Карантин карантином, а ремонтні роботи тривають…

«Існує багато передумов для змін, основні з них – це комфортний публічний простір, а це приємне освітлення, нові меблі, тепло, та контент, тобто наповнення бібліотеки. Це може бути подія, яка є цікавою для широкого загалу – презентація книги, виставка, тренінги, інформаційні дні. Якщо все саме так вибудувано, то й відвідувачам стає цікаво” ,

«..насамперед, бібліотека має забезпечити доступ до книг, а не перетворюватися на дуже комфортне орендоване приміщення, яке з часом стає майданчиком для зборів ЖЕКу чи агітації. Головна функція бібліотеки – це доступ до знань у широкому сенсі”.
Ці та інші тези прозвучали у програмі “Модуль знань” Українського радіо від генеральної директорки Директорату внутрішньої та гуманітарної політики Офісу президента України, співзасновниці громадської організації “Бібліотека майбутнього” Вероніки Селеги.  
Повна версія  тут: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1277&v=rP6X-HT5NY4&feature=emb_logo
Тим приємніше дізнаватись, що карантин не став перешкодою для оновлення бібліотечних фондів, осучаснення бібліотечних просторів, змін у форматах їх діяльності …     Останні місяці це підтверджують!

Так, успішно ведуться ремонтні роботи по створенню Центру місцевої активності та дозвілля “Моє село – наш спільний дім” в Роздолівській сільській бібліотеці (Соледарська ОТГ, Донецька обл.). Це грантовий проєкт, який реалізовує ГО “Добробут” у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швеції та Щвейцарії.

  

Закінчився капітальний ремонт читальної зали у Мішківській бібліотеці (Мішково-Погорілівська ОТГ, Миколаївська обл.). «Велика подяка нашому сільському голові Ботаніну Андрію Леонідовичу!  Ви Людина, яка прагне зробити наші населенні пункти гарними, комфортними, затишними. Нехай все задумане вами, здійсниться! Здоров’я Вам, успіхів і добра! – такі слова від бібліотекаря дорогого вартують.  Нам не дивно, що місцева влада підтримує дану бібліотеку, адже вона: стала переможницею у Програмі «Бібліоміст»; переможницею у номінації «Інтер’єр року» конкурсу професійної майстерності серед публічних бібліотек районних централізованих бібліотечних систем та об’єднаних територіальних громад «Бібліотека – орієнтир року» (2018 р.) ; базою для проведення регіональної Літньої школи з адвокації «Бібліотечна адвокація: дієвість втілена в результат» (2017р.); центром відродження народних традицій; популяризатором творчості читачів (клуб за інтересами «Літературна світлиця») і саме для громади в приміщені бібліотеки  проходять  щомісячні зустрічі з головою М–Погорілівської сільської ради .

    
Депутатами Пісківської об‘єднаної територіальної громади (Київська обл.) підтримали оновлення бібліотечного простору в селі Мигалки.  Приємно усвідомлювати, що для користувачів саме сільської бібліотеки створюються комфортні, безпечні та надихаючі умови для  читання, навчання, просвітництва, генерування ідей, спілкування, гри…

  

З метою доведення бібліотеки  до стану,  який би міг задовольнити сучасного користувача,   за  кошти бюджету ОТГ розпочато  поточний ремонт частини приміщень комунального закладу «Публічна бібліотека Тростянецької селищної об’єднаної територіальної громади» (Вінницька обл.).  Влада громади добре розуміє, що розвиток сучасного освіченого громадянського суспільства з рівними можливостями користуватися інформаційними та інтелектуальними надбаннями людства неможливий без утримання, розвитку інформаційних, культурно-освітніх центрів, до яких відносяться і бібліотеки.

