Ментальне здоров’я: бібліотека як простір психосоціальної підтримки та відновлення

В Україні вже другий рік працює Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована першою леді України Оленою Зеленською. Програма спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров’я.

За даними соціологічних досліджень, понад 90% українців мали хоча б один із симптомів тривожного розладу, а 57% перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень. Українці не мають звички звертатися до фахівця: 31% громадян не вважають свої проблеми достатніми для цього. Зараз це основний бар’єр на шляху звернення по психологічну допомогу.

Так само, як здатність до адаптування, функціонування й навіть певного розвитку під час війни, перспективи повоєнного відновлення України значною мірою залежать від рівня емоційної солідарності громадян та культури піклування про ментальне здоров’я. Психологічні проблеми наростають непомітно, впливають на всі сфери життя та знижують здатність протистояти викликам.

Підтримка психічного здоров’я людини стала одним з пріоритетних завдань державної політики. У 2023 році Міністерство культури та інформаційної політики України оголосило про реалізацію відомчого проєкту “Мистецтво допомагати”, у рамках якого українські бібліотеки стануть простором психологічної допомоги.

Мета проєкту МКІП “Мистецтво допомагати” – забезпечити комплексну психосоціальну підтримку громадянам України завдяки залученню фахівців закладів культури, мистецької освіти та бібліотек. Також ініціатива сприяє формуванню в суспільстві культури турботи про ментальне здоров’я.

Проєкт містить три компоненти: бібліотеки як простір для отримання психологічної підтримки; навчання працівників і студентів закладів мистецької освіти; створення відеорекомендацій щодо відвідування культурних заходів.

Етап проєкту – “Ментальне здоров’я: бібліотека як простір психосоціальної підтримки” є пріоритетним напрямом на 2024 рік. Зокрема, планувалося створити умови на базі бібліотечних закладів, де населення зможе отримати психосоціальну підтримку. Зокрема,  підвищити рівень обізнаності працівників бібліотек щодо ментального здоров’я, навичок самодопомоги та способів підтримки психоемоційного стану відвідувачів.

Бібліотеки України виступили активними учасниками цього  процесу та відіграють значну роль у підтримці ментального здоров’я шляхом надання ресурсів, знань і соціальної підтримки, що допомагає мешканцям громади зберігати та поліпшувати своє психічне здоров’я.

Бібліотеки надають доступ до книг, журналів, електронних ресурсів та інших матеріалів, які допомагають людям зрозуміти їх стан та знайти способи самодопомоги.

Фахівці Донецька обласна бібліотека для дітей розробили та провели для бібліотекарів регіону навчальні тренінги «Бібліотеки на захисті ментального здоров’я громади». Цикл тренінгів складався з чотирьох онлайн-зустрічей, на яких 28 працівників бібліотек набули навичок роботи з інструментами для створення груп самодопомоги в бібліотеках. Кожна зустріч була спрямована на ознайомлення з можливостями психологічних та арттерапевтичних технік і вправ, які можна впроваджувати в бібліотечній діяльності.

Також фахівці обласної бібліотеки розробили збірку «Скриня корисних вправ», що містить матеріали, які можна застосовувати у роботі з дітьми та дорослими під час заходів, направлених на покращення ментального здоров’я.

Бершадська бібліотека розпочала проєкт «Цифровий детокс». Метою цього проекту є пропозиція на певний час відмовитися від телевізорів, смартфонів, планшетів, комп’ютерів, перегляду стрічки новин та соціальних мереж, натомість обрати для себе цікаву книгу та почитати.

«Digital detox» допоможе на деякий час відволіктись від негативних подій, що відбуваються в Україні та відчути реальне життя, не відволікаючись на гаджети. Турбуючись про ментальне здоров’я мешканців та гостей міста, бібліотекарі розгорнули книжкову виставку перед відвідувачами міського парку, сприяючи якісному, змістовному та гармонійному відпочинку населення.

Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва представила Інтерактивну виставку до Всесвітнього дня ментального здоров’я, яка пропонує добірку книжок, які варто прочитати, щоб зберегти свою душевну рівновагу, бути готовим  до стресових ситуацій, покращити емоційну стійкість.

Городнянська Централізована Бібліотечна Система проводять вуличні акції серед мешканців громади “Ментальне здоров’я: як подбати про себе?” Щоб оцінити свій психологічний стан та зрозуміти чи потрібна допомога спеціалістів пропонують скористатись “Опитувальником про стан здоров’я”.

Також розмовляють про те, як можна підтримувати власне ментальне здоров’я самостійно, про важливість виконання вправ для контролю емоційного стану.

