Культурно-освітній Smart Простір в оновленій Козельщинській бібліотеці імені Олеся Гончара

У березні 2021 року своє перше півріччя діяльності відзначив культурно-освітній Smart Простір в оновленій Козельщинській бібліотеці імені Олеся Гончара (ми писали про його відкриття дивитись тут). Перебудова та переоснащення старої бібліотеки у новий, сучасний урбаністичний центр із безліччю можливостей для саморозвитку, стало можливим завдяки зусиллям Благодійної організації Smart Foundation  до яких долучилася місцева влада – Козельщинська районна рада. Попри пандемію, Фонду вдалося не лише запустити роботу Простору, а й наповнити його різноманітними подіями та навчально-пізнавальними програмами. Як змінилась бібліотека та які нові послуги вона пропонує мешканцям своєї громади розповідає Smart Foundation.
Найактивнішими та найвідданішими  відвідувачами простору звичайно є діти та підлітки. Тут успішно проходять перші кіберспортивні турніри, відновлено популярну в регіоні гру «Брейн ринг», вже самі підлітки організували перші «квартирники», збираючись на чаювання та пісні під гітару, вперше отримали можливість та почали записувати модні серед молоді «Подкасти» у спеціально обладнаній кімнаті. А для найменшеньких приходять до бібліотеки читати книги батьки у рамках програми «Казки від татусів», яка проходить щосереди у читальній залі дитячого простору.

Найбільш популярними серед підлітків стали навчальні тренінги проєкту Smart Всесвіт. Програма безкоштовних тренінгів розроблена MBI Kids International на замовлення Smart Foundation. Вона формує у дітей навички роботи в команді, креативності та підприємницької діяльності, спрямованої на розробку проєктів, які можуть принести позитивні зміни у громаді. 38 дітей із 14 сіл Кременчуцького району щосуботи приїздять до Smart Простору на заняття з сертифікованими тренерами та працюють у трьох групах з дотриманням всіх санітарних норм. Активна частина цих підлітків також задіяні у програмі «Волонтерство», до якої вже долучилось 15 осіб.

Нещодавно були визначені переможці першого семестру проєкту Smart Всесвіт, учасники презентували проєкти із розвитку своєї громади.     Серед них:

проєкт розробки пляжу з інфраструктурою на березі озера в смт Козельщина;

проєкт контейнерного готелю; проєкт соціально-реабілітаційного центру «Хатинка змін»;

проєкт із переробки сміття;

проєкт із розвитку садівництва та екотуризму;

проєкт зі створення служби доставки.

Для дорослих працюють курси «Цифрова освіта. Дія», в яких вже займається 20 учасників, розділених на дві групи. Крім того, розпочато роботу літературно-мистецької вітальні «Гармонія», куди приходить старше покоління на літературні читання та обговорення важливих творів митців. Заплановано також запуск курсу «Українською вільно» для тих, хто хоче удосконалити володіння рідною мовою. На наступне півріччя Фонд планує розпочати більше програм саме для дорослого населення.

Загалом за перше півріччя було започатковано  57 активностей. Для відвідувачів відбуваються  безкоштовні кінопокази сучасних українських фільмів, які з листопада 2020 року проходили у Smart Просторі щоп’ятниці та щосуботи. Жителі громади мали можливість за попереднім записом потрапити на культові фільми завдяки спільному проєкту Smart Foundation та Кіноbus. За цей час відбулося 42 кінопокази, але найвідвідуванішими стали фільми «Святий Миколай», «Заборонений» та «Поводир».

За останні шість місяців бібліотечний книжковий фонд було поповнено 2 504 новими книгами, 1 800 з яких закуплено Smart Foundation. Тепер тут є сучасні бестселери художньої літератури, а також книги із саморозвитку та самоосвіти. А запровадження автоматизованої інформаційної системи Koha в обслуговуванні користувачів стали не просто новацією, а бажаними змінами у бібліотеці для працівників, постійних читачів та нових відвідувачів. Буккросингова поличка біля бібліотеки теж постійно наповнюється книгами для обміну та вже стала для людей способом взяти книгу в будь-який зручний момент та повернути після прочитання.
На  переконання  Smart Foundation, Smart Простір сьогодні стає культурно-освітнім осередком в житті громади – про це свідчить зростання його відвідуваності майже вдвічі. Громада повірила в зміни та підтримала їх.

Матеріал та фото Благодійна організація Smart Foundation.

Матеріал підготувала – Горчинська В., головний бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)