Центральна районна бібліотека ім. Олеся Гончара в смт. Козельщина – новий простір для розвитку громади

Відкриття оновлених сучасних бібліотечних  просторів, що трансформуються і змінюють діяльність, як бібліотеки так і життя громади, завжди чудова новина для бібліотечної спільноти, і звичайно потребують значних  спільних  зусиль. І ось чудова новина, Центральна районна бібліотека ім. Олеся Гончара в смт. Козельщина Полтавської області отримала оновлений культурно-освітній простір.
Упродовж останніх двох років, завдяки зусиллям Благодійної організації Smart Foundation  до яких долучилася місцева влада –  Козельщинська районна рада , тривав процес перебудови та переоснащення старої бібліотеки у новий, сучасний урбаністичний центр із безліччю можливостей для саморозвитку. На  переконання  Smart Foundation, головним надбанням  трансформованої бібліотеки буде змінена логіка функціоналу приміщення.

Новий підхід дозволить громаді Козельщини організовувати сучасні заходи, розробляти мультимедійні продукти, реалізовувати мистецькі, освітні й культурні проєкти нового масштабу та якості. Основою нового підходу буде створення можливостей для тих, хто має запит на зміни, та передумов виникнення такого запиту для тих, хто ще не вирішив, як він може реалізувати себе в громаді. Планується, що у новому просторі функціонуватимуть десятки програм та проєктів, які об’єднаються в одному осередку й створюватимуть умови для розвитку Козельщини.
Дизайн сучасного урбаністичного приміщення створила команда провідних професійних архітекторів, дизайнерів та конструкторів України із архітектурної студії Partner Design. Наприкінці грудня 2019 року розпочалися зовнішні та внутрішні роботи з поточного ремонту – дах, укріплення стін та стелі, відновлення каналізації та водопостачання, оснащення можливостей для людей з інвалідністю. Всі роботи виконували висококваліфіковані спеціалісти-будівники.

До створення концепції майбутньої бібліотеки долучали досвідчених професіоналів, експертів у бібліотечній галузі, місцеву владу та жителів селища і району, працівників діючого закладу бібліотеки на чолі з в.о. начальника сектору культури, молоді та спорту Олександром Хоменком та директорку бібліотеки Тетяну Лісову.
Зокрема, спільно з ВГО “Українська бібліотечна асоціація” з 27 серпня до 29 серпня 2020 року провели навчання для співробітників Центральної районної бібліотеки імені Олеся Гончара в Козельщинському районі Полтавської області. Протягом трьох днів, вісім співробітників опанували спеціалізований онлайн-курс для бібліотекарів «Нова бібліотека: організація та адміністрування сучасних просторів», яка передбачала  перетворення бібліотеки зі звичайного книгосховища у активний простір для натхнення та взаємодії громади.  Окрім лекційної частини, учасники тренінгу мали змогу долучитися до віртуального туру Київською міською бібліотекою для дітей імені Т. Г. Шевченка та побачити як функціонує бібліотека під час карантину, які новації вдалося запровадити в оновленому просторі бібліотеки, як співробітники закладу впроваджують інклюзивні заходи у приміщенні бібліотеки.

Бажаємо колективу цієї бібліотеки реалізувати всі свої амбітні плани та стати новим простором для розвитку всієї громади!  Успіхів!

Матеріал та фото Благодійна організація Smart Foundation.

Матеріал підготувала – Горчинська В., гол. бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)