Проєкти-переможці Всеукраїнського конкурсу «Бібліотека року 2021»

Як і обіцяли (див. допис вересень 30, 2021 ), ми розпочинаємо публікацію заявок, поданих бібліотеками на Всеукраїнський конкурс на здобуття звання «Бібліотека року 2021».
Дозволимо нагадати, що Оргкомітет Конкурсу і члени журі діють у відповідності до Положення про конкурс на здобуття звання «Бібліотека року» для бібліотек України .
Завдання членів журі передбачають здійснення індивідуального оцінювання щодо кожного проєкту за десятибальною шкалою.
Перелік критеріїв оцінки:
 Інноваційність : реалізація проекту бібліотеки демонструє новий, альтернативний, креативний і унікальний спосіб вирішення завдань, які перед собою ставить бібліотека. Методологія реалізації проекту не повторює уже існуючі, або пропонує більш ефективні способи їх реалізації. У проекті використовуються, впроваджують чи розробляються новітні технології.
Ефективність : чи реалізований проект вчасно, відповідно до запланованого бюджету та фінансування. Які ресурси були затрачені на його реалізацію: людські ресурси (співробітники однієї чи кількох бібліотек, громада, волонтери, громадські організації), фінансування (бюджетне, грантове тощо). Чи економить гроші/час/інші ресурси реалізація проекту.
Вплив : користь проекту для громади, міста, регіону, країни; чи може проект бути масштабований або реалізований іншими бібліотеками.
Актуальність : проект відповідає вимогам, що сьогодні стоять перед бібліотеками, сприяє реалізації стратегії розвитку бібліотек, підвищенню інтересу до читання, залучення громади в діяльність бібліотеки або допомагає вирішити нагальні потреби громади.

10 балів – інформація щодо проекту повністю (максимально) відповідає критерію оцінювання (є досконалою відповідно до даного критерію).

На підставі визначеної загальної кількості балів, отриманих від членів журі, визначається  середній бал оцінки проекту шляхом сумування загальної кількості балів.
Серед усіх проєктів, максимальну кількість балів отримав проєкт  «Книжковий різдвяний ярмарок» від Львівської обласної бібліотека для юнацтва імені Романа Іваничука.

Презентуємо повний варіант заявки бібліотеки.

 Заявка

КЗ ЛОР «Львівська обласна бібліотека для юнацтва імені Романа Іваничука на 

Всеукраїнський конкурс Української бібліотечної асоціації «Бібліотека року»

 

«В бібліотеці на Ринку 

можна залишити не лише свої книги, 

а й своє серце».

                          Сергій Жадан

 

Інформаційна довідка

З 1976 року у Львові в статусі обласної функціонує юнацька  бібліотека, знана як Львівська обласна бібліотека для юнацтва імені Романа Іваничука. Її було створено у післявоєнні часи на базі міської бібліотеки для молоді.

Основні показники роботи за 2020р.

Загальна кількість фонду документів – 67, 02 тис. прим

Видано документів – 176,67 пр

Кількість відвідувань бібліотеки користувачами – 24,6 тис.

Кількість масових заходів – 445

Кількість відвідувань масових заходів (онлайн і офлайн, у межах бібліотеки та поза межами – 141,3 тис.

З 2016 року бібліотека позиціонує себе як бібліотека подій і головним напрямком своєї діяльності вважає літературний менеджмент, а саме, різноформатну підтримку читання, книговидання та сучасних українських письменників. Тому усі проєкти, реалізація яких розпочалась у цей час, обов`язково пов`язані з книгою.

Тут варта згадати «Бібіліогніздечко», дитячий простір бібліотеки ім. Романа Іваничука, у якому затишно і м’яко – як у гніздечку в маминому пір’ї. Тут  можна ненадовго  залишити малюка , щоб вирішити невідкладні справи. В нас працюють бібліоняні, які почитають книжечку  дитині, допоможуть проілюструвати прочитану казку,  організують міні-театральні постановки за мотивами прочитаного, у дружній компанії можна поскладати пазли чи конструктор, пограти у настільні або рухливі ігри.