Бібліотеки часто організовують лекції, семінари, групи підтримки та інші заходи, спрямовані на збільшення освіти щодо ментального здоров’я та надання практичних навичок для його підтримки.

Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського відбулось читання терапевтичної казки Олега Михайлова «Хто живе у метро?» для дітей молодшого, середнього шкільного віку, їх батьків, та усіх, кого зацікавила тема казки як терапії.

Учасники Театру Сучасного Діалогу зробили театралізовану читку п’єси, показали декілька акторських вправ, які допомагають краще зрозуміти себе, заспокоїтись, відволіктись, стабілізувати психічний стан.

Подія відбулась в межах проєкту «Подолання викликів воєнного часу арт- терапевтичними методами сучасного театру», який виконує Театр Сучасного Діалогу за підтримки Global Fund for Children («GFC»).

Бібліотека-філія №2 для дітей ЧМ ЦБС розпочався проєкт арт-терапії «Перетворимо біль війни на творчість». Вдалося його реалізувати завдяки отриманню цільової стипендії у галузі культури

Творчий проєкт, авторкою якого є бібліотекарка Ірина Ядчук – це цикл майстер-класів для дітей, спрямованих на психологічно-емоційне розвантаження, які триватимуть протягом двох тижнів. Проєкт розрахований на 600 дітей мікрорайону, які відвідують літні пришкільні табори.

Метою проведення занять є допомога дітям відволіктися від постійних неприємних моментів, які їм доводиться переживати через війну. За допомогою творчості та спілкування дітей навчатимуть виготовляти патріотичні символи та обереги, а також ознайомлять з українською культурою та традиціями.

Волинська обласна бібліотека для юнацтва розпочав роботу підлітковий мотиваційний табір ШКОЛА SOFT SKILLS для дітей військовослужбовців.

Програма табору включає: тренінги з розвитку комунікативних навичок, публічних виступів, ефективної взаємодії в команді; заняття з лідерства, прийняття рішень та вирішення проблем; майстер-класи з креативності, критичного мислення, підприємництва; мотиваційні зустрічі з успішними людьми, наставництво; спортивні та творчі активності, спрямовані на згуртування групи; психологічні ігри та вправи для розвитку емоційного інтелекту; заходи, що сприяють саморозвитку, постановці цілей та їх досягненню.

Реалізація таборування здійснюється за сприяння ВБО «#Український_фонд_Благополуччя_дітей» спільно з Департамент освіти Луцької міської ради, Музейний простір “Окольний замок”

Бібліотека на Шевченка та психологи компанії Triangle Generation Humanitaire (TGH) розпочали спільний проєкт з психосоціальної підтримки .

Починаючи з 20 червня щочетверга об 11.00 бібліотека на Шевченка запрошує на тренінги з наступних тем: Профілактика стресу та професійного вигоряння ; Як допомогти собі під час стресу; Перша психологічна допомога; Захист дітей; Запобігання сексуальній експлуатації та насильству; Цькування та як на нього реагувати; Типи інтелекту; Як спілкуватися з військовими.

Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка стартував бібліотабір “Позитивні емоції”.

Бібліотекарі спільно з психологами та підлітками навчались керувати власними емоціями, розбирались з тим, як перетворити негативні емоції на позитивні і тим, як жити в гармонії з собою та оточуючими.

Бібліотеки створюють можливості для соціальної взаємодії, що може сприяти покращенню самопочуття та зменшенню відчуття соціальної ізоляції.

Холодногірська Бібліотека діє Клуб активного довголіття. Спілкування, обговорення книг, бесіди про здоров’я, харчування, кулінарію, хоббі, зустрічи з психологом та багато іншого планують та організовують учасники клубу. Творчість та спілкування з однодумцями рятують від самотності та стресу.

Бібліотека на Шевченка за підтримки HelpAge International, у партнерстві з ГО «Івент простір» розпочалася реалізація нового проєкту з психосоціальної підтримки літніх людей, які пережили переміщення.

На свіжому повітрі учасники проєкту здійснили екскурс в історію Кам’янського, на свіжому повітрі учасники проєкту здійснили екскурс в історію Кам’янського, прогулялися міським парком, поспілкувалися – все це позитивно впливає на моральний стан, підтримує ментальне здоров’я людей, які через війну були змушені виїхати з рідних місць.

