Фонд сільських бібліотек : мріяти чи ні?

Питанням відновлення нашої країни присвячується безліч самітів, конференцій, форумів тощо. Ключова мета цих заходів – консолідація сталої міжнародної підтримки для відновлення, відбудови, реформування та модернізації України.

Питання міжнародної підтримки відновлення української культурної галузі – складова багатьох дискусійних панелей.

Так, на Конференції з відновлення України, що 11-12 червня тривала в Берліні, окрему дискусійну панель присвятили захисту та збереженню української культурної спадщини. Особисто запам’яталися слова Клаудії Рот, державної міністерки з питань культури та ЗМІ Німеччини: «Потрібно допомагати у відновленні музеїв та інших закладів культури не лише у великих містах, як Одеса, Харків та Київ, а й у невеличких містечках і селищах». Дуже круте та влучне зауваження як на мене.

Сьогодні переглядаючи бібліотечні сайти зарубіжних колег, начебто за помахом чарівної палички, натрапляю на інформацію щодо Фонду сільських бібліотек, який інвестує в невеликі громади Нью-Мексико (США). Тому радо ділюсь з вами цією інформацією.

У 2019 році штат Нью-Мексико відзначив важливу віху, заснувавши Фонд сільських бібліотек , ініціативу, спрямовану на розширення можливостей малих і сільських бібліотек шляхом надання постійної грошової підтримки для вдосконалення та розширення їхніх послуг.

Фонд є свідченням духу співпраці між законодавчим органом Нью-Мексико та Бібліотекою штату Нью-Мексико , підрозділом Департаменту з питань культури, підтверджуючи колективне визнання важливої ​​ролі, яку бібліотеки відіграють у всіх громадах.

  Початковий обсяг фонду налічував 1 млн доларів США (спонсорований сенатором Джеральдом Ортіс-і-Піно). У 2024 році сума доведена до 43 мільйонів доларів, що забезпечить тривалу присутність сільських бібліотек для майбутніх поколінь.

  Бібліотека штату Нью-Мексико розуміє, наскільки важливі маленькі  бібліотеки (обслуговують населення менше за 3000 жителів) для сили та стійкості суспільства. Вони допомагають зробити малі міста чудовими місцями для життя, підтримуючи освіту, економіку, здоров’я та добробут їхніх громад.

  У 2023 році Фонд сільських бібліотек штату Нью-Мексико почав виплачувати гранти сільським бібліотекам по всьому штату. Кошти можуть бути використані на операційні та капітальні потреби, включаючи заробітну плату, книги, електронні матеріали, меблі та витрати на комунальні послуги, а також на оновлення та створення бібліотечних програм і послуг.

  Наразі бібліотека штату Нью-Мексико фінансує:

♦19 племінних бібліотек («Племінна бібліотека — це місце або простір, визначене племенем як таке. Племінна бібліотека надає програми, щоб допомогти зберегти культуру, традиції та мову, задокументувати історію племені, стимулювати читання, письмо, дослідження та науку, а також надати освітній ресурс для досягнення кращого розуміння способу життя);

♦ 16 некомерційних бібліотек;

♦ 65 муніципальних бібліотек.

  Фінансування включає державні гранти на експлуатаційні витрати (близько 10 000 доларів США на рік для бібліотеки з одним місцем розташування) та облігаційне фінансування для капітальних покращень (приблизно 18 000 доларів США на рік у середньому). Племінні бібліотеки отримують додаткові гранти в розмірі близько 5500 доларів на рік на експлуатаційні витрати. Нью-Мексико має давні традиції обслуговування сільських мешканців у всіх частинах штату, і досі надає послуги книжкового мобільного зв’язку в усьому штаті через три віддалені офіси, а також послугу «Книги поштою» для мешканців, які не мають доступу до бібліотечних чи книжкових мобільних послуг.

  Щоб подати заявку на отримання коштів, бібліотекам-початківцям пропонується зустрітися з персоналом відділу розвитку бібліотек Державної бібліотеки, надати бюджет прийнятних витрат і продемонструвати сильну підтримку громади.

  Державна бібліотека сподівається, що ця модель стане в нагоді іншим державам, які прагнуть підтримати сильніші та стійкіші сільські громади, і рада поговорити з іншими державами про цей процес (з будь-якими запитаннями звертайтеся до Eli.Guinnee@dca.nm.gov . ).

Джерело інформації тут 

Гідний приклад для наслідування. Водночас зрозуміло, що уможливлення створення подібного фонду для сільських бібліотек України потребуватиме згуртованості бібліотечної спільноти та значних практичних зусиль. Серед них:

• Обмін досвідом з колегами Державної бібліотеки штату Нью-Мексико;

• Ініціативи та практичних дії сільських бібліотек;

• Підтримка мешканців громад;

• Кампанії з адвокації;

♦ Законодавчі ініціативи та зміни до НПА   і т.п.

  На жаль, питання відновлення закладів культури під час воєнного стану залишається для України достатньо дискусійним. Зрозуміло, що першочергово у громадах відбудовують чи реконструюють медичні, освітні заклади, знищені об’єкти критичної інфраструктури, дороги, мости тощо.

«У бюджеті Міністерства культури та інформаційної політики не передбачено коштів на відбудову об’єктів культури, які зазнали руйнувань під час повномасштабного вторгнення. Всі кошти йдуть на потреби ЗСУ, і це правильно. Але є інші шляхи для залучення фінансування. Їх наразі декілька», – зазначив  під час круглого столу у Миколаєві тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв . Було наголошено на ресурсі Міністерства відновлення, грантових коштах (на відновлення культури дають кошти уряди Японії, Італії та ін. країни) та коштах від сплати за ліцензію від грального бізнесу.

«На потреби культури йдуть кошти саме від гральних автоматів. У минулому році цей фонд склав 50 млн, у цьому заплановано 250 млн грн. Вже надійшло 40 млн, але це кошти, які ми можемо спрямувати лише на державні заклади», – сказав т.в.о міністра. То чому б не долучитись до  змін профільного законодавства ? Потрібні воля і бажання, адже заклади культури (особливо в сільській місцевості) теж мають право на нове життя, бо нині вони крім основних завдань виконують і суміжні. В них облаштовують пункти незламності, волонтерські /цифрові хаби, центри допомоги ВПО і т.п.  Одначе : «Культура ― не розкіш, яку можна собі дозволити тільки в добрі часи. Культура потрібна завжди. Демократія має голос через культуру. Це те, що путін ненавидить і хоче знищити» (слова тієї ж Клаудії Рот).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)