З 2017 р. реалізується проєкт  #ЗаЖиве, що передбачає організацію спілкування користувачів з успішними  людьми у форматі «живої бібліотеки». За час дії проєкту гостями бібліотеки стали  Тарас Тополя, Мирослава Ґонґадзе, Іван Леньо та Kozak System, Марія Бурмака, Остап Дроздов, Остап Микитюк, Інеса Братущик та Орест Хома, Сергій Жадан, Олег Каданов,  інді-гурт «Один в каное», Яніна Соколова, гурт «Беz обмежень»,  фольк-метал гурт MOTANKA.

«Театр у бібліотеці» – це неформальні зустрічі з акторами та режисерами  львівських театрів, камерні вистави «Шкільного  театру УКУ», «Імпро», «Плейбек театру», «Театру у кошику» у просторі бібліотеки.

Проєкт «Літературно-мистецький балкон» базується на використанні балкону бібліотеки, який виходить на пл. Ринок, для проведення інтерактивних перформенсів, виступів вуличних поетів і музикантів, театралізованих дійств та створення тематичних інсталяцій меморіального та промоційного спрямування.

Балкон будинку архієпископів задіяний також у проєкті «Листи до Джульєти on-line». Є традиція  залишати листи  до героїні Шекспіра під так званим балконом Джульєти у м. Верона. Молоді львів’яни мали змогу поділитись з Джульєтою своїми думками у форматі електронного листа. Відповіді надавав професійний психолог. А промоція проєкту відбувалась на балконі ЛОБЮ за партнерської участі Першого українського  театру, в репертуарі якого є вистава за п’єсою В. Шекспіра «Ромео і Джульєта».

Проєкт «Стильна бібліотека» має на меті   використання фотозон бібліотечного простору для формування образу бібліотекаря як відкритого і комунікабельного фахівця. До його реалізації  залучаються відомі фотомайстри (Ігор Майталер, Олександр і Дарія Балабаї, Катерина Птаха), їхні роботи демонструються поза межами бібліотеки. Фотопортрети С. Талочка стали лотами на благодійному аукціоні. Всі виручені кошти передані обласній лікарні ОХМАДИТ для облаштування ігрової кімнати.

У бібліотеці започаткована програма психологічної допомоги бібліотекарям у подоланні професійного вигоряння «Вижити в open space». Реалізація відбувається у форматі інтерактивних зустрічей.

У партнерстві із Міською Бібліотекою Публічною ім. Александра Фредри  (м. Ярослав, Польща) у межах проєкту «Літературний десант» відбулася презентація літературної Львівщини для поляків та української діаспори у Республіці Польща. В період карантинних обмежень проєкт трансформувався у онлайновий варіант. «Читання від міста до міста» – це щомісячні тематичні спілкування бібліотекарів двох країн із промоцією літератури за темою розмови із фонду кожної із книгозбірень.

22 жовтня 2019 р. підписано угоду й розпочато співпрацю з Бібліотекою-Книгарнею Пружковською ім. Генріха Сенкевича в Пружкові (Республіка Польща) для реалізації освітніх та навчальних програм, програм обміну та організації симпозіумів і конференцій.

Карантинний проєкт  «Бібліотекарі-поети» об`єднав 27 авторів з усіх куточків України. Щовівторка на сторінці бібліотеки у мережі ФБ оприлюднювались поетичні добірки кількох бібліотекарів, щоб по суботах прозвучати у відеоформаті в межах проєкту «Антидепресивні поетичні читання». У 2021 році проєкт продовжився у вигляді видання збірки «Без масок. Бібліоpoetry», що вийшла у видавництві «Сполом» і буде презентуватись на Львівському міжнародному бібліотечному форумі. Проєкт «Бібліотекарі-поети» був відзначений як приклад згуртованості на блозі НБУ імені Ярослава Мудрого «Бібліотека об`єднаної територіальної громади”.

