Молодіжні простори в публічних бібліотеках України

Українські публічні бібліотеки активно розвивають молодіжні простори як частину своєї діяльності, орієнтованої на молодь. Це особливо важливо в умовах війни, коли відчувається невпевненість у майбутньому та  великий запит молоді на психологічну підтримку, прагнення до самоорганізації. Ці простори створюються з метою створення комфортного середовища для розвитку молоді та підтримки їхніх інтересів та потреб.

Успішна реалізація молодіжних просторів у публічних бібліотеках залежить від кількох ключових аспектів. Перед початком будівництва або переоснащення молодіжного простору, необхідно провести аналіз потреб цільової аудиторії. Це може включати опитування, спостереження та консультації з молоддю для визначення їхніх інтересів, потреб та очікувань.

Молодіжні простори повинні бути призначені для різноманітних вподобань та інтересів. Дизайн має бути гнучким, забезпечуючи зони для спокійного читання, творчості, спілкування та використання технологій. А також містити різноманітні ресурси, такі як книги, аудіокниги, журнали, комікси, ігри, комп’ютери з доступом до Інтернету, а також інтерактивні технології.

Звичайно створення та ефективна діяльність молодіжних просторів потребує постійної взаємодії та співпраці із зацікавленими сторонами та пошуку партнерів і спонсорів. Співпраця з молодіжними організаціями, школами, коледжами, університетами та іншими установами може допомогти залучити більше молоді до використання простору та розширити його програми та послуги.

Бібліотекарі, які працюють у молодіжних просторах, повинні мати відповідні навички та знання, щоб забезпечити ефективне функціонування та надання послуг. Важливо активно рекламувати та просувати молодіжні простори серед цільової аудиторії, використовуючи різні канали комунікації, такі як соціальні мережі, постери, листівки та події спільноти. Залучати молодь до вирішення важливих питань громади. В цілому, бібліотекарі відіграють не лише роль кураторів та організаторів, але й фасилітаторів розвитку та спільноти, сприяючи створенню стимулюючого та навчального середовища для молоді.

Молодіжні простори в публічних бібліотеках можуть стати важливим центром підтримки та розвитку молоді під час військової агресії з боку росії, надаючи їм не лише інформаційну та культурну, але й психологічну та соціальну підтримку, створюючи сприятливе середовище для соціальної взаємодії та волонтерських ініціатив.

За роки війни молодіжні простори,  коворкінги, хаби, попри все, відкриваються у бібліотеках України Наведемо декілька прикладів.

КЗ “Публічна бібліотека” Ковельської територіальної громади запрацював молодіжний простір. Команда молодих людей Bookреатив реалізує проєкт BOOK BOX, створений у межах програми UPSHIFT, яка у Волинській області реалізується ГО «Молодіжний центр Волині», за підтримки ЮНІСЕФ та уряду Японії.

Команда отримала фінансову допомогу, за яку облаштувала молодіжний простір та проводить низку заходів для залучення молоді в бібліотеку.

Молодіжний простір напочатку цього року  відкрився  Бібліотека 115 для дітей м. Києва. Проєкт, в якому талановита та проактивна молодь зможе розвиватися та розкрити свій потенціал. Його основне завдання — це створення майданчика для спілкування, отримання знань, навичок для дівчат та хлопців. А також реалізація конкретних ідей, створення продукту.

На першій зустрічі молоді люди працювали над вдосконаленням своїх навичок з актуального направлення — SMM. Спікеркою заходу стала топ-спеціалістка у сфері маркетингу та PR, директорки з маркетингу Preventive Medicine Дарина Уайт

Організатори та партнери Молодіжного простору: Управління у справах молоді та спорту Деснянської РДА, депутатка Київради Ганна Старостенко, ЦБС Деснянського району м.Києва, Бібліотека 115 для дітей м. Києва (Бібліохаб).

В 2023 році Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека створили безкоштовну відеостудію для громади Open Media Space з трьома локаціями та професійним обладнанням. Її послугами користуються відео журналісти, громадські організації, блогери, студенти, викладачі, науковці, працівники закладів культури, органи місцевого самоврядування, психологи, кар’єрні коучі та представники інших професій.

