На конференції «Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19» ви запитували – ми відповідаємо!

19 травня 2020 р.  ВГО Українська бібліотечна асоціація та Український інститут книги провели онлайнову конференцію «Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19». Вона пройшла на платформі ZOOM та паралельно транслювалася на сторінці ВГО Українська бібліотечна асоціація у Facebook.
Було отримано більше семидесяти запитів. Певну кількість відповідей було отримано під час онлайн конференції.
Пропонуємо вашій увазі відповіді на інші:

ПИТАННЯ ВІДПОВІДІ
1 Зазначимо, що було отримано багато однотипних запитів від фахівців шкільних бібліотек:
Підкажіть, будь ласка, як бути шкільним бібліотекарям з прийомом підручників від учнів та вчителів школи?
Як організувати збір підручників, їх зберігання та видачу на наступний навчальний рік?
Інструктивні матеріали щодо збору виданих підручників у бібліотеках коледжів
Інструкції щодо збору підручників
Які рекомендації щодо шкільних бібліотек?
Чи є якась інформація, яким чином приймати підручники у випускників школи? і т.п.
 Наскільки нам відомо, бібліотекарі шкільних бібліотек збирають підручники у співпраці із класними керівниками. Зберігаючи мінімальні контакти з учнями або їх батьками пропонуємо скласти відповідний графік щодо повернення  підручників та інших документів.Час шкільних канікул –  найкращий період для карантину бібліотечних документів. Період карантину для книг – від 1 до  14 діб. Наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ): маски , рукавички,  антисептики, дезінфектори,  паперові рушники, кошики (відра, урни, бак) для використаних масок, рукавичок, рушників та ганчірок – обов’язково!
ДНПБУ імені В.О.Сухомлинського повідомила, що підготовлено рекомендації для шкільних бібліотек. Слідкуйте за новинами на сайті цієї бібліотеки !
2  Чи буде запис конференції  викладена в інтернеті?  Так. Відеозапис онлайнової конференції «Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19» дивіться тут
3  Чи обов’язкові захисні пластикові маски-щити в бібліотекарів? В них працювати складно.  Відповідно до Постанови за № 16 від 09.05.2020 року Головного державного санітарного лікаря України серед першочергових засобів індивідуального захисту зазначені  захисні маски. Окуляри/захисний щиток,  захисні екрани – додатковий  надійний захист бібліотечних   працівників з відділів обслуговування.  Очкуємо на додаткові рекомендації від МОЗ
4  Які правила обліку користувачів, які зареєструвалися на сайті бібліотеки? В формі 6НК є лише відвідування сайту.  Облік користувачів здійснюється відповідно до  Розділу ІІ. Користувачі, відвідування, звернення до бібліотеки Інструкціїщодо заповнення форми звіту № 6-НК “Звіт про діяльність державних, публічних бібліотек, централізованих бібліотечних систем (ЦБС), що віднесені до сфери управління Міністерства культури і туризму України” (затверджено Наказом  МКіТ від  05.12.2007 р.
за № 75).
Також, відповідно до  ГОСТу 7.20-2000:
п.7.4 Единицей учета пользователей, обращающихся в библиотеку или орган НТИ через электронные информационные сети, является код пользователя (лица или организации), зафиксированный на сервере библиотеки или органа НТИ.
п. 7.4.1 Учет общего числа пользователей, обращающихся в библиотеку или орган НТИ через электронные информационные сети, осуществляется по количеству неодинаковых кодов лиц и организаций, зарегистрированных на сервере библиотеки или органа НТИ.
5  Скільки дітей може бути в приміщенні бібліотеки і на скільки часу?  Відповідно до Постанови КМУ від 20 травня 2020 р. № 392 на період дії карантину забороняється проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів з кількістю учасників більше ніж 10 осіб.
Лише з 10 червня  здійснюється послаблення протиепідемічних заходів діяльність  для закладів культури, зокрема з прийманням відвідувачів за рішенням власника (органу управління), у тому числі культурних заходів, за умови перебування не більше однієї особи на 5 кв. метрах площі приміщення, де проводиться захід
 6  Чому виключили бібліотеки з переліку закладів, яким дозволили працювати з 12 травня, як було анонсовано? Коли планують відкрити двері бібліотек для користувачів?  Мабуть, ви вже зрозуміли, що працювати з користувачами бібліотекам поки не дозволяють, оскільки ризики досить значні. Відповідно до Постанови КМУ від 20 травня 2020 р. № 392 лише з 10 червня буде здійснено послаблення протиепідемічних заходів  для закладів культури 
7  Якими засобами можна дезінфікувати книги (підручники)?  Книги, журнали і т.п. – не дезинфікують. Вони мають пройти карантин терміном від 1 до 14 діб.  
 Але як дотримуватися цих заходів безпеки, коли влада не фінансує бібліотеки?  Саме роботодавець зобов’язаний за свій рахунок забезпечити придбання, комплектування, видачу та утримання (у працездатному, належному гігієнічному стані) ЗІЗ (див. ст.163 КЗпП, ст.8 Закону «Про охорону праці»). Також,  у разі придбання працівником спецодягу та/або інших ЗІЗ за свої кошти роботодавець зобов’язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором (п. 7 розд. ІІІ Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджені наказом Мінсоцполітики № 1804). За відсутності в працівника документів, які підтверджують сплачену суму, компенсація має проводить на умовах, що передбачені колективним договором.Якщо роботодавець ігнорує забезпечення працівників ЗІЗ, то працівник має письмово звернутись до роботодавця, що Вас не було забезпечено ЗІЗ, тому Ви не можете приступити до роботи.
Держпраці визначено органом державного нагляду щодо засобів індивідуального захисту, які роботодавці мають надати працівникам.
При виникненні додаткових запитань громадяни можуть звертатися до Державної служби України з питань праці за телефоном для консультацій: 044 288 10 00.

