Бібліотечні проєкти 2024 року (ч. 3)

Інклюзивні проєкти

  В інклюзивній бібліотеці міста Запоріжжя розпочався проєкт «Бібліохаб для кожного» за підтримки Український культурний фонд. Проєкт має на меті створення інклюзивного креативного простору, який сприятиме соціальній адаптації та забезпеченню доступності культурного продукту для людей з інвалідністю та осіб, які ментально та фізично постраждали від війни.

Наразі триває набір на курс «Бібліотерапія». Це – новий і заснований на методі арттерапії проєкт з регулярними зустрічами для дорослих. Він передбачає використання літератури як інструменту для самоаналізу і покращення психологічного стану людини. Модератором заходу виступить психологиня Anastasiia Stanishchuk. На зустрічах учасники будуть не тільки зачитувати готові тексти, а й за спеціальним алгоритмом складати свої.

Та новий проєкт – «Нейрографічна терапія». Унікальна форма психотерапії, яка об’єднує мистецтво та самопізнання. «Нейрографічна терапія» використовує малювання та графіку для дослідження внутрішніх станів та вирішення психологічних проблем.

  Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека розпочала реалізацію проєкту «Книги без бар’єрів: аудіобібліотека для людей з вадами зору».

Бібліотечні фахівці планують зробити аудіозаписи уривків з книг миколаївських авторів, наразі користувачі можуть прослухати оповідання Дніпрової Чайки «Гармонія» . Усі аудіозаписи літературних творів будуть розміщені у вільному доступі на ютуб-каналі бібліотеки.

  КЗ Публічна бібліотека Жмеринської міської ТГ розпочав реалізацію соціального проєкту «По Чуй/Бач», в рамках якого у приміщенні бібліотеки облаштують спеціальні робочі місця для відвідувачів, які мають вади зору, слуху та мовлення.

Реалізація проєкту стала можливою завдяки залученню грантових коштів від Благодійного фонду «МХП-Громаді» та співпраці з Вінницькою обласною організацією «УТОС». Завдяки залученим коштам облаштовуються робочі місця з тифлокомплексом, електронними лупами та індивідуальним освітленням. Також будуть придбані книги із шрифтом Брайля та переносний телевізор із функцією субтитрів для людей із вадами слуху.

Бібліотечні проєкти  з промоції читання, української літератури та рідного краю

  Публічна бібліотека Томашпільської селищної ради розпочала локальний онлайн проєкт «Мій край, моя родина у старих світлинах», метою якого є оцифрування оригінальних фотознімків для створення дописів, відеороликів у соціальних мережах. Збирають старі фото на яких зображені люди, родини, будівлі та опис цікавих історичних фактів про населені пункти та жителів Томашпільщини.

Проєкт реалізується завдяки підтримці Лариса Білозір та ГО Ми – Вінничани.

  Бершадська бібліотека розпочала проєкт «Цифровий детокс». Метою цього проекту є пропозиція на певний час відмовитися від телевізорів, смартфонів, планшетів, комп’ютерів, перегляду стрічки новин та соціальних мереж, натомість обрати для себе цікаву книгу та почитати.

«Digital detox» допоможе на деякий час відволіктись від негативних подій, що відбуваються в Україні та відчути реальне життя, не відволікаючись на гаджети. Турбуючись про ментальне здоров’я мешканців та гостей міста, бібліотекарі розгорнули книжкову виставку перед відвідувачами міського парку, сприяючи якісному, змістовному та гармонійному відпочинку населення.

Також бібліотечні заклади Бершадської міської територіальної громади розпочинають загальнобібліотечний онлайн-проект «Світлописи минулих літ», ініційований Бершадська бібліотека. Зібрані старі світлини передають не лише картинку, тут емоції радості і тривоги, тут голос земляків, їх мрії і надії, тут історія родин, поколінь, колективів і подій.

  На сайті Закарпатська Обласна Універсальна Наукова Бібліотека ім.Ф.Потушняка започаткований новий відеопроєкт „Мистецьке Закарпаття” – проєкт про митців Срібної землі, які прославили Закарпаття на всю Україну і світ.

  Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека відбулося відкрили арт-проєкт «Квіти на лінії вогню». На експозиції представилиі понад 10 контейнерів від снарядів, прикрашені яскравими патріотичними малюнками та пейзажами. Контейнери стали експонатами проєкту зі збору коштів на допомогу артилеристам 60 окремої механізованої Інгулецької бригади. Саме ці воїни надали контейнери від використаних снарядів для проєкту

  Надвірнянська центральна міська публічна бібліотека у партнерстві з Управління культури і туризму Надвірнянської міської ради проводять конкурс кращих творчих читців бібліотек громади “Книжна Княжна – 2024” з метою піднесення престижу бібліотечної справи, забезпечення всебічного інтересу до бібліотек та розвитку книги і читання літератури в усіх сферах суспільного життя.