Відеостудія Open Media Space створена завдяки фінансуванню Посольства США в Україні, а також Європейського Союзу в рамках проєкту «Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні», що впроваджується ІСАР Єднання.

Олександрійська центральна міська бібліотека для дітей у співпраці із жіночим інформаційно-просвітницьким центром «Перспектива» втілює проєкт “Простір дієвої молоді”, спрямований на розвиток молодіжного волонтерства в місті в рамках Молодіжної Волонтерської програми «З любов’ю до дітей, з Перемогою в серці».

Волонтери провели косметичний ремонт у приміщенні майбутнього простору, закупили меблі та обладнання для створення комфортних умов для проведення репетицій, підготовки до заходів та надання послуг молодими волонтерами ключовим аудиторіям в одному з приміщень бібліотеки.

Юнаки та дівчата проводять заняття, ведуть курси англійської мови, організовують для дітей та підлітків різноманітні заходи і вже охопили своєю діяльністю майже вісім сотень людей.

Проєкт “Простір дієвої молоді” створений в межах програми «Розвиток та підтримка молоді Кіровоградської області в умовах воєнного стану через молодіжні ініціативи та UPSHIFT”, яку реалізовує ГО «СКЦ «Задзеркалля» у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

Звягельська бібліотека стала переможцем у грантовій програмі “Відкрите врядування та права людини на місцевому рівні в Україні” від Ради Європи. Сума гранту 783 660грн.

Проєкт передбачає створення молодіжного простору “Молодь Діє” у с. Великий Молодьків, метою якого є згуртування, активізація та залучення молоді в життя громади. Це створення комфортних умов для розвитку та самореалізації, внесок кожного мешканця у покращення дозвілля та умов життя на сільських територіях, розвиток культури, популяризація здорового способу життя.

Реалізація грантової програми передбачає: сімейні кінопокази просто неба, круглі столи, тренінги, еко-акції, майстер-класи, творчі майстерні, дитячий літній табір, сімейні спортивні естафети і т.п.  Термін реалізації проєкту: січень-серпень 2024.

З квітня 2023 р. у Центральна бібліотека Олександрійської міської ЦБС стартував новий проєкт “Вільнохаб: працевлаштування”, бібліотека увійшла у 8-ку відібраних установ для втілення цього напряму проєкту. Протягом наступних 6 місяців центральна бібліотека стала місцем підтримки та допомоги молоді на шляху до працевлаштування та розуміння сучасних тенденцій на ринку праці. У цьому молоді допомагали спеціалісти бібліотеки та залучені фахівці з працевлаштування, які організовували тренінги, інтерактивні зустрічі та надавали підтримку в підготовці документів для початку та розвитку кар’єри.

Проєкт «ВільноХаб» та новий напрямок з працевлаштування втілюється у межах програми Мріємо та діємо, яка впроваджується за фінансової підтримки USAID Ukraine – USAID Україна та виконується IREX in Ukraine.

Вже  цього року  у березня  відкрили сучасний молодіжний простір у Тростянецькій публічній бібліотеці, який складається з трьох кімнат різного функціонального призначення, якісно відремонтованих, повністю мебльованих та наповнених усім необхідним для навчання, творчості, дозвілля.

Тростянецька публічна бібліотека має громадські простори різного спрямування, але кількість заходів і їх кількість відвідувачів постійно зростає і місця не вистачає для реалізації всього задуманого. Ідея розширення бібліотечного простору назріла давно, а вдалося її втілити в життя завдяки успішній співпраці міської ради з Благодійним фондом Голоси дітей.

Шацька публічна бібліотека відкрився Центр активності громадян. Це новий сучасний простір для зустрічей, креативних ідей та подій. Мета створення Центру – налагодження діалогу між владою та мешканцями через залучення останніх до життя громади. Завдяки співфінансуванню Програми EGAP приміщення відремонтували, облаштували там санвузол, закупили оргтехніку, мультимедійну та акустичну системи, встановили відеоспостереження, зробили вільним доступ до інтернету.

