Календар-нотатник «Щоденна звичка»: липень – 2024

«Спекотний Липень, жовтий, наче квока,

розпалює прийдешній літній день».

Людмила Галінська

  Липневі дні радують сонячною погодою, а бібліотечні ініціативи – цікавими пропозиціями. Бібліотеки продовжують залучати дітей до Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання-2024», реалізовувати програми літнього читання, проводити арттерапевтичні заходи, популяризувати бібліотеки як безпечне місце перебування дітей під час літніх канікул і т.п.

Міжнародна спільнота у липні доєднується до:

   День «Візьми свого поета на роботу» 

Цей день припадає на третю середу липня. Цей день  дуже схожий на Національний день поезії на роботі в січні.

Зайвий раз поспілкуватися та продекламувати свої вірші,  зустрітись з улюбленим поетом, ознайомитись з новими поетичними збірками в бібліотеці – допомагає змінити обстановку, надихнутись і додати в життя різноманіття.

   30 липня – День книги в м’якій обкладинці

День книг у м’якій обкладинці почали відзначати в Англії ще в 1935 році, коли з’явилися  перші обкладинки видавництва «Penguin Books».
І з’явилась книга в м’якій обкладинці  завдяки… залізниці. В першій половині ХХ ст. залізниця була основним способом подорожування на великі відстані. А що ще робити в потязі, окрім пиття чаю і спостереження за пейзажами, що пропливають за вікном? Правильно – читати. Хоча книги і були прекрасним способом провести час, вони були доволі дорогими, досить великими і важкими, що робило їх не дуже зручними для перевезення й читання в обмеженому просторі. Ось так і вийшло, що перші книги в м’якій обкладинці були розраховані на пасажирів залізниць.

Фото абонементу  ЦБ Івано-Франківської МЦБС, 2023 рік

Сьогодні у літній сезон книги у м’якій обкладинці набувають особливої популярності серед читачів, адже під час канікул і відпусток розважальну жанрову літературу, путівники, розмовники, тощо набагато зручніше носити із собою, читати в дорозі, на дачі і т.п.

Тож популяризуємо наявні видання, організовуючи  темперегляди, жанрові виставки, темстелажі  і т.п..

   31 липня День згадування улюблених книг
У кожного з нас є книга, яка залишилася в нашому серці надовго. Її перечитуєш, до неї повертаєшся через роки і відкриваєш в ній щось нове. Для когось це книга з дитинства, для інших – твір, прочитаний вже в зрілому віці.

Чудова можливість організувати виставки, різноманітні  акції, челенджи на кшталт : «Улюблені книги відомих людей»,  «Улюблені книги президентів України», «Моя улюблена книга», «Улюблена книга дитинства/юності», «Спогади юності», «Улюблені книги наших бабусь/дідусів»,  акція «Моя улюблена книжка – бібліотеці», селфі-акція «Я і моя улюблена книга» тощо.

Французький письменник Даніель Пеннак якось зазначив, що: «Парадокс читання: воно відводить нас від реальності, щоб наповнити реальність глуздом».

Наповнюємо глуздом нашу реальність!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)