Які проекти подавали бібліотеки на грант УКФ у 2021 році

Український культурний фонд підсумовує грантовий сезон 2021 р. та  інформує громадськість щодо проєктів, підтриманих Фондом по кожній грантовій програмі. На різні грантові програми подавали проєктні заявки і ціла низка бібліотек.  Ознайомившись із рейтинговими реєстрами  різних програм Фонду, пропонуємо вам дізнатись більше про проектні заявки, які цьогоріч підготували бібліотеки, наразі я їх нарахувала  21. Щодо підтриманих УКФ  та  реалізованих проектів у відкритому доступі для широкого загалу віднайшла інформацію тільки щодо двох проектів, які подавали на грантовий конкурс УКФ бібліотеки.

Так, за Програмою Інноваційний культурний продукт (програма відбувається: 01 Жовтня 2020 — 31 Грудня 2021) свій проєкт «Жіночий дискурс» подав Комунальний заклад «Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва» Чернігівської обласної ради. Проект «Жіночий дискурс» є спробою 3-х чернігівських професійних художниць створити комплексний культурний продукт з власної суб’єктивної позиції та виразити своє бачення мистецтва та ролі жінки в ньому. Метою цього проекту є не тільки промоція чернігівських митців у соціокультурному просторі міста, але і створення комплексної взаємодії між авторками та громадою. Ключові завдання: написання авторських творів, проведення персональних виставок, арт-штудії та «artist-talk»-и трьох чернігівських художниць.

КЗК “Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія” подавав на конкурс проектів УКФ  у цій програмі проектну заявку «Від скіфів до зірок» – створення та популяризація книги з 3D аудіовізуальними образами і квестом на основі AR-технологій.  Метою проєкту було створення нового культурного продукту – перевидання книги «Сім чудес Дніпропетровщини» з AR-реалізацією та інтерактивними навчальними компонентами, в друкованому та електронному форматі, популяризація читання та знань про Дніпропетровщину. Результатом проєкту –  друкована та електронна книга, опублікована на Порталі «ДніпроКультура»; мобільний додаток з AR-функцією WonderBook, який дозволить наповнити видання ігровим AR-квестом, анімованим 3D-персонажем, геолокацією об’єктів, аудіо-контентом, що значно поглибить сприйняття книги і стане платформою для інтерактивного знайомства з визначними рукотворними об’єктами Дніпропетровської області; промоційна кампанія проєкту з популяризації читання, культури та історії краю, автора та твору з безкоштовною передачею книг у бібліотеки України та світу.

Комунальний заклад “Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара” Херсонської обласної ради  подав проєкт “На користь розумового процвітання…” – видання збірки історико-культурних нарисів. Проект передбачав актуалізацію та промоцію культурного спадку, до якого відноситься цінна частина фонду Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара, шляхом видання історико-культурних нарисів за матеріалами бібліотечних колекцій рідкісних і цінних видань.

Проект Комунального закладу “Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка – Віртуальна бібліотека фотографії Чернігівщини, передбачає створення всесвітньо доступного електронного ресурсу “Віртуальна бібліотека чернігівської фотографії”; організацію виставкових проєктів творчості чернігівських фотомитців, створення альбому чернігівської фотографії 1880-1920 р.р. з науковими статтями провідних істориків.

Проект «Літній читальний зал «LITERA» Одеської національної наукової бібліотеки. Його мета – створення культурно-мистецького проєкту через редизайн наявного креативного публічного простору (хаб) для забезпечення комфортних умов, для сприяння творчої діяльності громадян,  осучаснення для проведення культурного дозвілля відвідувачів різних вікових категорій, зокрема молоді, сприяння ревіталізації пам’яток архітектури, створення інноваційних дизайнів для громадських просторів, збільшення кількості креативних культурно-мистецьких продуктів, громадських майданчиків для популяризації української мови і культури, залучення локальних громад до культурно-мистецьких продуктів.

Комунальний заклад “Лисичанська централізована бібліотечна система” – Створення сучасного культурного арт-об’єкту в центрі міста Лисичанськ шляхом розпису фасадів двох центральних бібліотек муралами літературної тематики, що сприятиме популяризації культури та читання серед громади міста, переосмисленню естетики публічних просторів, формуванню туристично привабливого іміджу міста.

«Сучасний бібліотечний простір для активних громадян» – проект Комунальної установи “Великоолександрівська районна централізована бібліотечна система” Великоолександрівської районної ради Херсонської області. Передбачає  переосмислення та осучаснення наявного простору Великоолександрівської центральної бібліотеки для проведення культурного дозвілля, спілкування, співпраці дорослих, дітей та молоді через створення інноваційного дизайну та наповнення оновленого простору новими бібліотечними послугами, культурними продуктами приміщень бібліотеки.