Апелюйте до представників місцевої влади  щодо їх обов’язків здійснення фінансових витрат, пов’язаних з епідеміологічним обстеженням і ліквідацією епідемій та спалахів інфекційних хвороб 

9  Як планувати масові заходи в бібліотеці школи на наступний навчальний рік? І взагалі чи планувати ці масові заходи (свята, вікторини, квести)?  Плануйте у відповідності до потреб школи та Типових норм часу на основні процеси бібліотечної роботи.  У разі погіршення ситуації відкоригуєте  формат їх проведення
10  Хто має надавати захисні засоби, наприклад – маски, рукавички відвідувачам бібліотек?  Наявність індивідуальної маски – обов’язок користувачів бібліотеки! Адміністрація має забезпечити дезінфектори для рук, одноразові  рукавички , паперові рушники і т.п.
11  Які конкретні дії бібліотек для відкриття та обслуговування користувачів?  По-перше, послаблення протиепідемічних заходів застосовується та припиняється на території регіону на підставі рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке приймається з урахуванням оцінки епідемічної ситуації та наявності у регіоні ознак для послаблення протиепідемічних заходів, визначених постановою КМУ. Згодом засновник бібліотеки видає відповідне розпорядження щодо відновлення діяльності бібліотеки. Якщо бібліотека розпочинає роботу в умовах послаблення протиепідемічних заходів, то маєте діяти відповідно до рекомендацій МОЗ та Головного державного санітарного лікаря України. Пропонуємо ознайомитись із Постановою за № 16 від 09.05.2020 року Головного державного санітарного лікаря України .
По-друге, використовуйте  пропозиції на сайті  УБА, інформацію на блозі «ПБ ОТГ» від НМВ НБУ ім. Ярослава Мудрого
12  Як можна працювати шкільним бібліотекам без доступу до комп’ютера і інтернет мережі в даних умовах?  Ніяк не можна. Це питання до адміністрації Вашого закладу освіти. 
Ремарка для “дистанційників”:
Статтею 125 КЗпП передбачено, що працівники, які використовують свої інструменти для потреб підприємства, установи, організації, мають право на одержання компенсації за їх зношування (амортизацію). Розмір і порядок виплати цієї компенсації визначаються роботодавцем за погодженням із працівником. Також можна домовитись про компенсацію витрат за використання електроенергії та води, зв’язку та обслуговування обладнання тощо.
13  Що робити з періодичними виданнями, які отримуємо через Укрпошту? їх теж на карантин на 2 тижні?  Так , на карантин від 1 до 14 діб, залежить від рішення керівництва бібліотеки
 14  Шановні колеги, на придбання засобів індивідуального захисту для працівників не було передбачено коштів, сьогодні за якою статтею КЕКВ ви придбали ці ЗІЗ, адже казначейство вимагає таку закупівлю проводити за КЕКВ2220 (медичні товари та засоби захисту).  раніше такої статті ніколи не було у кошторисах бібліотек.

