Поза межами бібліотечних стін: Літо з бібліотекою – 2020

Бібліотеки під час карантинних обмежень шукають можливості поєднати безпечні умови для своїх користувачів зі спекотним літом. І найкраще для цього підходить вихід поза межі бібліотечних стін та відчуття простору і справжнього літа, яке цьогоріч дарує нам сприятливі погодні умови. Чудово, якщо бібліотека має такі простори поряд, однак можливостей безліч.  Цьогорічні ідеї наших бібліотекарів справді дивують та забезпечують безпечне спілкування для своїх відвідувачів, працівників бібліотеки, лекторів та волонтерів.
Так, Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва в одному із  центральних скверів міста запровадила мобільний бібліотечний майданчик “Книга під парасолькою”, де знайомить містян та гостей міста з книжковими новинками, журнальними цікавинками і розважальним літнім асорті.

Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.Грушевського відкрила бібліотечну альтанку “Нота”. У затишному куточку старої Одеси, в звичайному одеському дворику, відвідувачі можуть насолодитися літньою прохолодою, випити склянку холодної води, приємно відпочити,  а уважні бібліотекарки порекомендують цікаву літературу з різних напрямків мистецтва.

Чернігівська міська бібліотека імені М.М. Коцюбинського після карантинної перерви відновила діяльність “Безкоштовних курсів української мови”. Лекції проходять просто неба, у саду бібліотеки.

У КЗ “Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара”  розпочали проєкт «Бібліотека під хмарами – 2020». Ідея його наступна: із самого ранку бібліотекарі у фірмових футболках із логотипом книгозбірні виходять спілкуватися з містянами на вулиці міста.

Цілі проєкту: оптимізувати роботу бібліотеки в умовах карантинних обмежень; розповісти  містянам та гостям Херсону про наші можливості та цікавинки; підвищити ступінь інтегрованості бібліотеки в культурне життя міста; розвивати та підтримувати робочу базу даних можливих клієнтів та партнерів книгозбірні.

Кожного дня мобільна група виходить на вулиці або в парки міста, проводить рекламні та піар-акції, паралельно здійснюючи нетворкінг – зав’язує корисні для організації знайомства для подальшого надання послуг або проведення спільних заходів.
Зокрема, бібліотеки району приєдналися до районної акції «Літні канікули з книгою». Проводять для дітей різні заходи: огляди та презентації книжкових виставок, перегляди мультфільмів і відеороликів, слайд- і відео презентації, вікторини, інформаційні бесіди та ін.
Детальніше тут.

Про те, як бібліотеки Тлумацького району Івано-Франківської області організовують дозвілля своїх юних користувачів, інформує районна державна адміністрація.

Бібліотеки сіл Нижнів, Гостів, Жабокруки, Підвербці, Петрів, Обертин, Хотимир, Кутище, Грушка та ін. влаштували імпровізовані книгозбірні «Читальня просто неба» на подвір’ях бібліотек. Тут діти беруть книги додому, грають в рухливі ігри, малюють, співають та з користю проводять дозвілля.

 

Обертинська бібліотека для дітей на дитячому майданчику організувала бібліофреш «Книги – супутники допитливих». Усі бажаючі мали змогу ознайомитись з новими надходженнями, поділитись враженнями про улюблені книги та просто почитати сучасну дитячу літературу на свіжому повітрі. Для користувачів молодшого шкільного віку відбулася слайд–вікторина «Цікаве…Дивне…Незвичайне…» .

Центральна міська бібліотека для дітей ім. Ш. Кобера и В. Хоменка м. Миколаєва спільно з «Мануфактура шоколаду Данцевъ і синъ» започаткували спільний проєкт «БібліоШок». Його мета організація змістовного дозвілля та залучення дітей до читання і бібліотеки. Тепер щовівторка у кав’ярні дітей чекають веселощі, розваги, літературні сніданки, шоколадні паті та справжні інтерактивні шоу.


Волноваська центральна районна бібліотека  (Донецька обл.) відкрила літній читальний зал “Волноваха читає”.  Визначальним є те, що над створенням муралу на майданчику літнього читального залу упродовж кількох днів працювали художниця Ольга Сабадін разом з батьком з Костянтинівки, а також юні художники – користувачі бібліотеки. Створення муралу стало можливим завдяки фінансової підтримки ПРО ООН.


Лубенська центральна районна бібліотека імені Володимира Малика (Полтавська обл.) запровадила новий соціальний проєкт для людей поважного віку. Наразі відбулося перше засідання гуртка взаємодопомоги для літніх людей. Учасниками якого стали користувачі районної бібліотеки та члени клубу за інтересами, що діє при книгозбірні. Організували тематичну зустріч Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» спільно з центральною бібліотекою щоб залучити людей старшого віку до процесу взаємної допомоги в умовах поширення COVID – 19.

Кременчуцька ЦБС для дорослих опановує вуличні простори міста. З початку серпня фахівці бібліотеки запровадили цикл вуличних книжкових виставок, які щодня демонструють містянам бібліотечні книги та журнали різних галузей знань.

КЗ “Сватівська районна централізована бібліотечна система” (Луганська обл.) у липні відновила роботу Бібліокафе «Open Library» та пропонує для своїх відвідувачів нові цікаві заходи. Зокрема, всі охочі мають можливість познайомитись з літературними новинками , а наймолодші відвідувачі пограти в ігри та отримати цікаві подарунки.  Більш детальна інформація у розповіді журналістів Svatove.city дивитися тут.


З дотриманням усіх протиепідемічних заходів розпочав свою роботу бібліотечний майданчик Попаснянської районної централізованщї бібліотечної системи просто неба «Капітошка». Для дітей було проведено розважально – пізнавальний захід ” Літо пора розваг “. На ньому діти мали змогу : потанцювати, відповісти на питання вікторини, помалювати на асфальті, а також на мольберті, пограли в боулінг. Бібліотечний майданчик очікує відвідувачів щодня з понеділка по п’ятницю.

Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Бориса Лавреньова заснувала екскурсійне бюро «На семи балках». Це екскурсії містом, які проводить фахівець  бібліотеки — екскурсовод.  Екскурсії проходять щоп’ятниці у вечірній час — як раз вже неспекотно. Кожної п’ятниці маршрути різні. Детально читати тут.

Українська міська бібліотека (Київська область) проводить недільні вечори з читачами бібліотеки та гостями «Сімейної зустрічі» на літній набережній Дніпра. Відвідувачі залюбки знайомляться з книжковими новинками та журналами, малюють, компанією грають у настільний футбол. А також навчаються власноруч робити яскраві книжкові закладки у вигляді миленьких зайченят.

В умовах карантинних обмежень Центральна міська бібліотека ім.Т.Г.Шевченка (м. Кам’янське, Дніпропетровська обл.) проводить засідання клубу інтелектуального кіно просто неба, у книжковому дворику бібліотеки.

 

Звичайно, це далеко не весь перелік чудових  подій, яких цього літа підготували наші бібліотекарі для своїх користувачів,  а ще попереду чудова  оксамитова осінь, і вони ще здивують нас незвичайними ,  креативними та затребуваних часом  проєктами  та ідеями.

Матеріал підготувала – Горчинська В., гол. бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)