Розширення цифрових можливостей для жінок

Привіт всім закоханим у цифрову галактику бібліотечних активностей!
Бачимо суттєве пожвавлення в секторі «Спільнодія». І не дивно, адже 21 січня розпочато ініціативу «Жінка — лідерка у цифровому просторі».

ІНІЦІАТОРИ: ООН Жінки в Україні та Міністерство цифрової трансформації України.
Ініціатива здійснюється в рамках проєкту ООН Жінки в Україні «Просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні», що фінансується Міністерством закордонних справ Канади.

ПРОЄКТ ВПРОВАДЖУЮТЬ: Академія цифрового розвитку у партнерстві з Українською бібліотечною асоціацією.

МЕТА ПРОЄКТУ: допомогти жінкам з вразливих груп населення подолати негативні економічні наслідки всесвітньої пандемії COVID-19 через використання цифрових платформ та інструментів, в тому числі ресурсів порталу Дія.

Експерти ООН Жінки в Україні вважають, що цифрові технології стають критичним інструментом для подолання обмежень та негативного впливу кризи, спричиненої пандемією.

КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН:

  1. У січні–лютому бібліотекарі та працівники ЦНАПів з 13 пілотних громад проєкту та Києва візьмуть участь у першому етапі тренінгу з підготовки тренерів для «Цифрових менеджерів громади».
  2. Після завершення навчання учасники/ці тренінгів надаватимуть консультації та підтримку, а також навчатимуть жінок цифрових навичок і використання цифрових платформ та інструментів, у тому числі ресурсів порталу Дія.

ПОДІЇ ТА ФАКТИ:

  1. Проєктом передбачено облаштування в бібліотеках чотирьох територіальних громад  (Недобоївська Чернівецької обасті, Луцька Волинської області, Бехтери Херсонської області та Краснопілля Сумської області) громадськіх просторів для жінок з безкоштовним доступом до інтернету.
  2. Бібліотеки отримали спеціальне обладнання, яке допоможе їм налагодити роботу як Хабу цифрової освіти, а саме: ноутбуки, проєктор і проєкційний екран, планшети, навушники, вебкамеру, маршрутизатор, спікерфон та штатив.
  3. 24 СІЧНЯ 2022 р. відбувся перший вебінар для майбутніх менеджерів цифрової освіти за проєктом «Жінка-лідерка в цифровому просторі».

Фото вебінару із сайту ВГО Українська бібліотечна асоціація

На окремій сесії «Хаб цифрової освіти. Крок за кроком» слухачі дізналися:

– як організувати хаб цифрової освіти в своїй бібліотеці,
– отримали консультацію щодо визначення переліку основних та додаткових цифрових послуг та створення цифрового контенту,
– розглянули загальні підходи до розробки комунікаційної стратегії та плану дій з просування цифрових послуг. Окрема частина вебінару була присвячена компетентностям бібліотекаря-менеджера цифрової освіти.
P.S. Триматимемо руку на пульсі та інформуватимемо вас про подальші етапи реалізації цієї ініціативи.
З вами була я, #Marиsя_версія_2.0

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)