Досвід, здобутий у цих проєктах, допоміг бібліотеці вийти на новий рівень літературного менеджерування з використанням  різноманітних форм  роботи. Серед  традиційних –  проведення презентацій книг і авторів, в т.ч. у стрим-форматі,  написання книгорекомендацій (#Книга_на_ліниві_вихідні,  #Читай_з_ОVO, #Карантинне читання ), поетичні читання, створення  тематичних рекомендаційних добірок  (#Детективчик_на_щодень, #Психологічна література, #Книги_до_кави) у відеоформаті.

Останні 5 років бібліотека бере участь в організації масштабних подій, таких, як форуми, ярмарки, толоки. Це дає змогу познайомитись з авторами та представниками видавництв, колегами, представниками структур різного рівня, які  займаються менеджментом у галузі культури. Під час реалізації цих проєктів бібліотекарі здійснюють логістику, супровід учасників, модерують заходи, створюють рекламні матеріали, відеоконтент, проводять залучення громади до подій. Найважливіші з них – Фестиваль «Кальміюс», Книжкові толоки, Всеукраїнський форум військових письменників та «Книжковий різдвяний ярмарок» у ТРК «Victoria Gardens.

Фестиваль «Кальміюс»

Головною метою літературно-мистецького фестивалю Кальміюс є культурна деокупація Сходу України. Він відбувається за підтримки американського народу, наданій через USAID Ukraine. Наша бібліотека долучена до проекту як інформаційний партнер. Наша директорка є щорічним незмінним модератором літературно-мистецьких подій фестивалю.

Партнерами фестивалю є PEN Ukraine, Isar Ednannia, Управління культури і туризму ДонОДА, Краматорська міська рада.

На фестиваль  щороку запрошуються українські видавці, письменники, музиканти, актори, художники, бібліотекарі.

Учасниками фестивалю були Олена Стяжкіна, Володимир Рафєєнко, Ірен Роздобудько, Олексій Чупа, Станіслав Федорчук, Дмитро Білий, Олександр Михед, Сергій Жадан, Жак Жаб`є, Сашко Дерманський, Вікторія Амеліна, Олена Лотоцька; Театр імені Леся Курбаса, Перший театр, Соломія Чубай, сестри Тельнюк.

Програма фестивалю передбачає майданчики для спілкування інтелектуальних еліт України, для професійних обмінів авторів, педагогів та бібліотекарів.

Також традиційно фестиваль представляє програму для дітей Донеччини.

В рамках цієї програми проводяться читацькі конкурси серед школярів, а членами журі є відомі українські письменники. У 2021 році за іціціативою письменниці Вікторії Амеліної на Донеччині  вперше відбудеться Нью-Йоркський літературний фестиваль, до якого також долучена бібліотека.

Книжкові толоки

Проєкт, започаткований Любов`ю Хомчак, реалізовується 5 років за підтримки ЛОДА. Головне його завдання – знайомити громади з львівськими видавництвами та їх авторами, допомагати бібліотекарям знаходити контакти у професійному середовищі, залучати їх до організації фестивальних подій. Він починався з Миколаєва на Дністрі, потім розповсюдився по Львівщині, а далі  по Україні, долучившись до подібних проєктів в інших регіонах. Так толочани, серед яких представники львівських видавництв, автори, бібліотекарі, у форматі книжкового дворика на колесах відвідували Херсон, Миколаїв, Полтаву, Запоріжжя, Чернігів, Черкаси, Дніпро. А у 2019 році за підтримки українських громад Європи українська книга презентувалась у Чехії, Австрії, Італії, Словаччині.

У 2021 році десанти книголюдей брали участь у книжкових фестинах м. Вараш (Рівненщина), фестивалі Via Carpatia (Верховина_Криворівня), Сколе, Червонограді. У перших числах вересня відбудеться толока у місці свого започаткування, Миколаєві Львівської області. Гостями її стануть представники інших регіональних толок і фестів. Ця зустріч має на меті підписання меморандуму про подальші спільні дії у справі промоції нашої  книги.

