Цифровимірний вектор бібліотек

Останнім часом відчувається суттєве пожвавлення активності у цифровому світі країни. Пропонуємо вашій увазі короткі декадні огляди новин «Цифровимірний вектор бібліотек», де збиратимемо найцікавіше про цифрову освіту, онлайнові заходи та послуги у бібліотеках.

Розпочнемо дайджест з масштабної події — Diia Summit. 8 лютого Міністерство цифрової трансформації анонсувало нові держпослуги для українців у затосунку «Дія».
Напередодні саміту у випуску ТСН сюжет «Дія» було присвячено цифровій освіті українців, яку можна отримати у мережі хабів.

Що саме пропонують бібліотеки своїм відвідувачам?

ІНФОРМАЦІЙНО-ОСВІТНІ ЗАХОДИ:

Упродовж трьох днів у регіональному тренінговому центрі Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки відбувався тренінг за проєктом «Жінка-лідерка в цифровому просторі»;

3 та 10 лютого на базі регіонального тренінгового центру Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбувся тренінг «Основи комп’ютерної грамотності та основи роботи в інтернеті» в межах проєкту для користувачів бібліотеки «У Всесвітній мережі всі покоління».

8 лютого відбулись заходи до Дня безпечного ІнтернетуПублічна бібліотека імені Лесі Українки м. Києва організувала у партнерстві з Департаментом з питань виконання кримінальних покарань онлайн-зустріч для засуджених, які перебувають в 60 установах з усієї України. Обговорювали питання безпеки в інтернеті;

бібліотеки-філії ЦБС м. Львова для дітей запрошували відвідувачів взяти участь в інфо-time «Секрети нетикету»,It-інструктажі “Протидія віртуальному терору” ;

у Рівненській ОУНБ з читачами поважного віку говорили про біткоїни та криптовалюту;

бібліотека-філія № 8 ім. І. Іова Хмельницької міської ЦБС підготували навчальний відеоролик «Онлайн-діалог про основні правила безпеки».

Докладніше про заходи в рамках Дня безпечного Інтернету можна дізнатися на офіційному сайті книгозбірень.

Житомирська ОБЮ інформувала фейсбук-спільноту про Правила інтернет-безпеки.

Озброївшись гаслом «Цифрограм 2.0 кульгає методвідділ серію занять починає» Луганська ОУНБ започаткувала для бібліотекарів серію навчальних занять «Інтернет-повсякденність: чому офлайн без онлайну більше не існує?»

ЦИФРОВІ ПОСЛУГИ:

бібліотека-філія ЦБС для дорослих м. Львова пропонує допомогу батькам у реєстрації дітей на інноваційній платформі «Навчання  і Технології», а також в оформленні документів для отримання учнівської транспортної картки ЛеоКарт;

Рівненська ОУНБ пропонує користувачам відвідати міні-тренінги «Електронна система Helsi» та скористатися e-mail-розсилкою для отримання інформації про бібліотечні заходи, презентації, літературно-музичні вечори, майстер-класи, книжкові, віртуальні виставки, мистецьку періодику, а також про нові надходження з конкретної тематики;

у період 07– 28.02.2022 р. бібліотека Українського католицького університету отримала безкоштовний тестовий доступ до однієї з баз даних електронних книг на основі IEEE Xplore Digital Library: Morgan & Claypool Synthesis eBooks Library і запрошує спільноту УКУ скористатися можливістю.

Отже маємо що переглянути, надихнутись ідеями та адаптувати послуги для читачів бібліотек, поміркувати над можливими цікавими цифровими проєктами для жителів своєї громади.

У пошуках цікавинок з вами була я, #Marиsя_версія_2.0

P.S. Сміливо пишіть власну сторінку в історію цифрової трансформації бібліотек України!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)