Яворівська центральна районна дитяча бібліотека (Львівська обл.) оновила свій простір та облаштувала яскраво-комфортний творчий куточок, який спонукатиме дітей щоразу приходити до книгозбірні по книжки, а також брати участь у пізнавальних заходах. Малювали художні ілюстрації троє учениць Яворівської школи мистецтв ім. М. Вербицького. Для створення малюнків й оновлення приміщень читальні було використано інтер’єрні кольорові фарби ТМ Śnieżka Снєжка – Україна, виготовлені на базі сучасних технологій, що є безпечними для здоров’я дітей.
«Наша фірма вже багато років поспіль утілює соціальний проєкт «Кольоровий світ дитинства», в рамках якого розмальовує стіни в лікарнях барвистими казковими сюжетами. Тож Снєжка – Україна здобула чималий досвід у реалізації аналогічних проєктів з оздоблення казковими ілюстраціями інтер’єрів дитячих установ. Тому ми як соціально відповідальна компанія радо долучилися до ініціативи й підтримали програму, ідея якої – створити найкращі мотиваційні умови для юних читачів. Водночас стінний тематичний розпис популяризує процес читання серед дітей і надихає юних відвідувачів пізнавати світ за допомогою книжки», – зазначила директор з маркетингу Оксана Кукурудз.

Відкрили дві оновлені та реконструйовані бібліотеки у Вознесенському районі Запоріжжя – Бібліотеку №2  імені В. Маяковського (тематикою бібліотеки стане спортивна слава Запоріжжя, тому значне місце у ній займає література, присвячена саме спорту), та Бібліотеку №6 імені Чубая (працюватиме як бібліотека української книги) .
У Запорізькій міській раді наголошують, що поступово планують реконструювати й інші міські бібліотеки, а також кожну з них зробити тематичною.
«Кожна бібліотека поступово має стати тематичною. Зокрема у бібліотеці по проспекту Маяковського планується створити своєрідний музей спортивної слави Запоріжжя. А у центральній бібліотеці по вулиці Гоголя – музей Старого Олександрівська», – міський голова Запоріжжя Володимир Буряк.

  
Детальніше тут: http://www.chytomo.com/u-zaporizhzhi-vidkryly-dvi-rekonstrujovani-biblioteky/

Ще у 2018 році на нашому блозі повідомлялось про простір інклюзивної громади (див пост від Адаменко Марини за червень 25, 2018  ). Радо повідомляємо, що Сенсотеку відкриють після відміни карантину.

  

Впродовж останніх років тут проводився капітальний ремонт на суму 3 600 000 грн. Тільки на технічне забезпечення було скеровано 583 тис. грн. Це перший в Україні проєкт, який орієнтований на людей з інвалідністю та їхню інтеграцію в суспільство шляхом проведення спеціальних спільних заходів, відповідного облаштування, маркування простору та технічного забезпечення.

 28 січня 2020 року гостинно відчинила свої двері для відвідувачів Менська публічна бібліотека (Менська ОТГ, Чернігівська обл.).  В ремонт було вкладено не одну сотню тисяч гривень, як власних громади так і субвенції на соціально-економічний розвиток.

  
Але вже сьогодні Менська публічна бібліотека планує створення Антикафе Book Space, яке включатиме:
– Новий дизайн та зручні меблі
– Куточок для дозвілля найменших
– Куточок для кавоманів
– Куточок для дружньої компанії (перегляд спортивних баталій, кінофільмів)
– Книжкове дозвілля (нова преса, цікаві книжні новинки, презентації нових творів).
Для ремонту приміщення, придбання меблів та оргтехніки розпочато збір коштів через краудфандингову платформу «Велика ідея». Долучаться до реалізації кошти місцевого бюджету та  спонсорів.  Детальніше тут: https://biggggidea.com/project/antikafe-book-space/?fbclid=IwAR1EW9rml8wlmX5N2GN-ViGu46TEbTTRIJMxJXKfVSPWzhh5luN4k14df34 .

Після карантину 635 пр. книг сучасної української літератури очікують на своїх поціновувачів в бібліотеках ЦБС Кремінського  району (Луганська обл.). У поточному році  кошти (79 750 грн.) залучені в рамках районної цільової програми поповнення фондів бібліотек Кремінського району, яку підтримали депутати районної ради.

Приємно спостерігати за певним зростанням оновлених бібліотечних просторів. Пригадавши слова Блаженнішого Любомира Гузара, хочеться вірити, що:  «Попри всі інші державотворчі елементи, не занехаймо культури, бо цей дар більше від будь-якого іншого зробить Україну улюбленим домом для нашого народу та могутнім, миротворчим, гідним міжнародної уваги та пошани членом людства» .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)