Бібліотечний простір «Гараж»

Фото: Буковинська агенція регіонального розвитку

Жив собі на бібліотечному подвір’ї старий занедбаний гараж. Він був сповнений спогадами, хвилювався за сьогодення, мріяв про оновлення. Тихі дні, замріяні ночі. Несподівано останнім часом життя навколо бібліотеки по-сусідству суттєво пожвавилося. У дворику почала збиратися молодь, творчі люди, батьки із дітьми. А одного разу на подвір’ї з’явилася вона — Шалена Ідея. Вона випромінювала оптимізм, огортала гараж новими сенсами, пропонувала вдягнути нове вбрання інклюзивного бібліотечного простору. І він погодився на зміни заради майбутнього.

Саме так можна почати історію ревіталізації дворика Чортківської публічної бібліотеки, що на Тернопільщині.

Процес переосмислення розпочався ще навесні 2021 року — саме тоді стартувало втілення проєкту «Бібліотечний АртГараж: дружній простір, доступний кожному». Докладніше про це можна дізнатися із допису журналістки «Суспільне Тернопіль» ТУТ.

Разом із архітекторкою Катериною Яковець ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку» та Чортківській публічній бібліотеці вдалося виграли грантовий конкурс, увійшовши в десятку переможців поміж 311 заявок.

За інформацією, що розміщена на сайті «Буковинська агенція регіонального розвитку», проект має два основні компоненти:

 – інфраструктурний: встановлення нової конструкції павільйону на місці аварійного гаражу у дворику бібліотеки — якісного, інклюзивного простору, що розширить можливості для містян;

спільнототворчий освітньо-культурний: широку програму заходів для різних аудиторій, націлених на залучення, взаємодію, творення і підсилення існуючих спільнот.

На facebook-сторінці Чортківської міської ради представлено відеозвіт про реалізацію проєкту.

А втім, «…основа “Гаражу” — це його неймовірні люди, які прагнуть побудувати ще міцнішу спільноту навколо бібліотеки та створити ширший спектр культурних можливостей у маленькому місті», – переконана Катерина Яковець, співтворчиня «Гаражу».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)