«Гуртуймося заради Перемоги»: Відновлення через спільні зусилля

У світі, де війна залишає по собі шрами на тілі й душі, особливо важливо знайти сили, щоб рухатися вперед. Саме з цією метою Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека разом із партнерами започаткувала проєкт «Гуртуймося заради Перемоги». Цей проєкт – не просто ініціатива, а справжній місток між минулим, що ми прагнемо залишити позаду, та майбутнім, у яке віримо всім серцем. Проєкт «Хмельницький: Гуртуймося заради Перемоги» спрямований на перезавантаження та підтримку людей, що постраждали від війни.

Проєкт реалізується у партнерстві з ГО «Кластер підприємців ВПО», «Хмельницька міська федерація стрільби з лука, Хмельницькою молодіжною радою, Благодійними фондом «Рокада» та іншими партнерами за кошти бюджету участі міської громади.

Метою проєкту є не лише надання психологічної підтримки, але й повернення віри у власні сили та відкриття нових можливостей для тих, хто пройшов через важкі випробування війни. Кожен учасник має шанс не лише зцілити свої рани, але й здобути нові знання, знайти підтримку однодумців та почати новий етап свого життя. Подолати спогади про війну тих, хто має втрати, психологічні бар’єри, інтегрувати ветеранів та членів їх родин, ВПО у Хмельницьку міську громаду, залучити їх до розвитку власних здібностей, хоббі, навчити основам бізнесу та надати юридичні консультації, релокувати зі сходу країни підприємства та надати їм нові можливості, оздоровити та розвантажити через залучення до занять спортом, психологічних тренінгів, мистецьких практик.

З травня до серпня 2024 року у Хмельницькому відбулося 32 надихаючих заходи, серед яких:

  • Мистецькі та оздоровчо-спортивні активності: кінопокази з обговореннями, арт-терапевтичні майстерки з малювання, ліплення з пластиліну, нейрографіки, змагання зі стрільби з лука.
  • Навчальні програми: еколекції, заняття з проєктного менеджменту, бізнес-менторинг, грантрайтинг, юридичні консультації з питань інтелектуальної власності та започаткування власної торгової марки, соціального підприємництва;
  • Психологічні тренінги: групові та індивідуальні консультації, заняття з психологічної допомоги, навчання дітей психологічної допомоги в умовах війни іншим дітям, тренінги з розвантаження.

Локаціями для заходів стали Хмельницька ОУНБ, бізнес-простір IHUВ, міський стадіон, ресторан «Наомі» та офіси партнерів, які виступили місцем перезавантаження і відновлення.

Проєкт став справжнім каталізатором для створення нових можливостей. Завдяки партнерству з громадськими організаціями та підтримці міської громади, бібліотека не лише збільшила кількість своїх користувачів, але й здобула нові ресурси для розвитку. У проєкті взяли участь 293 людини, з них 23 учасники пройшли навчання у «Школі проєктного менеджменту», де змогли втілити свої ідеї в реальні проєкти, що змінюють їхні життя. Хмельницька бібліотека стала місцем, де кожен знаходить підтримку та натхнення для нових звершень, кількість нових користувачів зросла на 50%. Бібліотека отримала нові меблі, дитячий куточок, матеріали для майстер-класів та канцелярські товари.

Кожен захід проєкту активно висвітлювався у соціальних мережах та на вебсайтах. Опубліковано понад 200 публікацій, створено відео про перебіг проєкту, яке доступне на YouTube.

Проєкт «Гуртуймося заради Перемоги» – це приклад того, як сила спільноти, підтримка один одного та прагнення до змін можуть створити нову реальність.

Інформацію надала директор Хмельницької ОУНБ та співкоординатор проєкту Катерина ЧАБАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)