад у національних святах на місцевому рівні. Використовуються такі події, як Чемпіонат світу з регбі, Чемпіонат Європи УЄФА серед жінок, фестивалі їжі та ін.  Щоб розпалити уяву та викликати цікавість у ці дні проводяться тематичні заходи, які втілюють у життя все: від спортивних змагань до національних днів інформування (воркшопи, виставки, зустрічі, усні історії, спортивні заняття, декорування м’ячів для регбі, творче письмо, майстер-класи від знаних спортсменів, години цікавих історій…).

 

Другу панель зустрічі  модерувала виконавчий директор БФ Бібліотечна країна Люсьєна Шум. Говорили про досвід виживання та нові послуги українських бібліотек в умовах повномасштабної війни.

 

 

Анастасія Літашова  (Луганська ОУНБ) розповіла, як працює бібліотека, що вже вдруге пережила та організувала свою роботу в евакуації. Бібліотека продовжує активну роботу як в онлайн так і офлайн режимах та визначила свою місію:  налаштувати тимчасову модель мандрівної бібліотеки з набором  стабільних послуг для переселенців  і користувачів в окупації, а також створити надійну спільноту  мандрівних бібліотек з усієї Луганщини задля  методичної підтримки їхньої роботи.  Наразі бібліотека пропонує нові рубрики на сайті: «Психологічна допомога», «Інформаційна паляниця»,  новий український правопис, веде власний ютуб  канал та пропонує познайомитись з подкастами  де  продовжують говорити про книжки, організовує та здійснює надання предметної допомоги  військовим; проводить офлайн  курс української мови, квартирники та розвиває напрямок інклюзії.

Людмила Єфремова, директорка Тростянецької публічної бібліотеки Сумської області (місто перебувало в окупації  цілий місяць) розповіла, як це  було та як бібліотека відновлює свою роботу. Найперші послуги, які розпочала надавати бібліотека після звільнення міста, були пов’язані з вирішенням найболючіших проблем мешканців громади –  допомога в оформленні  заявок на допомогу постраждалим;  психологічна підтримка із залученням фахівців;  запровадження діяльності міні-амбулаторії  з міжнародної організації UK-MED для медичної допомоги. Наразі відновилась робота сучасної школи з вивчення англійської мови на базі бібліотеки; паралельно відновлюються пошкоджені бібліотеки (Солдатська сільська бібліотека-філія) та відремонтовано ще 3 сільські бібліотеки (Ницахська сільська бібліотека, Білківська сільська бібліотека, Дернівська сільська бібліотека); відкрито «Теплий простір  від Леопольда Кеніга». Розпочато реалізацію проєкту неформальної совіти в 6 бібліотеках громади та проєкту  «Економічний «RestART» з підтримки креативного підприємництва.

Наталія Кучеряєва, директорка Диканської публічної бібліотеки (населений пункт нараховує  8 тисяч мешканців)  розповіла про досвід реалізації проєкту «Здорові бібліотеки». Протягом минулого року  20 бібліотек з 5 областей  України стали учасниками проєкту: навчалися, як стати лідерами громадського здоров’я; дізнавалися та поширювали знання про профілактику неінфекційних захворювань; одержали сучасні книги про здоров’я; обладнали куточки здоров’я з медичним обладнанням та спортивним інвентарем; стали хабами для подій на тему здоров’я. Бібліотека стала місцем для здобуття корисних знань і навичок на тему здоров’я, де можна дізнатися  базові показники власного організму та навіть займатися  фізичними вправами.

Ганна Кобець, директорка Бібліотеки на Пріорці для дітей (м. Київ)  поділилася досвідом втілення проєкту  «Зелена бібліотека». Це проєкт з  розвитку екоростору що успішно працює в бібліотеці впродовж кількох років. В бібліотеці завдяки меценатів та спонсорів був створений унікальний простір з креативним екодизайном та відповідним книжковим та подієвим наповненням. Метою таких бібліотек є привернення уваги до сталого розвитку своїм прикладом та просвітницькою діяльністю.

Директорка КЗ «Міські публічні бібліотеки» Житомирської міської ради» Лариса Харчук розповіла  про власний досвід  можливостей бібліотек заробляти кошти  навіть в умовах війни.

 

 

 

Переглянути запис зустрічі можна на сторінці  Жива сучасна бібліотека – БФ Бібліотечна країна за посиланням: https://www.facebook.com/modernUkrainianBooks/videos/1360927008005654

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)