Центральна бібліотека ім.М.Л. Кропивницького м.Миколаїв стало доброю традицією організовувати для своїх відвідувачів релаксові, арттерапевтичні й мистецькі майстер-класи, що дозволяє їм покращити свій емоційний та психологічний стан, справитись з викликами й труднощами. Зокрема, завдяки співпраці з Культурно-мистецькою асоціацією «Арт-спокуса». Так цього разу проводили творчий майстер клас на розслаблення «Будиночок щастя» – створювали декоративні дерев`яні тарілочки з накладним елементом у вигляді будиночка.

Луцька центральна бібліотека для дорослих Луцької міської ради щомісяця, починаючи із вересня 2023 року, відбуваються арттерапевтичні заняття, спрямовані на покращення емоційного стану мешканців та гостей громади. Модератором заходів є переселенка із міста Бахмута, спеціалістка відділу пробації № 6 Донеччини, арттерапевтка у роботі з кризовими станами та посттравматичними стресовими розладами Юлія Цьоха.

Уже проведено 9 таких заходів: «Опанування страхів», «Керування страхами», «Позитивні зміни своїми руками», «Пісочна фантазія», «Мрію! Прагну! Досягаю!», «Я хочу! Я можу! Я буду!», «Секрети управління емоціями», «Як заспокоїтись мистецтвом», «Сила роду». Учасники навчалися приборкувати свої страхи за допомогою нейромалювання, гармонізовували емоційний стан створенням колажу, фантазували та працювали з повітряним пластиліном, перетворюючи його у фігурки-емоції, створювали кульки радості з кольорових ниток, власний портрет на піску, дерево роду для розуміння себе та відкриття джерел енергії і натхнення. На занятті з маскотерапії виготовляли свою маску щастя.

Відділ мистецтв Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді започаткував проєкт із арттерапії для Воїнів ЗСУ, що наразі проходять реабілітацію у Дніпрі.

Заняття з малювання петриківським розписом для воїнів провела завідувачка відділу мистецтв Ганна Адамян. Бійці слухали історію виникнення та розвитку цього автентичного мистецтва Дніпропетровщини, із задоволенням долучились до малювання.

Публічна бібліотека Чорнобаївської селищної ради стартував літній «Мандрівний ігровий простір «Караван пригод»». Бібліотечний проєкт отримав фінансування за Ініціативою з нагоди Міжнародного Дня Гри за підтримки #LEGOFoundation.

Це літній розважальний проєкт соціального згуртування дітей, покращення ментального здоров’я через спорт, активне проведення часу, поєднання ігрового святкування, цікавих дитячих книг, конкурсів, вікторин, розваг та веселого спілкування.

Вже декілька років поспіль Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки тісно співпрацює з ГО «Луцьк. Спортивний бридж». Пропонує цікавий формат спілкування, емоційне поєднання спорту та відпочинку, гарний настрій на таких зустрічах створюють атмосферу дружби, бажання цікаво жити, спілкуватися з друзями, чекати наступних зустрічей, запрошувати до себе.

Довготривалі партнерські стосунки єднають бібліотеку з ГО «Товариство нумізматів Волині».

Бориспільська Публічна бібліотека ім.В.Чорновола діє бібліоклуб ментального здоров’я “Берегиня”. На зустрічах обговорюють книги та життєвий і творчий шлях письменників, переглядають  фільми за однойменними творами, виконують вправи з арттерапії.

Бібліотеки використовують методи креативної терапії: включать в себе художні та ремеслярські заняття, які допомагають виразити емоції та зосередження, а також сприяють психічному розвитку через творчість.

В інклюзивній бібліотеці міста Запоріжжя стартував проєкт «Бібліохаб для кожного» за підтримки Український культурний фонд. Проєкт має на меті створення інклюзивного креативного простору, який сприятиме соціальній адаптації та забезпеченню доступності культурного продукту для людей з інвалідністю та осіб, які ментально та фізично постраждали від війни.

Наразі триває набір на курс «Бібліотерапія». Це – новий і заснований на методі арттерапії проєкт з регулярними зустрічами для дорослих. Він передбачає використання літератури як інструменту для самоаналізу і покращення психологічного стану людини. Модератором заходу виступить психологиня Anastasiia Stanishchuk. На зустрічах учасники будуть не тільки зачитувати готові тексти, а й за спеціальним алгоритмом складати свої.

Та новий проєкт – «Нейрографічна терапія». Унікальна форма психотерапії, яка об’єднує мистецтво та самопізнання. «Нейрографічна терапія» використовує малювання та графіку для дослідження внутрішніх станів та вирішення психологічних проблем. Модератором виступатиме Elena Smirnova.

Фахівці відділу соціокультурної діяльності Херсонської обласної бібліотеки ім. Б.А. Лавреньова провели для учнів 9-10 класів гімназії № 6 компас здоров’я «Мистецтво, яке лікує» на платформі Googl Meet.