У Центрі активності громадян можна займатися на сучасних ноутбуках, використовувати мультимедійне та акустичне обладнання, є можливість друку та копіюванню документів, проводяться заняття з цифрової грамотності для людей елегантного віку.

Центри активності громадян створюються за сприяння Програми EGAP, що виконується Фонд Східна Європа та фінансується Швейцарією.

Команда Ірпінського ліцею інноваційних технологій пройшли відбір на програму для молоді від дитячого фонду ООН (UNICEF) UPSHIFT, що є молодіжною освітньою програмою, яка реалізується у 38 країнах і спрямована на розвиток способу мислення, навичок та можливостей для молодих людей, які опинилися в несприятливих умовах через війну в Україні. Ідеєю команди ІЛІТ було отримання фінансування у розмірі 80 тисяч гривень для втілення ідеї – модернізації Ірпінської міської бібліотеки.

Основною ідеєю проєкту є створення читального клубу, який в подальшому матиме доволі широкий функціонал для обміну інформацією, нетворкінгу та розвитку м’яких навичок на базі бібліотеки й, можливо, інших навчальних закладів. Найближчим часом у міської бібліотеки Ірпеня буде зручний сайт з каталогом книжок, особливо нових, які закуплять, попередньо опитавши молодь.

В Барській публічній бібліотеці працюють волонтери над створенням молодіжного простору. Наразі вони фарбують стіни у три кольори та готуються до фарбування підлоги.

Молодіжний простір буде діяти в приміщенні читального залу бібліотеки паралельно з основною функцією цієї зали. Мініпроєкт від громадської організації “БУР” на будівництво молодіжного простору виграла ініціативна група Барської молодіжної ради.

Волонтерами стали студенти професійного будівельного ліцею, яких зацікавила ідея молодіжного простору. Наразі 10-12 студентів майже щодня після навчання приходять в бібліотеку разом зі своєю наставницею.

В результаті має вийти давно омріяний молодіжний простір, де можна буде збирати молодь та людей іншої вікової категорії на різні активності, майстер-класи, навчання, тощо. Паралельно тут й надалі працюватиме читальна зала і бібліотека проводитиме свої заходи. Після ремонту молодіжна рада ще планує залучити інші гранти для повного облаштування приміщення.

Відповідне рішення про створення молодіжного простору «П’ядицька MOLOTEKA» на базі бібліотеки  КЗ «Публічна бібліотека П’ядицької сільської ради» в с.П’ядики, прийняла П’ядицька сільська рада. Молодіжний простір створюється та утримується громадою з метою забезпечення можливостей для відпочинку, реалізації молодіжної політики в громаді, задоволення соціальних та суспільних потреб, сталого та гармонійного розвитку молодіжної сфери. Нещодавно П’ядицька ТГ отримала підтримку Програми DOBRE у межах компоненту «Залучення громадськості та розвиток молоді» .

У 2023 році відбулося відкриття дитячо-молодіжного простору «Давайте будемо дружити» Публічнабібліотека Крижопільськоїселищноїради Бібліотекадлядітей .

У межах національної програми залучення молоді до відновлення України «ВідНОВА:UA» 30 учасників (віком 18–35 років) з усієї України спільною працею “відновили” приміщення першого поверху Свалявської дитячої бібліотеки,  створивши там молодіжний хаб та культурний центр. Проєкт у Сваляві реалізовував ГО “Простір молоді”.

КЗ “Обухівська публічна селищна бібліотека ” Обухівської селищної ради наприкінці минулого року розпочав роботу сучасний культурно-освітній простір “Обухівка-HUB”.

Відкриття даного культурно-освітнього простору “Обухівка-HUB” відбулося завдяки проекту “Людський вимір: ефективне управління за допомогою даних та залучення громад”, що реалізується Міжнародною організацією з міграції (МОМ) та ГО “СТЕП” за фінансової підтримки Посольства Канади в Україні.

В “Обухівка-HUB” з’явилися: нові ноутбуки, екран і проектор, принтер, пуфи, столи, стільці, вуличні лавки, шатер і гумове покриття для відкритого простору та інше технічне обладнання необхідне для комфортного перебування мешканців громади в культурно-освітньому просторі.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)