Законодавчі новації: січень – лютий 2022

38-й день року. За цей невеликий проміжок часу маємо низку законодавчих новацій, які впливатимуть на організаційно-практичну діяльність керівників бібліотек.
 
В Україні скоротили терміни лікування від COVID-19: було 10 днів, а тепер стало 5
Міністерство охорони здоров’я наказом 04.02.2022 р. №230 внесло зміни до Наказу №722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)».
Тепер повторне тестування на наявність в організмі вірусу можна проводити через 5 днів від дати появи симптомів або отримання позитивного результату тестування методом ПЛР. Важливо, що йдеться лише про тестування методом ПЛР.
Якщо людина отримала негативний ПЛР-тест та не має симптомів захворювання, то самоізоляцію можна завершувати.
Також самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів захворювання через 5 днів від дати їх появи або від дати отримання позитивного результату тестування.
Окрім того, змінено вимоги до повторного проведення тестування. Тепер підтвердженим вважається випадок COVID-19 без наявності симптомів, але який був підтверджений експрес-тестом на антиген. Основна умова – контакт із підтвердженим випадком COVID-19.
Також змінами до наказу пріоритезували зусилля з відстеження контактів випадків COVID-19. В умовах «червоного» рівня епідемічної небезпеки тепер будуть відстежуватися лише контакти високого ризику інфікування та тяжких наслідків захворювання. Контактами високого ризику вважатимуться члени сім’ї інфікованого, вразливі контактні особи за станом здоров’я, а також особи, які перебувають у закритих приміщеннях із високим ступенем ризику, як-от лікарні та установи довготривалого догляду.
Ті, хто отримав повний курс щеплення та ревакцинацію, вважатимуться контактами низького ризику.

Уряд скоротив термін дії COVID – сертифікату про вакцинацію
Урядом внесено зміни до постанови КМУ від 29 червня 2021 р. № 677, якою визначено порядок формування та використання COVID – сертифікатів. Змінами скорочено строк чинності COVID – сертифікатів, що підтверджують вакцинацію, з 365 до 270 днів.  Крім того, Постановою передбачено, що сертифікати, що підтверджують вакцинацію від COVID -19, на підставі медичних записів про вакцинацію від зазначеної хвороби з урахуванням бустерної дози формуються з моменту технічної можливості.

Паперовим лікарняним продовжили життя ще на три місяці

Відтак, паперові листки непрацездатності лікарі продовжать видавати у чотирьох виключних випадках до 1 травня 2022 р. Лікарі виписуватимуть паперові лікарняні, якщо:

  • потрібно продовжити чи закрити листок непрацездатності, який пацієнт отримав у паперовій формі до 1 жовтня 2021 р.;
  • сплив строк (сім днів), протягом якого лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності — головний лікар;
  • відбувається усиновлення дитини протягом двох місяців з дати її народження, зазначеної у свідоцтві про народження. Листок непрацездатності видається на підставі рішення суду про усиновлення та свідоцтва про народження;
  • виникли технічні проблеми з передачею даних, через що неможливо сформувати електронний листок непрацездатності протягом семи днів.

Важливо: якщо заклад охорони здоров’я не підключений до електронної системи охорони здоров’я, це не є підставою для того, щоб видавати паперові лікарняні.

