Шкідлива звичка

На жаль, війна сприяє прогресуванню багатьох хронічних захворювань. Стреси та посттравматичний синдром, який буває у військових і у цивільних також, сприяє поширенню алко та наркозалежностей.

У травні 2023 року Український інститут майбутнього провів онлайн дослідження того, як українці реагують на психічні навантаження, як змінився їх психоемоційний стан від початку повномасштабної війни. Результати дослідження свідчать про те, що 82% опитаних вживають алкоголь, а 26% — вживають його зараз більше, ніж це робили до початку війни.

Родина з алкогольною проблемою має специфічні труднощі і вимагає комплексного підходу до лікування та підтримки. Публічна бібліотека – не лікарня, вона не може вилікувати наркомана, заборонити куріння і вживання алкоголю, і тим не менш, не має права бути осторонь від цих глобальних проблем.

Щодо цього хочу звернути увагу колег  на комікс «Пока, пап», який на(пис/малюв)ала художниця з Бахмуту Машика Вишедська. Це історія про неї — маленьку дівчинку Машу, її батька — талановитого художника-сюрреаліста Дмитра Вишедського, та його хворобу — алкоголізм. Карколомні пригоди цих трьох в місті, яке зараз перетворилося на спогад, розказані на 100 сторінках дуже щемкого та чесного мальопусу.

Ця книга допоможе зрозуміти тим, хто бухає, біль тих, хто знаходиться поруч з ними. А тим, хто знаходиться поруч з тим, хто бухає, «Пока, пап» допоможе усвідомити, що пияцтво це не тільки про задоволення чи слабкість характеру.

Комікс складається з купи історій з життя авторки, які в свою чергу створюють картину життя її рідного міста та всієї країни.

 

±СхідХаб разом з Masha Vyshedsky оголошує передзамовлення на комікс  «Пока, пап». Чим більше замовлень буде отримано, тим дешевше буде коштувати примірник. Якщо вдасться зібрати заявок на 250 примірників, то ціна складатиме 350 грн, а якщо на 500, то 250.

Для передзамовлення необхідно заповнити заявку:  https://forms.gle/AX5D3DApKvxBoRNm7 . Як тільки буде отримано достатню кількість замовлень з вами зв’яжуться…

Машика Вишедська зазначила : «Безумовно, однією книжкою навряд собі допоможеш: я не знаю жодної людини, життя якої змінила б одна книжка. Але читання та історії інших точно додають натхнення, сил і впевненості.»

Докладніше тут: https://postimpreza.org/texts/iak-namaliuvaty-rodynu-spohady-i-vtratu

Фото заставки : Masha Vushedsky/Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)