 Публічні бібліотеки купують ЗІЗ за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».  Детальніше у роз’ясненнях Державної казначейської служби України тут

у Листі Державної  казначейської служби України від 05.06.2013 р. За N 17-10/1095-12385

Також, див. останній абзац  у роз’ясненнях Мінюста від 17.03.2020р.   тут

15  Скільки часу книги повинні відбути в обсервації?  Від 24 годин до 14 діб
16  Чи погоджувалось з місцевою владою такий формат обслуговування користувачів?  Відповідний формат обслуговування має бути узгоджений із засновником бібліотеки (або відповідним органом управління – відділом культури)
17  Чи немає ризику, що повернені книжки будуть заражені, якщо у читача невиявлений короновірус? Адже читатимуть вони не у масках та рукавичках. Повернені книжки відразу повертають до фонду, нічим не оброблюючи?  Тому книги і відправляють на карантин від 1 до 14 діб
18  Чи потрібно прибрати іграшки в бібліотеці в дошкільному куточку?  Так. Відповідно до Постанови «Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»  від Головного державного санітарного лікаря України за № 25 від 21.05.2020р. на період карантину  забороняється використання м’яких ( м’яконабивних)  іграшок, а також килимів з довгим ворсом
 19  Згідно постанови ми не можемо обслуговувати читачів, як колеги облікують видачу книг в облікових документах?

Це можливо за наявності  доступу до цифрових ресурсів бібліотеки

20  Як що не  має окремого приміщення для обсервації  книг , як бути?  Використати вільний стелаж, коробки, ящики, за наявності – пристосований бокс
 21  Чи обов’язковий температурний скрінінг на вході до бібліотеки?  Постановою від Головного державного санітарного лікаря України за № 16 від 09.05.2020р. передбачено  перед початком зміни проведення температурного скринінгу усім працівникам
22 Підкажіть, як поступити, якщо більшість працівників в групі ризику. 80% колективу Станом на 20 травня 2020 року Уряд не пом’якшив обмеження щодо самоізоляції осіб віком 60+ і навіть не озвучує планованих дат виходу із самоізоляції для осіб, старших за 60 років. Працівники віком 60+ зможуть вийти на роботу тоді, коли Уряд внесе зміни до Порядку проведення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією осіб, затвердженого постановою КМУ від 11.03.2020 № 211. Наразі згідно з пп 4 п. 3 Порядку особи, які досягли 60-річного віку, мають перебувати на самоізоляції
23 Що робити з повернутими книгами? Як дезінфікувати?

Відправити на карантин до 14 днів в окрему кімнату, пристосований бокс, коробк, ящики. Бібліотекар, який ці видання відправляє на карантин, обов’язково в масці, рукавичках і дотримується всіх санітарно-гігієнічних вимог.  Книги не дезинфікують!

24 Як  враховувати інтернет користувачів, які переглядають публікації в соціальних мережах. Чи є алгоритми?  чи потрібно якісь  документи для організації обслуговування поза межами бібліотеки? Прихильників Ваших сторінок у соцмережах не обліковуються  як користувачі бібліотеки. Інтенсивність перегляду сторінок у соціальних мережах впливає на імідж бібліотеки,  демонструє абсяг трудозатрат працівників.
25 хочемо почути вашу думку, що робити бібліотекам у яких немає  автоматизованої видачі Якщо за наказом бібліотека не працює, то й  облік видачі документів не проводиться (виключення – наявність цифрового контенту)  
26 до пані Катерини- щодо необхідності зміни облікової форми 6НК , університетські бібліотеки мають багато онлайнових користувачів, але це досі не враховується, що впливає на категорію оплати бібліотеки Було надано відповідь, що зміни очікуються до кінця 2020 року
27 Повторюю питання: чи потрібно відправляти на карантин отриману періодику? на скільки? Так, потрібно не менше ніж на 24 години. Бажано від 24 год. до 72 год.
28 як бути зі статистикою?

«Дистанційники»  планують, обліковують та звітують . 

Якщо бібліотека закрита, відсутні електронні ресурси, то облік користувачів, книговидачі, відвідувань – не здійснюється