Зміни до усіх постанов, що стосуються виплат надбавок за вислугу років 
Кабмін постановою від 02.02.2022 № 72   вніс зміни до власних постанов з питань оплати праці працівників-бюджетників щодо обліку їх трудової діяльності в електронній формі.
Необхідність їх внесення виникла в зв’язку із переходом від паперових трудових книжок до електронного обліку стажу роботи, запровадженим Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-IX.
Зокрема, переглянуто підхід до документального підтвердження стажу, який дає право на надбавку за вислугу років.
Тепер трудова книжка підтверджуватиме стаж лише за її наявності. Або ж стаж, який дає право на одержання надбавки за вислугу років, визначатиметься на підставі відомостей про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування та інших документів, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.
У разі відсутності трудової книжки, а також у разі, коли у трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні, неточні записи про час роботи (служби), підтвердженням періоду проходження служби (стажу роботи) є довідки, витяги з наказів та особових справ, особистих рахунків і відомостей про оплату праці та інші документи, які містять дані про періоди проходження служби (стаж роботи).
Період проходження служби (стаж роботи), що дає право на одержання щомісячної надбавки за вислугу років, підтверджується свідками в порядку, встановленому законодавством.
Ці зміни стосуються і працівників державних і комунальних бібліотек (постанова Кабінету Міністрів України від 22 січня 2005 р. № 84).

З січня в Україні почнуть штрафувати роботодавців за вакансію з вказуванням статі

Із 8 січня 2022 року роботодавців штрафуватимуть, якщо у своїх вакансіях вони вказуватимуть бажану стать кандидата. Це нові правки про заборону дискримінації в рекламі вакансій до Закону про рекламу від 1996 року. Розмір штрафу становитиме 10 мінімальних зарплат — наразі це 65 000 гривень.

Штрафи за порушення трудового законодавства- збільшено!
Так, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений в установі – 65 000 грн (січень — вересень 2022р.), 67 000 грн (жовтень-грудень 2022р.);
порушення встановлених строків виплати зарплати, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж за один місяць та виплата зарплати, інших виплат, передбачених законодавством про працю, не в повному обсязі – 19 500 грн (січень — вересень 2022р.), 20 100 грн(жовтень-грудень 2022р.).

Уряд ліквідував головні управління Держпраці в усіх областях 
12 січня 2022 року на черговому засіданні Кабінет Міністрів України ухвалив  рішення про реформу регіональної структури Державної служби з питань праці шляхом утворення міжрегіональних управлінь, юрисдикція яких буде поширюватись на територію кількох областей.
Документом передбачається ліквідація обласних територіальних управлінь і утворення нових міжрегіональних територіальних органів Держпраці:

  • Західне міжрегіональне управління Держпраці (Волинська, Рівненська, Львівська, Закарпатська області);
  • Південно-Західне міжрегіональне управління Держпраці (Тернопільська, Івано-Франківська, Чернівецька області);
  • Центрально-Західне міжрегіональне управління Держпраці (Житомирська, Хмельницька, Вінницька області);
  • Центральне міжрегіональне управління Держпраці (Чернігівська, Київська, Черкаська області, м. Київ);
  • Північно-Східне міжрегіональне управління Держпраці (Сумська, Полтавська, Харківська області);
  • Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці (Кіровоградська, Дніпропетровська, Запорізька області);
  • Південне міжрегіональне управління Держпраці (Одеська, Миколаївська, Херсонська області).

З 1 січня 2022 року збільшено суми витрат на відрядження для бюджетників
Кабмін постановою від 23.12.2021 р. №1355 вніс зміни до постанови КМУ від 02.02.2011 р. № 98 “Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів”. А саме – в новій редакції викладено додаток 1 до постанови зі сумами витрат на такі відрядження. 
Граничні суми витрат на найм житлового приміщення за кордоном залишились без змін, а от суми добових витрат зросли. Також зросли для  відряджень по Україні:

  • розмір добових витрат – з 60 грн до 300 грн,
  • витрати на найм житла на добу – з 600 грн до 900 грн. 

Реалізація цієї постанови має здійснюватися підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, виключно в межах коштів, передбачених у відповідних кошторисах та планах використання бюджетних коштів.
Також Уряд зобов’язав керівників підприємств, установ та організацій, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, вжити заходів до мінімізації витрат на службові відрядження шляхом оптимізації кількісного складу відряджених працівників і строку їх перебування у відрядженні, зменшення витрат на оплату проїзду, наймання житла та інших витрат, пов’язаних з відрядженням, проведення зустрічей, переговорів тощо в режимі онлайн.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)