День закоханих у книжки

14 лютого в світі відзначають #міжнародний_день_дарування_книжок (International Book Giving Day) – це добровільна ініціатива, яку започаткувала 2012 року американка Еммі Бродмур – засновниця відомого сайту дитячої книжки Delightful Children’s Books . Акція спрямована на підвищення інтересу та доступу до книжок і бібліотек.
Утім, в Україні дарування книжок для бібліотек – шляхетна традиція, що має давнє коріння.
Започаткував традицію збирання книжок із подальшим переданням власних зібрань у громадські установи київський митрополит Петро Могила у першій половині 17 ст.
Опікуючись Києво-Братським колегіумом, з якого згодом постала Києво-Могилянська академія, він організував і всебічно підтримував бібліотеку цього навчального закладу.
«З Божою поміччю, постаравшись в міру моїх слабих сил, на кошт мого рідного майна… я постачав, постачаю і дуже бажаю постачати за допомогою Небесного до кінця мого життя школи книгами…», – написав він у передмові до своєї книги для спудеїв «Антологія, сиріч молитви…», (1636 ).
Перед своєю смертю у 1646 році митрополит написав заповіт про передання бібліотеці колегіуму власної книжкової колекції (2131 видання).
Докладніше про це читайте в УБЕ: Хроболова Ганна
#Бібліотека_Києво_Могилянської_академії
https://cutt.ly/7kVeviK
Також загальновідомо, що початкові фонди більшості великих бібліотек України формувалися саме на основі приватних книжкових колекцій. Часто фундаментом для створення публічних бібліотек були приватні зібрання видатних діячів, передані їхніми власниками в дар або за заповітом.
Так, основою для створення Київської російської публічної бібліотеки (нині Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого ) стала бібліотека книговидавця В. Барщевського, а велика бібліотека церковного діяча, митрополита Київського і Галицького Флавіана – Державної історичної бібліотеки (нині Національна історична бібліотека України ). Так само Національна бібліотека Української держави (нині Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського ) у перші роки своєї діяльності поповнювалась виданнями з приватних зібрань багатьох відомих діячів науки і культури.
#читайте_УБЕ Лісова Ірина #приватна_бібліотека https://cutt.ly/ikVeB5x
За матеріалами Українська бібліотечна енциклопедія

   За 10 років Міжнародний день дарування книг перетворився на глобальну акцію: його відзначають книголюби з США, Великобританії, Австралії, Канади, ПАР, Франції, Індії, Ірландії, Японії, Нової Зеландії, Філіппін, Туреччини, Сінгапуру, Німеччини, Нігерії, Нікарагуа, Бразилії, Єгипту, Польщі, Греції, Португалії, Мексики, Македонії, Угорщини, Ізраїлю, Китаю, Болгарії, Пуерто-Ріко та звісно в України також.
Завдячуючи активній діяльності українських бібліотек це свято поступово набуває більшого розголосу і популярності.
І цьогоріч, долучившись до Всеукраїнського Флешмоб #даруй_книгу (ініційований видавництвом «Ранок») та презентуючи безліч власних дописів, акцій, флешмобів, конкурсів, оголошень, подяк бібліотеки в черговий раз об’єднали тих, хто дарує книги, і тих, хто прищеплює любов до читання.

Вашій увазі мінімальна добірка цьогорічних активностей бібліотек :

ВГО Українська бібліотечна асоціація спільно із своїм партнером ‒ видавництвом Наш Формат проводять Акцію #Нам_дарують_ми_даруємо!  Для бібліотек України розігрується 5 наборів з 5-ти цікавезних книг видавництва + авторський календар на 2022 рік!

Для цього потрібно:

  1. Бути офіційним партнером або індивідуальним членом ВГО Українська бібліотечна асоціація 2022 року.
  2. Поділитися цим постом на своїй сторінці у Фейсбук, залучити дарувальників до бібліотеки напередодні та 14 лютого.
  3. У коментарях під цим постом розмістити світлину, яка підтверджує факт дарування вашій бібліотеці книг – не пізніше 15 лютого.
  4. Чекати на розігрування, яке відбудеться 16 лютого, та отримати свій чудовезний пакунок цікавезних книжок!!!

У КЗ “Публічна бібліотека Бібрської міської ради” (Львівська обл.) стартувала акція  “КОРОНУЙ 👑 КНИГУ“. Для участі достатньо:

прийти у бібліотеку📚

знайти улюблену книгу ❤️

“подарувати” їй корону 👑

Молодіжний центр КВЕСТ Олександрівської ОТГ доєднався до всеукраїнського флешмобу #даруй_книгу  і подарувала книги бібліотечному пункту Новополтавського СБД

 

 

 

 

Публічна бібліотека з філіями Бердичівської міської ТГ (Житомирська обл.) до Міжнародного дня дарування книжок оформила вітрину подарованих книг з автографами відомих письменників, які відвідували книгозбірню і зустрічалися нашими користувачами:

 

Ще напередодні #всесвітній_день_дарування_книг отримала море приємностей від своїх користувачів Рубіжанська бібліотека-філія №2. А ще завдяки перемозі у розіграші від Видавництво НК Богдан бібліотека до свята отримали три неймовірні книги, які вже екранізовано

Цього особливого дня, коли люди дарують один одному любов та беруть участь у добрій справі поповнились новими книгами фонди публічної бібліотеки Ганнопільської сільської громади (Хмельницька обл.).  Щорічне дарування книжок —  стало доброю традицією  для працівників Ганнопільської сільської ради.

 

 

Близько ста книг подарували читачі цього тижня обласній музично- театральній бібліотеці (м. Житомир) . У такий спосіб вони долучилися до Міжнародного дня дарування книги, який відзначається 14-го лютого:

 

Фахівці Харківська державна наукова бібліотека ім В.Г. Короленка, об’єднавшись із колегам Наукова бібліотека Харківського національного медичного університету долучились до формуванні коробок хоробрості для маленьких пацієнтів та подарункових наборів для вихованців дитячого будинку. Серед подарунків: найновіші книжки, зошити, розмальовки (антистрес, водні, для маленьких та підлітків), набори для творчості (ліплення, квіллінг, аплікації, гравюра тощо), канцелярські засоби (альбоми, олівці, фломастери, фарби, ручки кольорові тощо):

Психологи ЗДО Залізничного р-ну Львова дивували перехожих , даруючи книжки. Хтось радів, хтось ніяковів, що не має що подарувати навзаєм, хтось тепер буде знати про цей день:

 

Продовжуємо дарувати книги з любов’ю та нехай 14 лютого, звичайний зимовий день, перетвориться для всіх в Україні на  добру традицію ! 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)