Конкурс проводиться у два етапи: перший — на рівні міських та сільських бібліотек, клубів та будинків культури (липень-серпень); другий — на рівні міста Надвірна (серпень – вересень). Учасниками Конкурсу є учасниці віком від 12 до 25 років.

  Бібліотека ім. М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м Києва запустила проєкт «Увімкни українську культуру». У рамках проєкту пропонуються щотижневі заходи: пізнавальні документальні та історичні фільми проєкту «Гра долі» від студії ВІАТЕЛ у форматі перегляду та обговорення; книжкові виставки, які розкажуть багато нового про українську культуру; захоплюючі дискусійні зустрічі з обговорення свіжих книжкових та кінематографічних новинок.

  Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім.Т.Шевченка реалізує новий бібліотечний проєкт: літературна студія «Ясниця. У відділі підліткового читання – цікаві майстер-класи з літератури, читання, обговорення написаного та можливості участі у всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

  Вже рік Пустомитівська публічна бібліотека реалізує проєкт “Книга лікує”. У КНП Пустомитівської міської ради “Пустомитівська лікарня” бібліотека має виділену полицю у хірургії, де залишають книги, спілкуються з військовими, які перебувають на лікуванні, вивчають попит.

  Рівненська обласна бібліотека стартував проєкт «Велике читання 2024. Читаємо Терена». Ідея Великого читання полягає в об’єднанні мешканців краю спільним читанням та обговоренням однієї книги. Обирається книга рівненського автора або книга, яка за змістом пов’язана з Рівненщиною. Цьогоріч для читання громаді краю запропонований автобіографічний роман «Історія впертого чоловіка» Олександра Терена (Будька) – рівнянина, захисника, ветерана російсько-української війни.

Передбачається залучення численної аудиторії до одночасного прочитання книги та її обговорення. Публічні бібліотеки запропонують різні активності у форматах онлайн та офлайн: обговорення, дискусії, відеоперегляди, коментовані читання, зустрічі з автором книги та автограф-сесії та інше.

  Хмельницька обласна бібліотека для молоді запустила новий проєкт «BOOKакцент». Це подкаст про розмови з цікавими людьми про життєві пріоритети, діяльність і ,звісно, про книжки. Першими гостями проєкту “BOOKакцент” стали учасники театрально-музичного колективу Shmalgauzen, які розповіли як формували власну стильову концепцію, як еволюціонували їх програми, як світову класику переплітають з власними експериментами і витворюють музичні п’єси або концертні програми з своєю особливою драматургією.

Євроклуб “Європейський простір” Хмельницька обласна бібліотека для молоді один з пееможців Конкурсу проєктів євроклубів 2024 від Представництва ЄС в Україні.

Метою проєкту “Європейський зелений курс. Еко-Молодь: шлях до екологічної свідомості” є підвищення рівня свідомості молоді щодо екологічних питань та формування в неї практичних навичок, які сприятимуть збереженню довкілля.

Цільовою аудиторією заходів обрали не лише старшокласників та студентів міста Хмельницького, але й молодь із числа ВПО. До реалізації проєкту будуть залучатися експерти, які мають знання та досвід у відповідних галузях, що дозволить учасникам отримати інсайти від фахівців та обговорити ключові теми.

У своїй роботі обласна книгозбірня заручилася підтримкою партнерів – Центр енергоефективності, центр екологічних ініціатив «ЕКОДІЯ» , що дає змогу спільно, якісно та наглядно втілювати ідеї Європейського зеленого курсу.

Переможці Конкурсу отримають консультаційну та фінансову підтримку на реалізацію своїх ідей, а також підвищать свої знання та навички на тренінгах від проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні», який виконується для Представництва Європейського Союзу в Україні.

  Черкаська Міська Бібліотека впроваджує проєкт «Книга в кадрі», який розрахований на користувачів бібліотеки різних категорій та поціновувачів книги й кіно. Метою проєкту є підвищення інтересу до читання української та зарубіжної літератури шляхом перегляду кращих зразків екранізації літературних творів і спільного їх обговорення.

Звичайно, проектна діяльність не обходиться без викликів. Основні з них включають пошук фінансування, підготовку якісних проектних заявок та координацію виконання проектів. Проте, долаючи ці виклики, бібліотеки стають сильнішими та більш конкурентоспроможними.Проектна діяльність відкриває нові можливості, сприяє інноваціям та підвищує рівень послуг, що надаються громаді.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)