Всеукраїнський форум військових письменників

Започаткований у травні 2019 спільно з Міністерством оборони, Міністерством у справах  ветеранів та за підтримки ЛОДА. Всеукраїнський форум військових письменників – літературний фестиваль, що об’єднує авторів військовослужбовців і журналістів, допомагаючи їм відрефлексувати свій досвід, а також є неформальним майданчиком для спілкування із громадою. На різних локаціях міста і області його відвідувачі знайомились із авторами улюблених книг, спілкувались із ними у неоформальній атмосфері, отримували книгу із рук у руки. А ще люди приходили, щоб просто обійняти свого улюбленого автора – воїна. У 2020 році другий Форум пойшов у форматі онлайновий авторських читань. Третій форум 2021 року відбувся офлайн. Його учасниками стали 30 письменників-ветеранів з різних регіонів країни. Зустрічі з авторами проходили у бібліотеках (публічних і ВНЗ) Львова і області, культурно-просвітницьких та навчальних закладах МО. Інформація про другий Форум була оприлюднена на блозі НБУ імені Ярослава Мудрого «Публічна бібліотека об`єднаної територіальної громади». А у третьому номері цьогорічної «Бібліотечної планети» вийде стаття з узагальненням досвіду проведення форумів. Логотип форуму створив учасник усіх трьох форумів, письменник-ветеран Микола Ніколаєв. Віталій Запека, також учасник усіх трьох форумів, удостоєний премії Львівської спілки письменників імені Ірини Вільде за антивоєнний роман «Цуцик».

Книжковий різдвяний ярмарок

Досвід, здобутий у попередніх проектах дозволив перейти на рівень створення власних. Таких, де б бібліотекарі організовували  усі ділянки роботи – від логістики до проведення подій. Тому бажання бібліотеки створити книжкове свято і фінансові можливості великого бізнесу реалізовувати соціальні проекти сприяли відкриттю книжкового різдвяного ярмарку у ТРК Victoria Gardens. Цей перший подібний досвід і для бібліотеки, і для торгово-розважального центру, реалізований у період карантинних обмежень, що накладало на проект додаткові ризики, виявився успішним.

Ідея ярмарку виникла через  відсутність традиційного для міста BookForum, що  призвело до «книжкового голоду» як серед видавців, так і серед споживачів літературного продукту. І хоча на кінець року виросла і урізноманітнилась кількість літературних онлайн подій, живе спілкування з автором і книгою неможливо замінити нічим. Тому  відкриття Книжкового ярмарку у ТРК Victoria Gardens стало наче ковтком свіжого повітря. Адреса книжкового ярмарку  – живописний торгово-розважальний центр  Viktoria Garlens, розташований у густозаселеному спальному районі міста за адресою вул. Кульпарківська, 226а. Щоденний трафік у ТРК складає близько 10000 осіб на день, а у передсвятковий період збільшується до 18000 ( статистика надана ТРК Viktoria Garlens).

Для реалізації проекту торговим центром були надані безкоштовні площі  атріуму навпроти центрального входу для українських видавництв (а їх до участі зголосилось 13, а потім долучились ще 3: «Мандрівець», «Картуш», UA Comix, «Святих Володимира та Ольги», , «Апріорі», «Свічадо», «КМ-Букс»,  VIVAT, Видавництво НТШ, «Час майстрів», «Фонтан казок», «Бук-Друк», «Іскон», «Ранок», «Український пріоритет, Terra Incognita) терміном на місяць. Це дуже виграшний простір  поруч з різдвяною ялинкою та фонтанами, що прикрашають локацію, як з рекламної точки зору, так і для  дотриманням  принципів соціального дистанціювання. Ще кілька додаткових місць було організовано для письменницьких  автограф-сесій, які відбувались щоденно у післяобідній час.  Таким чином усі відвідувачі комплексу проходили крізь «книжковий коридор», а вже потім розходились по торговим точкам. Таке розташування збільшило кількість відвідувачів ярмарку. Крім того, ТРК виготовив брендовану рекламну продукцію. Афіші та банери були розміщені у громадських просторах  міста, партнерських закладах культури та освіти. Власним коштом партнер проводив професійну зйомку топових авторів;  забезпечив усіх учасників і відвідувачів дезінфікуючими засобами, а простір – додатковим прибиранням.