Присутні на заході дізналися про важливість мистецтва у процесі зцілення та самовдосконалення. Вони отримали цікаву інформацію про історію виникнення психотерапевтичного методу арт-терапії та різних її методик, зокрема кольоротерапію, ма Старшокласники дізнались про те що мистецтво може допомогти нам зберегти здоров’я, допомогти одужанню і навіть вплинути на тривалість життя. лювання, ліплення та музичну терапію.

Захід “Мистецтво, яке лікує” став не лише джерелом нових знань, а й справжньою терапією для душі. Наступного року бібліотека планує провести подібний захід, сподіваючись залучити ще більше учасників та розширити тематику.

Арттерапевтичий майстер-клас з малювання сіллю та фарбами влаштували в Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці. До заходу долучилися родини ВПО та жителі громади. Організували його у рамках соціального проєкту “Хмельницький: гуртуймося задля Перемоги”, який став переможцем програми “Громадські ініціативи”. Стартував він на початку червня та триватиме до кінця літа. У його рамках влаштовуватимуть заходи за такими напрямками: психологічна підтримка, інтеграційно-адаптивні зустрічі, арттерапія, юридичне та фінансове консультування.

На базі бібліотеки-філії №2 для дітей у Черкасах реалізують проєкт арттерапії “Перетворимо біль війни на творчість”.

В КЗ «Централізована публічна бібліотека Моршинської територіальної громади» організували захід для переселенців, людей похилого віку з арт-терапії – розписували горнятка та екоторбинки.

Бібліотеки можуть організовувати сесії медитації, йоги, релаксації або музикотерапії, які сприяють зниженню рівня стресу та покращенню загального самопочуття.

Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка разом з психологинею Чеської гуманітарної організації “Людина в біді” організовують релаксуючі заняття з елементами тілесно-орієнтованої терапії “Зустріч з собою…”.

У Свалявській бібліотеці провели арт-терапевтичне заняття для дітей. Психолог Свалявського соціального центру для дітей сиріт Ольга Гриньку залучила дітей до участі в театралізованій психологічній виставі та дихальній гімнастиці, відпрацювали навички в створенні власної казки. На завершення малеча взяла участь у спільній діяльності, створивши картину “Дерево сили і міцності”.

Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва проводився тренінг групового курсу управління стресом для дорослих, організований громадською організацією «Десяте квітня». Учасники разом із тренерами Іриною Каратєєвою і Анастасією Войтовською опрацювали сесію «Створюємо простір». Виконуючи вправи зі штовханням паперу, практикуючи навичку створення простору, присутні закріпили знання про три основні кроки для створення простору для болісних думок і почуттів, замість того, щоб витрачати енергію на боротьбу з ними.

Наостанок кілка рекомендації щодо впровадження роботи з підтримки ментального здоров’я в бібліотеках, які допоможуть створити ефективні та значущі програми для підтримки ментального здоров’я у своїй спільноті.

  1. Організація освітніх заходів і програм. Проведіть навчання бібліотечного персоналу з основ психічного здоров’я, щоб вони могли ефективно підтримувати користувачів. Розробіть курси або семінари для бібліотекарів щодо розпізнавання ознак психічних проблем і надання першої допомоги.
  2. Створення ресурсної бази. Забезпечте доступ користувачів до різноманітних матеріалів з психології, самодопомоги та ментального здоров’я. Розширюйте колекції книг, журналів, відеоматеріалів і електронних ресурсів в цій області.
  3. Організація групових занять і заходів. Плануйте регулярні зустрічі для обговорення тем ментального здоров’я, наприклад, клуби читачів з фокусом на книги про психічне здоров’я, медитаційні сесії, тренінги зі стресу тощо.
  4. Психологічна консультація: Розгляньте можливість партнерства з місцевими психологами або психотерапевтами для проведення консультацій у бібліотеці. Наприклад, створення програми безкоштовних чи пільгових консультацій для відвідувачів.
  5. Співпраця з місцевими організаціями. Встановіть зв’язки з місцевими службами здоров’я, , громадськими організаціями та іншими установами, що займаються психічним здоров’ям, для спільних проектів і заходів.
  6. Інформаційна кампанія. Проведіть інформаційні кампанії про психічне здоров’я через соціальні мережі, буклети та пости в бібліотеці. Виготовляйте і розповсюджуйте інформаційні матеріали про психічне здоров’я серед відвідувачів.
  7. Залучення місцевої громади. Активно працюйте з місцевою громадою для залучення підтримки та ресурсів для реалізації програм з підтримки ментального здоров’я.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)