Життя у новому форматі: як оновлюються бібліотечні простори

Більше двох місяців через загрозу поширення епідемії COVID-19 Україна жила в умовах загальнонаціонального карантину. Кожна громада перелаштовувала свою діяльність під нові реалії. Тішить, коли час використовували для якісного облаштування громади – ремонту не лише доріг і покрівель, а й оновленню бібліотечних просторів.
У пості за травень  6, 2020  ми згадували оновлені бібліотеки, які радо зустрінуть користувачів після карантину. Приємно, що цей перелік збільшується…

В Тростянецькій  міській ОТГ (Сумська обл.) відкрили вже третю, відремонтовану бібліотеку. Бібліотека не просто  відремонтована, а перетворена в сучасний освітньо-культурний комплекс:

   

  

Радимо ознайомитись детальніше із досвідом Тростянецької міської ОТГ 

Бібліотечній спільноті добре відоме невелике смт Славське (Львівська обл.), адже саме тут щорічно для викладачів бібліотечних дисциплін закладів вищої освіти, керівників бібліотек, тренерів та координаторів регіональних тренінгових центрів ОУНБ, сучасних бібліотекарів – активістів УБА проходить всеукраїнська науково-практичної конференції з питань безперервної бібліотечно-інформаційної освіти.  І саме  Х ювілейна конференція УБА, наполеглива праця директорки  КЗ «Публічно-шкільна бібліотека» Оксани Винник, методичний супровід Олени Шматько, зав. науково-методичним відділом Львівської обласної наукової бібліотеки стали для представників місцевої влади потужними мотиваторами у необхідності оновити свою селищну бібліотеку.  Після закінчення карантину на відвідувачів чекає несподіванка. Можливо, вони навіть не одразу впізнають свою улюблену бібліотеку – новий ремонт, гарні меблі, яскраві кольори…

    
Привернула нашу увагу  соціальна спрямованість Тавричанської сільської ОТГ (Херсонська обл.). Саме в цій громаді після карантину відкриють двері дві оновлені сільські бібліотеки:
1. Тавричанська сільська бібліотека (площа  – 60 м2, має 2 кімнати).  Здійснено капітальний ремонт приміщення, на черзі – його облаштування: нові меблі, пуфи, ноутбуки, проєктор, принтер і т.п.
Зазначимо, що це не просто ремонт приміщення, а реалізація проєкту Програми DOBRE, що передбачає «Створення коворкінгу «Бізнес-інкубатор Тавричанської ОТГ на базі сільської бібліотеки с. Тавричанка». Проєкт спрямований на створення умов розвитку підприємництва та профорієнтацію молоді.
До оновленого простору бібліотеки додадуться: Фудтрак з кухонним обладнанням для проведення майстер-класів та фестивалів та МАФ з 10 велосипедами для організації та проведення велотурів.
Фудтрак з обладнанням і МАФ з велосипедами – на балансі відділу освіти, культури, молоді і спорту.
Очікування від реалізації проєкту:
кількісні – не менше 5 тренінгів і навчальних занять щомісяця (відвідування кожного – не менше 10 осіб).
якісні – створено умови для професійного навчання та учнів шкіл, молоді та активних жителів громади; створено передумови для розвитку молодіжного підприємництва в громаді; створено умови для підвищення кваліфікації учнів та студентів для майбутньої роботи в секторі малого та середнього бізнесу на території громади; популяризація ідеї створення коворкінгів у сільських громадах.
Сподіваємось, що згодом Тавричанська сільська бібліотека презентує досвід роботи у форматі коворкінгу.  Успіхів бібліотеці!
2. Мар’янівська сільська бібліотека (Тавричанська громада, Херсонська обл.). Нинішнє оновлення бібліотеки здійснено завдячуючи ТОВ “Агробізнес”, яким керує родина Репілевських. Було здійснено ремонт приміщення, замінено опалювальну систему, удосконалено фасад та подвір’я бібліотеки, придбано 8 сучасних комп’ютерів, телевізор, принтер, 2 кондиціонери.

 
Як тут не згадати рядки Василя Симоненко: «Благословенна щедрість! Все від неї, Від щедрості думок, сердець і рук». Доброчинна діяльність цієї родини заслуговує на пошану і вдячність.
Можливо впровадження системи державного протекціонізму стимулювання розвитку благодійництва, меценатства й спонсорства реально збільшило б кількість бажаючих допомагати розвитку закладів культури і мистецтв?

«Якщо гора не йде до Магомета, то Магомет іде до гори».  Під час карантину жителі Галаганівки (Миколаївська обл.) не сиділи, «склавши руки». Вони вирішили перетворити фасад сільської бібліотеки. Тепер. яскраву і  креативну будівлю бібліотеки просто неможливо не помітити. «Це була моя мрія – намалювати на фасаді бібліотеки полиці з книгами, які неможливо не помітити, зробити її привабливою і креативною. Ось в такому, новому образі зустріне бібліотека своїх відвідувачів після закінчення карантину. А ще – багато нових і цікавих книг чекають наших маленьких і дорослих читачів. Ми з радістю чекаємо вас! », – каже керівник закладу Наталя Учень. До творчого процесу приєдналися активні місцеві жителі.

А наостанок бажаємо нашим колегам творчої  наснаги, плідної енергії, звершень і успіхів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)