Промоція безпечного читання

Привіт всім шанувальникам е-текстів та зручного формату читання «тут і зараз»!
Цифрову трансформацію послуг відчувають не лише бібліотеки України. Наразі бібліотеки та бібліотекарі Латвії активно включені в цей процес. Хочу розказати про сервіс, якій у січні відсвяткував своє триріччя. Мова йтиме про бібліотеку електронної книги 3td.lv.

Фото з сайту https://www.3td.lv/

КОРОТКО ПРО СЕРВІС. «3td.lv» — проєкт  Центру культурно-інформаційних систем (Kultūras informācijas sistēmu centrs), який входить до сфери управління Міністерства культури Латвійської Республіки. Розробником платформи виступає компанія інформаційних технологій «TietoEVRY» у співпраці з видавництвами. Сервіс фінансується державою та пропонує користувачам муніципальних публічних бібліотек читати електронні книги онлайн за допомогою розумних технологій, таких як телефон або комп’ютер. Промоція безпечного читання у дії.
У 2019 році проєкт отримав нагороду «Подія року в латвійських бібліотеках», яку щороку організовує Асоціація бібліотек Латвії.

ЦИФРИ, І ЩЕ РАЗ ЦИФРИ. На даний час асортимент бібліотеки складає понад 500 електронних книг латвійською мовою.
У 2019 році кількість активних користувачів становила 5500 осіб, але у 2021 році їх кількість зросла майже втричі і сягнула майже 16 000 осіб!

49% користувачів обирають читати контент на смартфоні, але 46% людей читають електронні книги переважно на комп’ютері.

ПАМ’ЯТКА КОРИСТУВАЧАМ. 

  • Читачем електронних книг 3td.lv є зареєстровані користувачі виключно муніципальних публічних бібліотек Латвії.
  • Термін читання — два тижні, після чого електронна книга стає недоступною.
  • Після закінчення терміну читання електронної книги її можна отримати для повторного читання ще двічі.
  • Одночасно читач може отримати дві електронні книги.
  • На місяць — не більше 18 книг.
  • Важливо знати те, що завантаження книг на пристрій для читання електронних книг або інший пристрій наразі не підтримується.
  • Вміст електронних книг, доступних у системі, є об’єктом авторського права, а власник авторських прав вказується у відповідному розділі кожної електронної книги. Тому відтворення або використання матеріалів, зображень та інформації, опублікованих в системі, заборонено.

ПОДІЯ. У січні 2022 року Центр культурно-інформаційних систем оголосив КОНКУРС із подарунками. Користувачів публічних бібліотек, які читають або зацікавлені в читанні електронних книг, запросили підготувати віртуальні привітання для бібліотеки 3td.lv та опублікувати їх у соціальних мережах, додавши знімок.

Лише хвилинку вашої уваги потребує перегляд у facebook привітання від Ogres Centrālā bibliotēka.

P.S. Охочим до візуальної естетики пропонуємо за хештегами #3td3gadi та #3td3years пошукати у Facebook, Twitter та Instagram усі віртуальні привітання.

З вами була я, #Marиsя_версія_2.0

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)