Створення мережі “Mobile art family hubs” на базі бібліотек комунального закладу “Лисичанська централізована бібліотечна система” – заявка Відділу культури військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області. Проект передбачав створення нових комфортних зон родинного відпочинку, які  стануть осередком єднання батьків і дітей, дозволять проводити родинні свята, створювати сімейні театральні вистави, надасть можливість для спільної творчої діяльності.

Проект від Комунальної установи “Централізована міська бібліотечна система для дітей” м. Одеса –  «Літературно-театральний хаб, як варіативний інструмент розвитку мережі бібліотек». Передбачав переобладнання існуючого приміщення, як платформи для освітніх, пізнавальних та мистецьких проектів на базі існуючої програми дитячої бібліотеки (її оновлення та розширення) із залученням нових практик, інноваційних підходів, матеріалів та розширення цільової аудиторії за рамки дитячих бібліотек. Також осучаснення читального фонду дитячими книжками із застосуванням сучасної технології доповненої реальності, створення веб-ресурсу, як інструментарію, який буде включати в себе перелік можливостей публічного простору, онлайн перелік матеріалів, які є в наявності, а також краудфаундінгову платформу задля подальшої розбудови мережі бібліотек Одеси. На думку авторів, це дозволить реалізувати варіативну модель бібліотечної мережі Одеси, яка інтегрує в мережу літературно-театральний хаб з інструментами розвитку для всієї мережі та стане для всій Україні зразком для впровадження.

Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова подала проект – Мобільна бібліотека «4х4». Проєкт передбачав створення мобільної бібліотеки, заснованої на ідеї поєднання чотирьох просторів і використанні сучасних технологій та гаджетів. Метою проєкту є залучення територіальних громад Херсонщини до сучасних культурно-мистецьких практик та споживання інноваційних культурних продуктів, промоція 4-просторової моделі бібліотеки – креативного простору для розвитку і спілкування громади. Результат проєкту  –  чотири одноденні виїзди мобільної бібліотеки для роботи у віддалених громадах Херсонщини. Місцеві жителі матимуть можливість взяти участь в інтерактивних культурно-просвітницьких і дозвіллєвих заходах, до проведення яких долучаться письменники, художники, актори. Проєкт пропонує представникам органів місцевого самоврядування, бібліотечним працівникам діючу модель трансформації бібліотек, перетворення їх на відкриті простори для всієї громади

Бібліотека-філія №6 для дорослих Комунального закладу “Луцька міська централізована бібліотечна система” подала проект – Бібліотека під відкритим небом. Проект передбачав створення мобільного літнього читального залу під відкритим небом. Також передбачається в ході реалізації проекту згуртувати людей навколо спільного інтересу-читання.

“ТериторіяМ” – проект Комунального закладу «Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва» Закарпатської обласної ради. У рамках проекту передбачається стандартний читальний зал переробити на «читацьку зону», діалоговий майданчик для відокремленого читання, відпочинку, спілкування, роботи. Ці зміни передбачають осучаснити дизайн-інтер’єр бібліотеки, можливість швидких видозмін за допомогою сучасних меблевих модулів та художньо-образну виразність сходового майданчику.

Проект Івано-Франківської міської централізованої бібліотечної системи“Бібліо” – арт-простір, відкритий для кожного”. Передбачає вдосконалення бібліотечного простору із користю для відвідувачів. Трансформування і перетворення книгозбірні на популярний арт-простір для зустрічей, спілкування і творчості, лабораторію для розвитку пізнавальних ініціатив.

За Програмою  Культура плюс (програма відбувається: 20 Листопада 2020 — 20 Січня 2022) свої проекти подали – Комунальний заклад “Охтирська публічна бібліотека”  – «Veterans’ Place» . В результаті впровадження проєкту в Охтирській публічній бібліотеці планується створити креативний культурний простір «Veterans’ Place» для ветеранів учасників бойових дій АТО/ООС та членів їх сімей – місця для відпочинку, натхнення та навчання, здобуття нових знань, умінь та засвоєння навичок за допомогою різноманітного спеціального обладнання та приладів (лабораторія віртуальної реальності, 3D друку, робототехніки, електроніки, WEB дизайну (PHOTOSHOP) і відеомонтажу, ігрофікації), організувати заходи комплексної реабілітації ветеранів з арттерапії, бібліотерапії, фільмотерапії, вечорів відпочинку різної тематики, змагання з настільних ігор, вивчення англійської мови. Все це, на думку авторів проекту, матиме позитивний психотерапевтичний ефект відволікання, нових мотивацій та захоплень, що сприятиме їх реабілітації та соціальній реінтеграції.