29 Чи можна враховувати, як читачів бібліотеки, тих, хто зареєструвався через сайт і отримав послугу від бібліотеки? Зареєстровані враховуються
30 Доброго дня! Чи можна вважати за дистанційні послуги – дописи та матеріали на сайтах та блогах бібліотек? Дякую! Згідно чинного ЗУ «Про бібліотеки та бібліотечну справу», бібліотечна послуга – результат діяльності бібліотеки із задоволення інформаційних, науково-дослідних, освітніх, культурних та інших потреб користувачів бібліотеки.
Фахівці визначають онлайн послуги бібліотек:
доступ через сайт бібліотеки до електронних каталогів, баз даних (бібліографічних, фактографічних, повнотекстових), електронної бібліотеки;
можливість замовлення документів із фондів бібліотеки через єдину точку доступу  (у т.ч. МБА);
отримання консультаційної допомоги по роботі з доступними ресурсами за допомогою методичних рекомендацій, що опубліковані на сайті, у т.ч. у форматі відеороліка;
довідкове обслуговування в режимі “Віртуальна довідкова служба”;  обслуговування в режимі “Зворотний зв’язок”;
доступ до віртуальних виставок, цифрових колекцій тощо;
інформування та консультування користувачів у дистанційному режимі (електронною поштою, через інтерактивні форми спілкування, Skype, смс-інформування, RSS-розсилку);
представлення науково-просвітницьких заходів, що проводилися у бібліотеці через каналYOUTUBE;
інформування і зворотний зв’язок з користувачами через соціальні мережі
31  Цікавить, чи слід продовжувати позмінну роботу персоналу після відкриття бібліотек? За умови невеликого приміщення для 5 працівників плюс користувачі. Як бути з дистанцією?  Це питання вирішує адміністрація бібліотеки, враховуючи рекомендації органів влади. Але маєте врахувати правила безпеки  щодо працівників та відвідувачів на період карантину: нанесення маркування дистанції в 1,5 м перед входом до бібліотеки;  1 відвідувач на 10 кв м; дистанція в зоні обслуговування – 1,5 м.
32  Як виконувати план працівникам читальних залів в публічних бібліотеках? І чи треба надолужити те, що пропустили?  Ознайомтесь із наказом по бібліотеці. Якщо бібліотека на карантині, то яким чином може працювати читальний зал?  Облік відвідувачів структурних підрозділів бібліотеки відбувається по ФАКТУ. Працівники, які обслуговують користувачів у читальних залах мають переорієнтувати свою роботу на інші процеси. 
 33  Чи будуть змінені цифрові показники річного плану роботи бібліотеки в зв’язку з карантином?  Карантин вніс певні корективи у наші плани. Місцеві органи управління, керівництво бібліотеки  можуть здійснити  кореляцію планів .
34 Бібліотека ім. Т. Шевченка ЦСПБ м. Краматорська обслуговує читачів онлайн через групу “”Маячка””( 204 учасника) та сторінку в фейсбуці “Шевченка бібліотека” ( приблизно 5000підписувачів) . Як враховувати відвідування? Робота ведеться, як правильно враховувати?

Кількість звернень на веб-сайт (за лічильником) входить до кількості відвідувань бібліотеки відповідно до форми 6-НК.  Підписники Ваших сторінок у соцмережах не обліковуються як зареєстровані користувачі та відвідувачі бібліотеки.

35 Хто може дати рекомендації щодо роботи в умовах пандемії covid 19 шкільних бібліотек? Фахівці ДНПБУ імені В.О.Сухомлинського, зверніться до пані Ірини Хемчян
36 Чи планує Міністерство  Культури підняття зарплати бібліотечним працівникам?

Підняття зарплат не в компетенції МКІП. Уряд вносить пропозиції, Верховна Рада голосує.

14 травня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №3482 “Про внесення змін до статті 8 Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати до розміру фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб”.  Слідкуйте за змінами

37 як отримувати обслуговування по МБА? На загальних засадах. Обсервацію книги проходять в обох бібліотеках. Проте пам’ятайте, що документи отримані по МБА через абонемент не видаються. Тому варто відтермінувати їх видачу до відкриття читальних залів.  Безпечніше –  електронна доставка документів (ЕДД)
38 Що з масовими заходами?

До 10 червня – в режимі онлайн.

39 Питання Оксані Бруй: А бібліографічний розпис , постатейний, з наукових збірниках,  ваші співробітники також мають змогу робити дистанційно? Наукові збірники ми не розписуємо. Ведеться декілька предметно-орієнтованих баз даних. Як то праці викладачів. Але це аналітика. Так, ми це робимо віддалено. Оскільки це робиться в АБІС
40 Електронна періодика для вчителів існує? Так, існує.  Щодо їх переліку , то пропонуємо звернутись до фахівців з ДНПБУ імені В.О.Сухомлинського, вони проконсультують

Біля 20 запитів було спрямовано до пана Юрія Марченко, начальника відділу підтримки книговидання Українського інституту книги.  Більшість запитів пов’язані із процедурою відбору, придбання та розподілу книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів у 2020 р.  Частину відповідей було отримано під час конференції. Частина запитань була надіслана до УІК. Очікуємо на відповіді!

Відповіді надано фахівцями НМВ НБУ ім. Ярослава Мудрого

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)