Положення Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ IFLA щодо бібліотек і штучного інтелекту

Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ IFLA у своєму положенні спільно з Консультативним комітетом зі свободи доступу до інформації та свободи вираження поглядів (Committee on Freedom of Access to Information and Freedom of Expression – FAIFE) мають на меті окреслити ключові міркування щодо використання технологій штучного інтелекту і машинного навчання в бібліотечній галузі, а також запропонувати ролі, які бібліотеки повинні прагнути взяти на себе в суспільстві зі зростаючою інтеграцією штучного інтелекту.

З розвитком технологій штучного інтелекту деякі програми штучного інтелекту і машинного навчання можуть запропонувати бібліотекам нові послуги і функції. Наприклад, технології штучного інтелекту і машинного навчання можуть дозволити бібліотекам покращити оптичне розпізнавання символів у текстах або знайти нові способи використання своїх машинозчитуваних бібліотечних фондів (наприклад, категоризація або пошук) – як для самих бібліотек, так і для користувачів чи дослідників. Як ці розробки можуть вплинути як на повсякденну практику, так і на ширшу соціальну місію бібліотек? У положенні IFLA викладено кілька ключових принципів. Швидкі темпи розвитку і впровадження штучного інтелекту піднімають важливі питання про інтелектуальну свободу, справедливість і конфіденційність, автоматизацію, розвиток необхідних навичок цифрової грамотності, відповідні рамки політики в галузі інтелектуальної власності та багато іншого.

Повний текст англійською мовою можна переглянути на сайті IFLA.

Текст українською мовою доступний для перегляду на порталі ВГО Українська бібліотечна асоціація в розділі Документи IFLA.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)