Немає Коментарів до

Зазвичай завдання методиста — вивчити інноваційний досвід, розповісти про нього колегам, адаптувати практику до можливого застосування у роботі українських бібліотек. Сьогодні ми спробуємо запропонувати вам огляд ресурсу, мета якого — допомогти публічній бібліотеці стати ще більш інклюзивною. Матеріал носить виключно інформаційний характер.

Фото: Ohio Council for Cognitive Health

Презентуємо посібник, покликання якого — зробити бібліотеки більш доступними та зручними для людей з деменцією: Dementia Inclusive Public Library Guide.

Історія створення цього інформаційного ресурсу бере початок ще навесні 2020 року, коли «Рада когнітивного здоров’я» штату Огайо та AkronSummit County Public Library (далі — Бібліотека) спочатку почали обговорювати, а згодом і планувати навчання для персоналу бібліотеки.

На думку розробників посібника «…бібліотека, як місце соціальних зібрань і навчання, що обслуговує людей на всіх етапах їх життєвого шляху, є саме тим місцем, де можна втілювати ініціативу “життя з деменцією”».

Бібліотека у цьому проєкті прагнула забезпечити всеосяжний доступ до бібліотечних ресурсів і активну участь усіх читачів. І якщо діагноз «втрата пам’яті» впливає як на людину, так і на її рідних, звісно, що використання бібліотеки може і повинно продовжуватися.

На сайті бібліотеки ви знайдете згадування про можливість скористатися «Memory Café». Кафе пам’яті — це спокійне та комфортне місце для людей, які живуть з ранніми стадіями втрати пам’яті, та осіб, які за ними доглядають, для спілкування та створення мереж підтримки.

Про що ж йдеться у посібнику? Видання включає рекомендації та практичні поради щодо:

Фізичного середовища. Адаптація бібліотечних приміщень для зручного пересування та орієнтації людей з деменцією.

Навчання персоналу. Підготовка бібліотекарів до взаємодії з людьми з деменцією, розуміння їх потреб та ефективної комунікації.

Ресурсів та послуг. Створення спеціальних програм, заходів та ресурсів (книг, журналів, аудіо- та відеоматеріалів), що можуть бути корисними для людей з деменцією.

Технологій. Використання сучасних технологій для підтримки та допомоги людям з деменцією, такі як спеціальні додатки або пристрої.

Співпраці з громадою. Взаємодія з іншими організаціями та установами, що працюють з людьми з деменцією, для обміну досвідом та ресурсами.

Розділ І посібника описує дорожню карту впровадження інновації. ІІ розділ — це покрокова інструкція використання для занять комплектів пам’яті.

Пропонуємо до перегляду коротке відео про комплекти (матеріал англійською мовою).

Якщо вас зацікавила інновація, дізнавайтесь більше про бібліотечну практику Dementia Inclusive. Зареєструвавшись ТУТ ви зможете отримати довідник (англійською мовою) для скачування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)