Вітовська публічна бібліотека: «Впровадження нових послуг – запорука успіху нашої бібліотеки»

Днями ВГО Українська бібліотечна асоціація провела онлайновий марафон «Цифрова грамотність людей та спільнот», який дуже потішив різноманітним досвідом та дієвими практиками бібліотек-учасниць Мережі хабів цифрової освіти.

Після укладення Меморандуму про цифрову освіту на базі бібліотек, саме бібліотеки стали першими хабами проєкту «Дія. Цифрова освіта» і надають всім охочим доступ до безкоштовного навчання на національній онлайн-платформі з цифрової грамотності. На цей час на базі бібліотек вже створено 1664 хабів, 4 області отримали комп’ютери для бібліотек та вже на черзі ще 4 регіони.

Під час марафону були представлені цікаві напрацювання та кращі практики бібліотек у розвитку цифрової грамотності власних громад, що безумовно, дає поштовх до запозичення та розвитку нових ідей для бібліотечної спільноти. Всі виступи були дуже цікавими і корисними, та заслуговують на окрему увагу, однак, хочу зупинитись на виступі директорки Спільного комунального закладу Вітовська публічна бібліотека Тетяни Остафійчук «Онлайнові послуги для мешканців місцевої громади». Очільниця бібліотеки презентувала нові моделі обслуговування сільських громад, надаючи приклад дієвої взаємодії закладу з місцевою владою та громадою.

СКЗ Вітовська публічна бібліотека (Миколаївська область) нараховує 16  комп’ютеризованих бібліотек-філій (57 комп’ютерів)  з доступом до мережі інтернет та Wi-Fi зонами. За словами пані Тетяни, бібліотека має амбітні плани стати основним провайдером цифрової освіти у Вітовському районі та  взяла на себе роль координатора бібліотечних цифрових хабів, консультує колег з сільських бібліотек-філій і вивчає думку громади з приводу такого формату самоосвіти.

Вже близько двох років бібліотека співпрацює з пенсійним фондом, з управлінням соціального захисту населення (замовлення онлайн довідок, скайп спілкування з фахівцями тощо), місцевим відділенням Приватбанку (навчання користуванням послугою приват24), здійснює навчання людей поважного віку онлайн послугам зі сплати комунальних та адміністративних послуг, використання скайп зв’язку, навичкам користування інтернет-магазином.

Фахівці бібліотеки пройшли курс навчання «Тренінг для тренерів», «Інтерактивне навчання», «Персональні дані» та інші. Сьогодні бібліотеки Вітовщини виступають платформою, де користувачі можуть отримати допомогу та безкоштовно навчатися цифровій грамотності за допомогою освітніх серіалів. Для прикладу, Михайло-Ларинська сільська бібліотека-філія, активно долучилась до реалізації проєкту «Дія. Цифрова освіта», більше 500 осіб пройшли навчання на цій платформі.

На сьогоднішній день бібліотека надає цілу низку онлайн послуг для своїх користувачів через реалізацію проєктів:

Проєкт «Будь на хвилі з бібліотекою» у форматі «10 питань до влади» (співпраця з місцевою владою, проведення зустрічей з представниками влади різних рівнів, збір нагальних запитань чи особиста зустріч, записи розміщувалися в соціальних мережах)

Проєкт «Бібліотека територія релаксації та позитиву» (тренінги та онлайн заняття психологічного спрямування)

 

 

Проєкт «Бібліотека на зв’язку: твій лікар на звязку»

 

 

 

Проєкт «Дієвий депутат громади»

СКЗ Вітовська публічна бібліотека завдяки співпраці  та підтримці з боку мешканців, отримала підтримку трьох місцевих громад та змогла зберегти централізовану бібліотечну систему.

При підготовці інформації використано матеріал виступу директорки  Спільного комунального закладу Вітовська публічна бібліотека Тетяни Остафійчук «Онлайнові послуги для мешканців місцевої громади» під час онлайнового марафону «Цифрова грамотність людей та спільнот» (26 березня 2021 р.)

Матеріал підготувала – Горчинська В., головний бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)