Діалоги, що сприяють змінам

Ознайомлення із зарубіжним досвідом можна, певним чином, порівняти із бенчма́ркінгом (англ. Benchmarking). Тобто, відбувається певний процес пошуку  стандартної чи еталонної  діяльності зарубіжної бібліотеки для порівняння із власним досвідом та переймання вдалих методів роботи зарубіжних колег. Виявленні відмінностей із аналогом, виявлення причин цих відмінностей та пошук можливостей для вдосконалення дозволяє власну бібліотеку привести до досконалішої форми.

Сьогодні пропоную ознайомитись із діяльністю шести невеликих публічних бібліотек США, які отримали гранти на перетворення своїх спільнот.

Так, у вересні 2020 року Відділ публічних програм Американської бібліотечної асоціації (ALA) оголосив про те, що надасть близько 2 мільйонів доларів США у вигляді грантів малим та сільським бібліотекам усіх типів, щоб долучитись до вирішення нагальних проблем у своїх спільнотах. У рамках програми Libraries Transforming Communities (LTC): Focus on Small and Rural Libraries, понад 600 бібліотек отримали по $3,000 для використання в інноваційних цілях для задоволення місцевих потреб. Гранти покрили цілу низку витрат, від придбання точок доступу Wi-Fi, засобів індивідуального захисту до фінансування заходів із залучення місцевого населення. Гранти видавалися у три етапи – у січні, квітні та жовтні 2021 року.

Окружна бібліотека імені Анни Вест Ліндсі, м. Картервілл, штат Іллінойс . Населення міста: 5,868

За словами Джессі Бейкер, бібліотекаря для дорослих і підлітків, підлітки є найменшою категорією серед користувачів бібліотеки. Бібліотека використала свій грант для взаємодії з підлітками міста, вивченню їх потреб та створенню відповідних програм і бібліотечних колекцій.  Бібліотека: створила Громадську раду молоді, до якої увійшли місцеві лідери та студенти;  організувала книжковий клуб графічних романів, які висвітлюють такі теми, як громадянські права, расові питання, ґендерна нерівність, спільнота LGBTQIA+, імміграція та бідність.

Перше засідання ради було присвячене темі : “Підлітки та літо”. У ньому взяли участь учні середньої школи Картервілла, а також представники організацій “Дівчатка-скаути”, “Бойскаути Америки” міста Картервілла, місцевої групи матерів “M.I.G.H.T.Y. Moms” та притулку для бездомної молоді “Нічний щит”, розташованого в сусідньому Західному Франку. Учасники обговорили такі питання, як тимчасова робота на час літніх канікул, безпритульність, відсутність продовольчої безпеки.

Джессі Бейкер  зазначила, що сучасна бібліотека є не лише зберігачем знань громади, вона  дотична до  розвитку своєї громади, усвідомлює свою відповідальність за стан громади, виявляє солідарність і бере на себе зобов’язання долучатись до вирішення проблемних ситуацій.

Публічні бібліотеки округу Сан-Луїс-Обіспо, філія у Сан-Мігелі, штат Каліфорнія. Населення містечка : 2 906 осіб

В останні роки процвітанню містечка Сан-Мігель, (штат Каліфорнія, США) сприяли нові виноробні підприємства: з’явилися нові робочі місця, відбулося пожвавлення житлобудівництва, відновились туристичні потоки… Разом з тим погіршилась екологічна ситуація: збільшилось забруднення повітря; підвищення температури та зменшенням річної кількості опадів призвело до виснаження ґрунтових вод, пересиханню річки Салінас, загибелі дубових дерев.

Бібліотека-філія використала свій грант LTC для вивчення впливу зміни клімату на громаду.

У березні, травні та липні в бібліотеці пройшли Zoom –дискусії з використанням книги Девіда Аттенборо “Життя на нашій планеті: Моя заява свідка та бачення майбутнього”, яка стала відправної точкою для розмови про місцеві та глобальні екологічні проблеми. За кошти гранту була закуплена достатня кількість примірників книги, яку розіслали зареєстрованим учасникам зустрічей.

Джуді Браун, керівник бібліотеки-філії зазначає: “Книга Девіда Аттенборо… додала усім учасникам дискусій дози суворої реальності сьогодення та щиру надію на майбутнє”

Далі буде…

Матерал підготувала гол. бібліотекар НМВ

Прокопенко Н.І.

Фото 1: Anne West Lindsey District Library in Carterville, Illinois.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)