Професійні видання – запорука успішної самоосвіти

Навчання впродовж життя – одна з найважливіших компетентностей сучасної людини.

У професійному плані, читання фахової літератури є ключовим фактором для підвищення кваліфікації та розширення професійних горизонтів.

Наше професійне середовище може похвалитись широким асортиментом фахової періодики, збірками матеріалів конференцій, бібліографічними покажчиками…

Про наявність у БФ національних бібліотек та ОУНБ вітчизняних та зарубіжних найактуальніших фахових підручників, курсів лекцій, методичних посібників, практикумів і т.п. – можна лише мріяти.

Пропоную вашій увазі методичний посібник від чеських колег, який дозволить особистості за рахунок самонавчання поглибити і розширити запас професійних знань, умінь, навичок:

ДИВІНОВА, Даніела, Ленка ДОСТАЛОВА, Йітка КОТІСОВА, Шарка ПАЗДЕРОВА, Віт РІХТЕР, Марі ШЕДА та Річард ШЕРБА. Як керувати бібліотекою: посібник для керівників-початківців бібліотек . – Прага: Національна бібліотека Чеської Республіки – Бібліотечний інститут, 2021. – 155 с.

ISBN 978-80-7050-748-3.

 Методичний посібник «Як керувати бібліотекою: посібник для керівників-початківців бібліотек», виданий Бібліотечним інститутом Національної бібліотеки Чеської Республіки, містить огляд компетенцій і процедур, необхідних для оволодіння всіма завданнями, пов’язаними з управлінням бюджетної установи. Метою видання є не перевантажити читача низкою управлінських визначень і процедур, а надати йому практичний погляд на діяльність та адміністрування бібліотекою. Автори представленого видання самі є керівниками або обіймають професійні посади в різних відділах бібліотек, що, безсумнівно, простежується у відборі тем та їх опрацюванні.

Також новопризначеним керівникам публічних бібліотек буде цікаво отримати відповіді на  питання:  Що таке етичний кодекс? Як щодо організаційної культури та управлінської діяльності бібліотеки? Як мотивувати та оцінювати працівників бібліотеки? Що таке бібліотечний бенчмаркінг? Як ми можемо співпрацювати з іншими бібліотеками та установами? Які приміщення та обладнання має мати бібліотека та як забезпечити безбар’єрний доступ? та ін.

Особливо придатною формою посібника є його електронна версія, яка вийшла через рік після публікації друкованої версії та є у вільному доступі для всіх бажаючих. Електронна версія доповнена додатковими додатками, які містять огляди, інструкції, зразки документів та приклади з бібліотек. В електронній версії документи, на які є пряме посилання в тексті, прив’язані до їхньої онлайн-версії, тож читач може безпосередньо ознайомитись із законодавчими, методичними та іншими документами. Ще однією великою перевагою цієї електронної версії посібника є можливість постійного оновлення.

Доступ до посібника тут

Додатково хотілось би мати у фондах науково-методичних відділів національних та обласних бібліотек й такі фахові видання, як:

Організація бібліотечних фондів: теорія і практика / Гретхен Л. Гофман. Lanham; Боулдер; Нью-Йорк; Лондон: Rowman & Littlefield, [2019]. xix, 371 стор.: іл. ISBN 978-1-5381-0851-2

Книга написана для початківців бібліотекознавців. У зрозумілій формі представлено теорію та практику організації бібліотечних колекцій, основи каталогізації, теорію метаданих, опис основних стандартів каталогізації та метаданих та інструменти, що використовуються для організації бібліотечних колекцій. Автори досліджують академічні, публічні, шкільні та спеціальні бібліотеки.

Готовність бібліотек до надзвичайних ситуацій / Джулі Тодаро. Lanham; Боулдер.- Нью-Йорк; Лондон: Bernan Press, [2020]. –  226 с. ISBN 978-1-64143-365-5.

Книга є вичерпним посібником із планування та впровадження надзвичайних заходів і процедур у небезпечних, кризових ситуаціях, викликаних природним впливом або діяльністю людини. Автор розглядає можливі сценарії та описує покрокові рішення для всіх типів бібліотек – академічних, шкільних, публічних і спеціальних – і для всіх типів кризових ситуацій, включаючи повені, пожежі, крадіжки тощо.

Пересувна бібліотека / за ред. Mai Wojciechowskiej. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe i Edukacyjne SBP, 2021. –  431 с.: іл., карти, факсиміле.
ISBN 978-83-65741-68-4.

Книга, видана Асоціацією польських бібліотекарів (SPB), є збіркою текстів різних авторів, які займаються новими функціями та діяльністю бібліотек різних типів, від публічних до наукових і спеціальних, у дуже широкому спектрі.  Книга поділена на три частини, перший з яких стосується комп’ютерних технологій у використанні бібліотечних послуг (електронні бібліотеки, електронні журнали, веб-сайти та бази даних як джерело інформації, соціальні мережі для просування бібліотечної діяльності тощо). Друга частина присвячена «техніці роботи» – роботі з користувачем, освітній діяльності в бібліотеках, пересувних читальних залах. наприклад, зробити колекцію фотографій музею доступною для людей із вадами зору тощо. Третя частина книжки містить досвід бібліотекарів різних бібліотек Польщі, наприклад Головної бібліотеки Військово-технічного університету у Варшаві, Муніципальної бібліотеки в Ополі, бібліотеки Академії образотворчих мистецтв у Кракові, бібліотеки ім. природничий університет у Любліні (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), «самообслуговування» в бібліотеці варшавських університетів та ін.

Libraryland: це все про історію / за редакцією Бена Бізза та Сью Консідайн. – Чикаго: ALA Editions, 2020. – 121 с.  ISBN 978-0-8389-4743-2

Збірка надихаючих історій, так би мовити, «з перших вуст» від керівників  бібліотек Сполучених Штатів. Історії демонструють сучасні підходи щодо якісного і оперативного забезпечення  доступу до книг та інформації,  впливу на функціонування бібліотек  та розвитку своїх спільнот.

та ін. професійних видань.

   Однією із запорук професійно-особистісного саморозвитку бібліотечних кадрів – наявність якісного професійного фонду у складі науково-методичних відділів національних бібліотек, ОУНБ .

На перший погляд  бажання мати подібні видання у своїх фондах –   захмарна мрія. Але ж пам’ятаємо, що мрії надихають – вивільняють енергію – народжують цілі –  породжують рух.

Що сьогодні можна зробити? Наприклад:

  Впливати на:

  • запровадження механізму співпраці бібліотек з українськими видавництвами, які б забезпечили підтримку імпорту професійної літератури , авторських прав та підтримку щодо її перекладу українською мовою;
  • УІК, щодо виділення грантів на придбання іноземної фахової літератури для національних та обласних бібліотек.

  Здійснювати пошук меценатів, які б погодились пожертвувати гроші на закупівлю друкованих/електронних іноземних фахових видань (або доступу).

  Використати позабюджетні кошти бібліотеки.

  Методистам разом з УБА підготувати та розіслати інформаційні листи до зарубіжних колег, міжнародних бібліотечних організацій щодо можливості збору та передачі певних професійних видань

та ін.

Коли мрієш про щось удвох, усе здійснюється вчетверо швидше…

 

Автор заставки : Unsplash

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)