Комунальний заклад Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека Запорізької обласної ради подавав за цією програмою проектну заявку – «Усна історія російсько-української війни». В рамках проєкту  планується видання випуски 6, 7, 8 серії видань «Усна історія російсько-української війни». Пропоновані збірники спогадів учасників АТО (ООС) є продовженням унікальної для України серії видань, яка документує свідчення ветеранів, починаючи з 2014 року. Попередні 5 випусків були видані за кошти Українського інституту національної пам’яті, електронні версії опубліковано на сайті УІНП: https://uinp.gov.ua/usna-istoriya/ato-usna-istoriya.

Проект Комунального закладу “Старобільська публічна бібліотека” Старобільської міської ради Луганської області – VETERAN HUB СТАРОБІЛЬСЬК, передбачав організацію у Старобільську креативного хабу для ветеранів та членів їх сімей для проведення змістовного дозвілля, навчання, реінтеграції військових до мирного життя. Концепція хабу полягає в спробі через спілкування та навчання трансформувати досвід колишніх військових у звичайне життя. Проєктом передбачено проведення низки креативних заходів, організація курсів комп’ютерної грамотності для ветеранів та членів їх родин, підготовка та друк двох збірок «Наша творчість – Вам, герої» та «Сповідь ветерана», відкриття куточка пам’яті «Герої сучасності».

“Творимо позитив разом з бібліотекою”  – проект Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, мав на меті сприяти соціальній реабілітації, адаптації до нових умов життя, відновленню психоемоційних та фізичних ресурсів ветеранів та учасників бойових дій, що брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, членів їхніх сімей шляхом створення нового культурного продукту – креативного простору у бібліотеці, організації і проведення у ньому низки спільних з партнером соціокультурних та інформаційно-просвітницьких заходів.

Комунальний заклад «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради подав проект – Григорій Сковорода. MMS: Минуле. Майбутнє. Сучасне. Проєкт мав на меті популяризацію серед сучасної молоді творчої спадщини Григорія Сковороди як цілісної, яскравої особистості, інтелектуала і митця європейського рівня, модерними мультимедійними та ігровими засобами. В результаті реалізації проєкту планується створення інтерактивного медіаресурсу, розробку навчальної гри (зокрема – видана у настільному форматі накладом 500 прим.) та проведення відповідних освітніх активностей: 8 тренінгів для учителів і бібліотекарів (100 осіб) з використання медіаресурсу та навчальної гри; конкурс творчих робіт учнівської та студентської молоді – учасників проєкту (сумарно 1150 осіб) та супутній – серед фахівців.

Успішно реалізується проект за Програмою Інклюзивне мистецтво (програма відбувається 01 Жовтня 2020 — 31 Грудня 2021 Хмельницькою обласною бібліотекою для дітей імені Т.Г.Шевченка. Проект «Інклюзивний креативний простір “FreeDreams” спрямований на створення умов для розвитку, соціалізації та рівних можливостей до якісних бібліотечних послуг і культурно-мистецького життя міста шляхом переформатування простору та діяльності бібліотеки на засадах сприяння промоції мистецтва людей з інвалідністю та позитивних прикладів їх самореалізації. У новоствореному просторі “FreeDreams” читачі бібліотеки, які не мають порушень фізичного здоров’я, і діти з інвалідністю зможуть разом проводити дозвілля, знайомитися з цікавими людьми, у тому числі митцями та професіоналами з інвалідністю, які досягли успіху у своїй діяльності.

Унікальним є і поділ простору на два майданчики − “Територія ідей” та “Лабораторія успіху”. На першому відбуватимуться цікаві івенти, зустрічі, обговорення, виставки, ігри та квести. У другому учасники цільової групи зможуть набути практичних навичок у тій чи іншій діяльності під час майстер-класів, тренінгів, креативних занять, воркшопів від тих митців та професіоналів, з якими познайомилися на першому майданчику.

Комунальний заклад “Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара” Херсонської обласної ради за підтримки Українського культурного фонду за цією програмою реалізує проект –  «Пізнай мене через творчість” – інклюзивний креативний майданчик, який передбачає створення в бібліотеці інклюзивної студії для створення фото та відео, де усі користувачі книгозбірні мали б змогу не тільки користуватися обладнанням для створення власних аудіовізуальних продуктів, але й могли опановувати професійні навички роботи фотографа, мистецтво створювати кіно, навички акторської майстерності, секрети мультиплікації тощо. Актуальність проєкту полягає в тому, що сьогодні у місті відсутній інклюзивний простір, де б містяни, зокрема діти з інвалідністю, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, могли б не тільки реалізувати свої творчі здібності, але й опановувати нові професійні вміння, покращити комунікативні навички та навички соціальної адаптації, знайти друзів та однодумців, отримати інтелектуальне спілкування.

 

Матеріал підготувала

Валентина Горчинська, провідний бібліотекар НМВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)