Запорука успіху кожного книжкового ярмарку – живе спілкування з авторами. Оскільки у період обмежень таке спілкування є проблемним з огляду безпеки, та з метою збільшення аудиторії, максимальну кількість літературно-мистецьких заходів ми проводили офлайн для обмеженої кількості гостей та онлайн для усіх бажаючих. Для створення святкової атмосфери усі події проходили  біля дуже атмосферної різдвяної ялинки.

Умовно їх можна розділити на «дитячі» і «дорослі».

Для дорослої аудиторії традиційні випуски «Бібліотечників з Танею Пилипець» стали транслюватись  не з бібліотеки, а з подієвої території книжкового різдвяного ярмарку. Гостями директорки бібліотеки стали відомі письменники: Дара Корній, Ольга Береза, Анастасія Нікуліна та Олег Бакулін, Сергій Жадан. А різдвяні віншування для усієї України виголошували учасники Книжкових толок, які також долучились до роботи ярмарку.

Відвідувачі книжкового ярмарку мали змогу поспілкуватись і з іншими добрими приятелями бібліотеки – письменниками-ветеранами, учасниками першого та другого Всеукраїнських форумів військових письменників Віталієм Запекою, Сергієм Піддубним, Владом Якушевим, Сергієм Пантюком. Так спрацювали міцні зв`язки між бібліотекою та партнерами, які склались під час реалізації минулих проектів.

Під ялинкою проходили події і у форматі відкритого мікрофону. Професор Р.М.Пляцок розповідав про видатного науковця і Українця з великої літери Івана Пулюя; цікавезні і страшезні «Казки баби Гавришихи» читав їхній автор Олег Гавриш; Олег Жовтанецький, якого найменші читайлики знають як автора «Людини-восьминіжки» Жака Жаб`є давав інтерв`ю про свої літературні вподобання.

Відвідувачі мали змогу потрапити на автограф-сесії Наталки Матолінець, Ірини Мацько, Марії Людкевич, познайомитись з персонажами Олени Лотоцької, Дарії Піскозуб  та Анни Хоми, насолодитись поезіями Івана Гентоша, Богдана Бовшика, Людмили Пуляєвої, Любові Долик. Особливо приємно було вітати нашого улюбленого Віктора Янкевича, автора детективної повісті «Вбивство у бібліотеці на Ринку,9», який став вже брендом #Бібліотеки_Іваничука. Цього разу автор представляв календар літагенції OVO з українськими письменниками.

Через пандемію кількість учасників довелось обмежити. Тим яскравішими були враження від зустрічей у відвідувачів ярмарку.

«Дитяча програма» – це авторські казкові читання, які так пасували до зимових вечорів. Таке собі хюге по-львівськи. Свої твори під теплим пледом у зручному кріслі серед іграшкових блискіток читали Мар`яна Савка, Соломія Чубай, Жак Жаб`є, Тарас Стадницький, Назар Савко, фронтмен гурту «Мері» Віктор Винник. Така ексклюзивна «Вечірня казка» для усіх, кому від 2 до 102, як рекомендує видавництво «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» ☺.

Від самого задуму цей Книжковий ярмарок  мав яскраво виражену соціальну складову. Але тим і цікаві такі проекти, що вже у процесі їхньої реалізації  виникають нові важливі і дуже душевні ініціативи. Так вийшло і у нас. Учасником дитячих читань мав бути Павло Табаков. Це була б просто бомба. Та сталось так, що  одна з вихованок його творчої школи серйозно захворіла. Потрібна була термінова моральна і матеріальна допомога. І  читання трансформувались у благодійну виставу, яскраву і святкову, з якої промінчики підтримки полинули до маленької львів`янки.

