Уникаємо теплового стресу

Літні місяці дарують нам не лише безхмарне небо, сонце, тепло, буйство фарб, ароматів та смаків .

Цьогорічний липень приніс в Україну аномальні температури, що створює ризики для здоров’я .

Однією з найбільших небезпек є тепловий стрес, який може призвести до важких медичних ускладнень, зниження продуктивності та збільшення ризику нещасних випадків на роботі.

Тепловий стрес виникає, коли організм людини не може ефективно регулювати свою температуру через вплив високих температур навколишнього середовища, інтенсивної фізичної активності або обмеженого доступу до питної води.

Мільйони працівників у світі піддаються впливу тепла на своїх робочих місцях. Тепловий стрес може призвести до теплового удару, теплового виснаження, теплових судом або висипань.

Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці наголошує, що щороку тисячі працівників хворіють від професійного теплового впливу, і деякі випадки закінчуються летально. Більшість смертельних випадків на відкритому повітрі, від 50 % до 70 %, трапляються в перші кілька днів роботи в теплому або спекотному середовищі, оскільки організм повинен поступово виробляти толерантність до спеки протягом тривалого часу. Процес формування толерантності називається тепловою акліматизацією. Відсутність акліматизації є основним фактором ризику летального результату.

Для запобігання тепловому стресу важливо регулярно відпочивати у тіні, пити достатню кількість води, носити легкий та дихаючий одяг і використовувати засоби захисту від сонця. Також варто уникати фізичних навантажень у спектоні години дня та слідкувати за своїм самопочуттям та ознаками теплового стресу у себе та у співробітників.

Профілактика теплового стресу серед працівників є критично важливою. Роботодавці, керівники бібліотек повинні проводити навчання працівників, щоб вони розуміли, що таке тепловий стрес, як він впливає на їх здоров’я та безпеку та як цьому можна запобігти.

Постає питання й щодо застосування заходів профілактики перегрівання.

Таки заходи передбачені п.2.9 ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми виробничих приміщень», а саме:

  1. Для профілактики перегрівання працюючих в умовах нагріваючого мікроклімату організовують раціональний режим праці та відпочинку.
  2. При мікрокліматичних умовах, що перевищують допустимі параметри, внутрішньозмінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу:

 при температурі повітря, що перевищує допустимий рівень, тривалість регламентованих перерв становить не менше 10 % робочого часу на кожні 2 град. C перевищення;

 при поєднанні температури повітря, що перевищує допустимий рівень, з відносною вологістю, яка перевищує 75 %, тривалість регламентованих перерв рекомендується встановлювати не менше 20 % робочого часу.

Також, згідно з п. 2.12 для профілактики порушень водно-сольового балансу тих, хто працює в умовах нагріваючого мікроклімату, забезпечують компенсацію рідини, солей (натрій, калій, кальцій та ін.), мікроелементів (магній, мідь, цинк, йод та ін.), розчинних в рідині вітамінів, які виділяються з організму потом.

Підсумовуючи вищевикладене, рекомендуємо роботодавцям, керівникам врахувати надану інформацію при організації робіт у спекотний період року.

Джерело інформації:  https://oppb.com.ua/news/vplyv-litnoyi-speky-na-roboche-mistse-yak-unyknuty-teplovogo-stresu

Сили, витримки, міцного здоров’я, перемоги!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)