Календар-нотатник «Щоденна звичка»: червень – 2024

 «Червень – місяць коротких ночей, квітучих трав і співочих птахів»

Народна приказка

Перший місяць літа не багатий на всесвітні/міжнародні дати, пов’язані з популяризацією книг і читання.  Водночас для української бібліотечної спільноти  червень стає поштовхом для ефективної реалізації програм літнього читання та можливістю долучитись до зовнішніх книжкових подій .

 Так, до 2 червня  продовжить роботу 12-ий Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», який є  найпомітнішою інтелектуальною та літературно-мистецькою подією  в Україні.

Цьогорічна фокус-тема і основна метафора фестивалю –  «Життя на межі». Фестиваль надає можливість бібліотекарям і читачам доєднатись до дискусій (наприклад 31.05. , о 13:00-13:45 панельна дискусія «Новий простір українських дитячих бібліотек: як стати тим, кого потребують читачі»), презентацій, публічних розмов, обміну досвідом, спільних або інтерактивних читань, майстер-класів, воркшопів, музично-поетичних перфомансів і т. п.

Детальний розклад подій тут

   Червень – місяць вдячності за аудіокниги

Святкування Місяця аудіокниг починаються 1 червня кожного року з метою підвищення обізнаності та залучення до формату.  Аудіокниги полегшили читання в дорозі та зробили книги доступними для людей із слабким зором, проблемами з концентрацією уваги чи низьким рівнем грамотності.

І хоча аудіовізуальні матеріали в публічних бібліотеках складають лише 0,3 % від загального БФ – цей місяць надає зайву можливість прорекламувати наявний вид документів, оновити посилання на найкращі сервіси та додатки, де можна слухати аудіокниги українською мовою, записати нове оповідання/казку в аудіоформаті і т.п.

    9 червня – Міжнародний день друзів

Присутність друзів у житті кожної людини важко переоцінити. Для бібліотекарів і читачів книга залишається одним з найкращих друзів, адже вона може підбадьорити, розважити, заспокоїти, надихнути та допомогти знайти відповіді на найважливіші життєві питання. Вона ніколи не відмовить у розмові, не піде геть, не зрадить. Тож, у цей день активно популяризуємо наших друзів і вітаємо всіх наших читачів!

   Червень – місяць реалізації різноманітних програм з літнього читання та  активізації роботи форм нестаціонарного обслуговування читачів ( «Бібліотека під парасолькою», Бібліотеки під відкритим небом, Літні читальні зали,  Зустрічі на дитячому майданчику, читальний зал у сквері/парку тощо).

Так, працівниками КЗ «Охтирської публічної бібліотеки» Охтирської міської ради вже відкрито альтанку «Бібліотека без стін – простір цікавого дозвілля: веселись, грай і книжки читай».

 

Розпочато реалізацію цільового міні-проєкту «БІБЛІОліто: світ Дитинства, Фантазій і Мрій»     в Центральній бібліотеці для дітей КЗ «Павлоградської МЦБС»   .

 

 Черкаська центральна міська бібліотека для дітей впроваджує  цикл літературних знайомств : «Знайомтесь! Український дитячий автор».  На першу зустріч до бібліотеки завітали маленькі читайлики з Арт-терапевтичного проєкту, яких бібліотекарі радо знайомили з біографією і творчістю сучасною черкаською дитячою письменницею Мариною Павленко.

 

 

На дитячому майданчику на бібліопікніку “Лавочка-читалочка” бібліотекарі бібліотеки 101 Шевченківської ЦБС м. Києва пропонують дітям ознайомитись із цікавою різножанровою літературою.

Весело розпочали літні канікули учні 6-А класу ліцею №7  в Юнацька Бібліотека Лозова, (Харківська обл.) , завітавши на розважальну програму «Народні забави у хаті й на вулиці». Народні ігри і забави – це не тільки активний рух і веселі розваги. Це змога для кожної дитини реалізувати власне «Я» і заразом відчути себе учасником спільних дій.

 

Дякуємо нашим ЗСУ за можливість дарувати дітям радість!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)