А друга благодійна акція, дуже різдвяно-миколаївська, не могла не виникнути поруч з книгами. За ініціативи Тетяни Пилипець та Івана Савицького, власника майстерні «Зробив тато», при підтримці видавництв та небайдужих відвідувачів ярмарку буи зібрані книги для Комунальної міської дитячої лікарні на вул. Пилипа Орлика та Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. Бажаючі купували книгу, хто не міг долучитись особисто, купував книги онлайн зі знижками, які надавали видавництва-учасники.  А кожного, хто у межах простору ТРЦ долучився до акції, на фото сесію кликав Святий Миколай зі Сніговичком. І ще й дарував ялинкову прикрасу на пам`ять.

І дійсно, добро породжує добро!

Що ж бібліотека  отримали під новорічну ялинку?

Підвищення іміджу закладу серед партнерського і професійного кола, громади міста.

Близько 100 книг, подарованих видавцями і авторами бібліотеці.

Розширення кола партнерських видавництв для роботи з  поповнення книжкових фондів.

Позитивний відгук партнерів, які висловились про можливість реалізації спільних проектів у майбутньому. Це те, що бібліотекарі щодня і щогодини намагаються довести: ми – надійний партнер.

Розширення можливостей авторів, залучених до проектів Книжкова толока, Фестиваль Кальміюс, Всеукраїнський форум військових письменників, бути представленими новій авдиторії.

Для персоналу – це неоціненний досвід з комунікації та створення візуальної реклами, роботи з аудіовізуальною технікою; покращення логістичних навичок, уміння виходити із кризових ситуацій; збільшення клієнтської бази +10% до учасників масових заходів, + 1% до читачів).

А ТРК Victjria Gardens розглядає можливість відкриття у себе книжкового магазину.

Всього  за час дії ярмарку під ялинкою  пройшло 13 заходів. Вони набрали 64 975 переглядів, 740 вподобань та 203 поширення. Рекордну кількість переглядів – 28 000 –  отримало  авторське читання поезій  Сергієм   Жаданом.

Цей своєрідний книжковий фестиваль, в якому взяли  участь відомі видавництва, літературні агенти, агенти з авторського права, редактори, письменники став майданчиком з обміну досвідом, дав  можливість презентувати нові твори.  Це десятки метрів стендів з новими книгами, дискусії і зустрічі, концерти і вечори, можливість зустріти тих, хто створює книгу – від ідеї до обкладинки. Його теми були необмеженими:  знайомства з найсвіжішими виданнями, презентації літературного мерчу, лекції з біографістики, філософські дебати. Відвідувачі   приходили  не тільки купити книгу, а й поспілкуватись, зустріти знайомих, поговорити з письменниками, видавцями.

Презентація і продаж книг – не єдине і не головне завдання ярмарку. Головне – це єднання, взаємопідтримка один одного у період пандемії. І це не лише про Книголюдей. Це про усіх нас, хто щодня стикається один з одним на зупинках і в магазинах. Це була хороша можливість скинути із себе клопоти і переживання дня. Які неймовірні гами почуттів з`являлись на обличчях: від нерозуміння до дитячої радості. Поруч були книги, справді подарунок від Святого Миколая. Те, чого ніяк не очікуєш побачити у торговому центрі. І це, виявляється, так добре! Не треба їхати до спеціалізованого магазину. Кілька цукерок та мандаринок із «Сільпо» – і подарунок готовий!

Шановні колеги! Ми розпочали свою розповідь про проект зі слів Сергія Жадана, які він сказав у 2019 році у  наших стінах у дні Львівського міжнародного бібліотечного форуму. Для нас вони є гарним стимулом бути цікавими, активними, впевнено працювати у обраному напрямку, просувати українську книгу серед членів не лише своєї громади, а допомагати їй займати гідне місце серед українства, на якій землі б воно не знаходилось.

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек хочемо побажати вам здоров`я і наснаги, творчості і активності, відваги і впертості у хорошому розумінні цього слова.

Станьте незамінними у своїх громадах  авторами  добрих починань!

З повагою, директорка Бібліотеки Іваничука              Тетяна Пилипець

Львів, 2021

Далі буде…

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)